Невероятните ползи за здравето от шам-фъстъците

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

pistachios

Международна група от учени диетолози заключи, че яденето на шам-фъстъци носи множество невероятни ползи за здравето. Вече се знаеше, че шам-фъстъците снижават ‘лошите мазнини’ като липопротеините и липидите, но скорошно изследване показа, че те могат да покачват антиоксидантните нива у хора с висок холестерол. Шам-фъстъците имат високо съдържание на лутеин, бета каротин и гама токоферол – все мощни антиоксиданти. Тези антиоксиданти се счита, че предотвратяват ‘лошия’ LDL холестерол да не се оксидира и да не прилепва към стените на кръвоносните съдове под формата на възпалителни плаки.

Тъй като липсваха клинични данни, но епидемиологичните доказателства бяха обещаващи, учените осъществиха изследване, насочено да определи ползата от тези антиоксиданти при умерен режим на мазнини. Те изследваха хора с типично американски начин на хранене – консумиращи общо 35% мазнини, 11% наситени мазнини – в продължение на 2 седмици. След това те изследваха 3 режима на хранене за четири седмици, всичките насочени към свалянето на холестерола – с и без шам-фъстъци. Групата консумирала шам-фъстъци показа по-високи нива на антиоксидантите бета каротин, лутеин и гама токоферол в кръвния серум. Те също така имаха по-ниски нива на оксидиран LDL холестерол в кръвта си. Изследователите заключиха, че добавянето на шам-фъстъци към хранителния режим може да спомогне за снижаването на нивата на оксидирания LDL в кръвта.

Източник: Healthy Answers Research, The Incredible Health Benefits Of Pistachios, 29 August 2012

Снимка: cookwithpallavijha.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *