Открития и развенчани митове в медицината, които ще разлюлеят света – 2

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

mussel-182390-372-400

ТАЙНА#2

И двата вида артритни болки изчезват

Лекарите са смаяни от откритието, че маорите в Нова Зеландия много рядко страдат от ставни болести

Представете си какво би било да не се нуждаете от болкоуспокояващи лекарства всеки ден. Институтът по здравните науки разкри нещо напълно ново – изцяло безопасен и естествен екстракт от храна, който може да се окаже най-силното противовъзпалително съединение, откривано някога.

Нарича се липринол (Lyprinol), активен липиден извлек от новозеландската зеленоуста мида, наречена Perna canaliculus. Според вековна традиция местните маори вярват, че яденето на зеленоустата мида води до дълголетие и здраве. И, действително, медицинската статистика показва, че артритните и ревматични заболявания са непознати сред живеещите на острова маори.

Учените вече са определили, че антиартритните свойства на зеленоустата мида се дължат на уникалното съчетание на някои полиненаситени мастни киселини (ПНМК), наречени еикозатетраенови киселини (ЕТК или ETA на английски). Тези ЕТА се родеят с омега-3 мастните киселини в рибата, лененото семе, маслото от перила (многогодишна билка), и показват по-силно противовъзпалително и противоревматично действие от която и да било друга ПНМК, както и от омега-3 мастните киселини.

Изследване през 70те и 80те години на двайсти век потвърди, че нещо в новозеландската зеленоуста мида има способността да изличава артритната болка и скованост. Двойно сляпо, плацебо-контролирано изследване през 1980 година в болницата Виктория в Глазгоу, Англия изследва прахообразна хранителна добавка от мидата върху 66 пациенти, страдащи от артрит.

В началото на шестмесечното изпитание всички пациенти не се бяха повлияли от конвенционалното лечение и имаха планирани операции за възстановяване на зле увредени стави. В края на изпитанието изследователите отчетоха подобрение в 68 процента от пациентите с ревматоиден артрит (РА) и в 39 процента от пациентите с остеоартрит (ОА). Учените също забелязаха слабо присъствие на неблагоприятни странични ефекти.

Почти две десетилетия по-късно учените усъвършенстват лекарството

През следващите 18 години водещи учени от университети и от изследователски лаборатории в Австралия, Япония и Франция работиха заедно, за да разкрият тайната, заключена в зеленоустата мида. Стъпка по стъпка учените успяха да идентифицират активната биологична съставка в зеленоустата мида, да я изолират без да увредят важните й и ценни свойства, да я прочистят от примесите, да я стабилизират и да стандартизират силата й за постигането на надеждни резултати.

На всяка стъпка от процеса, клиничните и лабораторни изследвания потвърждаваха, че учените се движат в правилната посока. Вълнението им нарастваше когато всяка фаза разкриваше по-ефикасно и силно съединение.

Дори ранните варианти на екстрактите от зеленоуста мида се оказаха по-ефективни от аспирина и ибупрофена в намаляването на възпалението. Но екстрактът не помагаше само при възпаление. През 1986 година изпитание, в което участваха 53 пациента с РА, проведено от Френското биоложко и диетоложко общество (SFBD) в Дижон, Франция, откри, че екстрактът от зелената мида намалява болката с 62 процента след шест месеца, докато при пациентите на плацебо болката се увеличава с 20 процента.

 Липринол: 200 пъти по-ефикасен от високоефективното рибено масло в контролирането на отоците

В крайна сметка учените насочиха всичките си усилия към ЕТА в зеленоустата мида, като приеха, че те са съставките, отговорни за нейното забележително противоартритно действие. Това конкретно групиране на ЕТА киселини не се открива в нито едно друго познато вещество. За методите, използвани за концентриране на тези активни компоненти в една чиста и устойчива форма са дадени лицензи в няколко страни. Крайният резултат сега е на разположение под формата на липринол (Lyprinol).

Изследователи от Университета на Куинсланд в Брисбейн, Австралия изследваха ефикасността на липринола, използвайки лабораторни животни с ажувантно причинен полиартрит, който е най-близкият модел за ревматоиден артрит при хората. Когато им е даван през устата като хранителна добавка, липринолът намалява свързания с артрита оток на лапите на животното с повече от 90 процента.

Сравняването на липринола с други липиди или мастни киселини, за които се знае, че помагат при лечението на артрира и възпалението, изпита липринола спрямо лененото масло, маслото от вечерна иглика, маслото от нервежка сьомга, и MaxEPA (много ефикасен продукт от рибено масло). От всички тях липринолът беше най-ефикасен в спирането на свързаните с артрита отоци, намалявайки отоците със 79 процента. MaxEPA беше на второ място с 50 процента

Обаче, истинската сензация е в 11те дози, използвани за постигането на тези резултати. Постигането на 50 процента ефикасност изискваше доза от 2000 мг на кг телесно тегло от MaxEPA. Но ефективната доза липринол беше само 20 мг/кг – или 1/100 по-малко от MaxEPA. Представителните извадки от тези резултати подсказват, че противовъзпалителните съединения в липринола са 200 пъти по- силни, отколкото тези в MaxEPA (и 350 пъти по-силни, отколкото при маслото от вечерна иглика).

Много по-ефикасен от лекарствата за артрит, без вредни странични ефекти

Изследователите, също така, сравниха ефикасността на липринола с тази на даваното с рецепта лекарство за артрит индометацин, което е предпочитаното от традиционната медицина лекарство по времето на изследването. Дозата от 5 мг/кг липринол беше 97 процента ефикасна в намаляването на отоците, докато индометацинът беше само 83 процента ефикасен при същата доза.

За разлика от индометацина, липринолът е нетоксичен и по същество не причинява никакви странични ефекти. В изследване от 2000 година изследователите откриха, че сравняван с нестероидните противовъзпалителни лекарствени продукти (NSAID), липринолът не е токсичен за стомаха.

Препоръки за ползване

Липринолът се препоръчва за облекчаване на възпалителни състояния, включително остеоартрит, ревматоиден артрит и причинявания от вируси артрит. Докато липринолът изглежда е най-силното противовъзпалително и облекчаващо артритните болки лекарство, откривано досега, той все пак не възстановява и не изгражда отново увредения преди това хрущял. За най-пълното излекуване на артрита, ние препоръчваме да комбинирате липринола с естествено изграждащите ставите хранителни добавки, съдържащи глюкозамин и кондроитин.

Препоръчителни количества: Количеството, необходимо за постигането на оптимални резултати може да варира много от индивид до индивид между две и четири капсули на ден. По-голямо количество (до шест капсули на ден) може да се използва през първите една до две седмици от приемането му. За да се почувства изцяло ефективността му може да са необходими до четири седмици. Освен това, изследването показва, че натриването на подути и болни стави с липринол помага за облекчаването на болката и отока. За да направите това, просто отворете капсулата и изтискайте съдържанието върху засегнатото място.

Източник: 11 Medical Breakthroughs and Breakdowns That Will Rock the World, HIS, April 2010

Снимка: dictionary.reference.com

Още по темата: Билки срещу ревматоиден артрит

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът Здрави всеки ден ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, Здрави всеки ден ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *