Лекар съветва кои витамини и минерали ни помагат при отказването на цигарите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако ви е трудно да се справяте със силното си желание да пушите и често спирате да се фокусирате върху целта си да спрете да пушите, може да помислите за витамини и други хранителни вещества, които да ви помогнат да осъществите целта си. Макар че има малко твърдо доказани факти, че витамините под форма на хранителни добавки пряко ще ви помогнат да сложите край на този вреден навик, някои от ползите за здравето, свързани с приема на хранителни добавки могат да подобрят шансовете ви успешно да спрете да пушите.

Цигареният дим е токсична смес от отрови и причиняващи рак химикали, които на практика поставя в риск всеки вътрешен орган когато човек пуши. Той създава изобилие от свободни радикали, които могат да причинят клетъчно увреждане и изчерпва важните витамини и минерали в тялото.

Електронните цигари съдържат 10 пъти повече причиняващи рак съставки от обикновените цигари

Най-добрите хранителни добавки, които да пие човек когато спира цигарите са дадени по-долу. Тютюнопушенето е една от основните причини за смърт във Великобритания и то води до редица сериозни здравословни проблеми. То може да има негативно въздействие върху нивата на витамините и минералите в тялото ви. Така че какво да правим когато искаме да се откажем от този навик? Взимането на хранителни добавки може да не ви помогне директно да спрете да пушите, но те могат да спомогнат за презареждането на тялото ви с хранителните вещества, които сте изгубили заради цигарите.

Добре известно е че тютюнопушенето е вредно за здравето понеже то въздейства на това как дишате, на енергийните ви нива, плодовитостта, миризмата и външния ви вид. Но хората, които спират да пушат преди да навършат 30 могат да добавят 10 години към живота си, а хората, които се освободят от този си навик на 60, добавят три години към живота си, според Националната здравна служба (на Великобритания). Спирането на пушенето може да се окаже трудно, особено, ако пушите от много години като за различните хора са ефикасни различни методи. Приемът на витамини може да ви помогне в начинанието.

 

Пушенето има вредно въздействие върху нивата ви на витамин E, витамин C, витамин B и на L-теанин, според сайта Nature’s Best.

Откажете цигарите след само три дни с ябълки

Някои витамини и минерали могат много да ви помогнат да се откажете от цигарите и да ви помогнат да се предпазите от тревожността и напълняването, които обикновено съпътстват отказването на цигарите.

По-долу представяме списък с витамините и минералите, които помагат за спирането на цигарите, за да научите какви хранителни вещества предоставят те, необходими за да противодействат на увреждащото действие на тютюнопушенето върху здравето.

Витамин C

Непушачите се нуждаят от средно по около 1000 мг витамин С на ден, докато на умерените пушачи може да са им необходими около 3000 мг. Тютюнопушенето снижава с около 40% запаса на витамин С в тялото, като по този начин създава недостиг, който с времето може да причини сериозни здравословни проблеми. Приемът на допълнително количество витамин С за кратки периоди от време може да помогне за снижаването на силното желание за никотин, пристрастеността към никотина и позволяват лесното му филтриране и изпращане в черния дроб и бъбреците, за да бъде изхвърлен от тялото.

Така че колкото повече пушите, толкова повече се нуждаете от антиоксидантното действие на витамин С (както и на витамин Е). Именно затова много експерти по храненето препоръчват прием на витамин С на пушачите.

Лекари наричат остеопорозата скорбут на костите – необходим ви е витамин С, а не калций

Витамин E

Витамин Е е мощен антиоксидант. Той се счита за много важен в предпазването от инфаркти. Поради повишения стрес, изпитван от сърцето по време на пушене, това, предоставяно от витамин Е предпазване е особено важно за пушачите. Освен че помага в предпазването от инфаркти при хората, които пушат, антиоксидантните свойства на витамин Е могат също така да помогнат и за снижаване уврежданията на дихателната система .

Широко е схващането, че този витамин е особено важен за сърдечно-съдовото здраве.

Пушенето се счита, че повишава оксидативния стрес в тялото, което сочи към по-голяма необходимост от прием на антиоксиданти (включително на витамин E).

Тъй като е доказано, че пушенето изчерпва витамин Е в организма, трябва да споменем изследване, което показва, че приемът на витамин Е частично снижава стреса, причиняван от пушенето.

Подобрете здравето си с тези 15 богати на витамин Е храни

Мултивитамини

Пушенето е безмилостно към тялото. Както е с всяко пристрастяване, период на презареждане на тялото с хранителни вещества може да ви помогне да си възстановите енергията и доброто здраве, ето защо е добре винаги да си набавяте правилен баланс от хранителни вещества.

Най-добрият начин за подсилване на жизнеността е чрез приема на добре балансирана храна, която включва много плодове и зеленчуци, които са доказали в изследвания, че повишават ситостта при пушачите (които често бъркат повиците на глад с желание да пушат) като така е по-малко вероятно да запалите поредната цигара.

Правилното хранене не винаги е лесно, така че за някои хора взимането на мултивитамин е добър начин за осигуряване на подходящите хранителни вещества всеки ден. Това също така ще сведе до минимум умората, която често се появява при отказване от никотина.

Има ли реални алтернативи на мултивитамините?

В витамини

Както при витамините C и E, така и нивата на няколко В витамини също се счита, че намаляват в тялото като резултат от пушенето. Това са фолиевата киселина, витамин В6 и витамин В12.

За препятстване на недостига, полезно е да се приема качествена хранителна добавка с витамини В комплекс.

Витамин B комплекс

B витамините, като витамин B1, витамин B12, витамин B6, витамин B9 (фолат), са жизнено важни за здравето на кожата, косата, очите и черния дроб.

Казва се, че тези витамини намаляват силното желание за пушене и раздразнителността  съпътстваща спирането му.

Ниацин (витамин B3)

Ниацинът е химически сходен с никотина и всъщност името му идва от комбинирането на никотинова киселина на английски – nicotinic acid  – на ниацин за избягване на объркването на двете субстанции.

Няма изследвания, доказващи, че ниацинът помага на пушачите да се откажат, но се знае, че ниацинът облекчава пристрастеността към никотина.

Теорията е, че този витамин се прикрепя към ниациновите рецептори в мозъка (които се превземат от никотина при пушачите) по същия начин, както опиатите превземат рецепторите на ендорфините в мозъка на пристрастените към опиати. Големите дози ниацин могат да доведат до увреждане на черния дроб и до други усложнения на здравето, така че трябва да говорите със своя лекар преди да започнете да го приемате като хранителна добавка.​

Вълшебният ниацинамид (витамин В3) и многото му ползи за здравето

Бета-каротин

Бета-каротинът подсилва имунната система, което помага за поддържането й здрава по време на абстиненцията от никотин. Това хранително вещество също така предоставя известно ниво на защита срещу рак, макар че някои изследвания показаха, че пушенето може да накара бета-каротинът да доведе до обратен ефект след време. Поради това се препоръчва хранителна добавка с бета-каротин да се приема единствено в процеса на отказване на цигарите.

Естествения бета-каротин от храни като зелени листни зеленчуци и оранжеви или жълти плодове се усвоява много по-добре от бета-каротина, взиман на хапчета.

Тайната на тиквените фенери в битката с рака и диабета

L-теанин

L-теанинът е аминокиселина, съдържаща се в листата на зеления чай и веществото е известно със своите облекчаващи стреса свойства. Така то може да ви помогне да се откажете от пушенето.

Добре известно е че отказването на цигарите причинява стрес, причинен от изпитваните симптоми при никотиновата абстиненция. Така че естествената аминокиселина теамин под формата на хранителна добавка може да ви помогне да се чувствате отново спокойни. Освен това изследвания показват, че приемът на теамин снижава стреса без да усещате сънливост.

Химическо съединение, скрито в зеления чай се бори с рака

Калций за отказване на цигарите

Освен уврежданията, които никотинът и тютюнът причиняват на сърцето и белите дробове, изследвания показват, че пушенето може да повиши скоростта на загубата на костна маса, която се случва естествено с напредването на възрастта. Калцият, който е важен минерал за здравето на костите, бива изхвърлян от тялото от никотина. Приемът на хранителна добавка с калций може да противодейства на загубата на калций и да поддържа костите ви здрави за предпазване от счупвания и други увреждания.

Билкови хранителни добавки при отказване на цигарите

В допълнение към стандартните хранителни добавки с витамини, билковите добавки също помагат за спирането на пушенето като облекчават стреса и депресията, които могат да се появят при никотиновата абстиненция. Препоръчваните билки са жълт кантарион; билката носи спокойствие и ви помага да сте в добро настроение, а черният кохош и женшенът се препоръчват като лек за облекчаване на тревожността. Билковите хранителни добавки често са под формата на хапчета или чай, като специализирани комбинации могат да се взимат именно за отказване от цигарите.

За пушачите: Храни и съвети за естественото изхвърляне на никотина от тялото

Лечебни напитки при отказване на цигарите

Някои лечебни напитки ще ви помогнат да снижите тревожността и да превъзмогнете пристрастеността си:

Прясна зеленчукова супа: Помага за поддържане на нивата на глюкозата. Тази супа също така е полезна за нервната система и като помага за снижаването на стреса и безпокойството. Тази супа е идеална в случай на депресия и на други емоционални проблеми.

Чай от корен на лотос: този чай помага за изхвърлянето на секрета, прочиствайки белите дробове и за изхвърлянето на никотина от тялото.

Напитка с кузу: Ъя помага на процеса на детоксикация като стимулира перисталтиката, като предоставя релаксация и снижава необходимостта ви да пушите.

Кузу (понякога се пише кудзу) е увивна лоза, растяща в планините в Азия и по островите в Тихия океан. Векове наред коренът кузу се използва като скорбяла с лечебни цели и за сгъстяване на ястията. Днес вече знаем че скорбялата от корена кузу предоставя няколко ползи за здравето от подобряване на храносмилането до успокояването на астматичните пристъпи.

Купувайте кузу скорбяла от дистрибутор на макробиотици. Трябва да знаете че не-макробиотичните продукти съдържат и картофена скорбяла, за да държат ниски производствени цени. Разликата между картофената скорбяла и кузу скорбялата е много малка, така че няма как да разберете какво купувате. Ето защо е важно да купувате от уважаван дистрибутор, за да сте сигурни във високото качество на продукта.

Древен чай сваля 5 години от възрастта ви

Лесно приготвяне на напитка с кузу

Разтворете лъжица кузу в чаша ябълков сок или вода, които предварително сте загряли. Разбърквайте на огъня до пълното разтваряне на кузу. Можете да добавите и малко оризов сироп и ще получите вкусна и сладка напитка.

Преди да започнете да приемате хранителни добавки, говорете с лекаря си. Приеманите от вас лекарства, както и състоянието на здравето ви са важни фактори при избирането на вида хранителни добавки и при определянето на дозата. Попитайте дали обикновен мултивитамин ще ви помогне най-добре или дали би следвало да повишите приема си на един или повече витамини. И макар че няма вълшебно хапче, което магически да ви помогне да спрете да пушите, посочените по-горе хранителни вещества и съвети ще ви помогнат, ако изпитвате сериозни затруднения при отказването на цигарите.

Прочетете още:

Канадско изследване сочи, че ракът е заболяване, причинявано предимно от храната

Ежедневното ядене на ябълки и домати възстановява увредените бели дробове на бивши пушачи

Опасностите от остатъчния цигарен дим, за които не знаете

За пушачите: Чудодеен еликсир за пречистване на белите дробове

Благодарение на този лек завинаги ще се отървете от желанието да пушите!

Прочистете белите си дробове, върнете ги към живота за някакви си три дни! Задължително за пушачите!

Лимонада против пушене

Източници:

https://shawellnessclinic.com/en/shamagazine/vitamins-and-minerals-to-help-stop-smoking/

https://www.verywellmind.com/can-vitamin-supplements-help-me-quit-smoking-22396

https://www.express.co.uk/life-style/health/1068919/best-supplements-stop-quit-smoking-vitamin-c-e-b-l-theanine

Снимка: Daily Express

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *