Билки срещу ревматоиден артрит

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

thunder-god-vine

Американската агенция за храните и лекарствата не признава тази древна китайска билка за безопасна… Но природните лечители я използват от стотици години за лечение на възпаление и в битката с рака.

Научното й име е Tripterygium wilfordii. Китайците я наричат леи гонг тенг, което означава „лоза на бога на гръмотевиците”. Отговаря ли на името си? Ами сами преценете…

Изследователите от Пекин изследваха лозата на бога на гръмотевиците спрямо обичайно използваното лекарство за ревматоиден артрит: methotrexate. Те дават на участниците в изследването от билката, от лекарството или комбинация от двете. След 24 седмици билката снижава болката от ревматоиден артрит с 50% при 55% от пиещите я. Само 46% от хората, пили метотрексат почувствали същото подобрение. Но добавянето на лоза на бога на гръмотевиците спомагало за по-доброто действие на лекарството метотрексат: 77% от участниците почувствали снижаване на болката от ревматоидния си артрит наполовина.

Други клинични изпитания също потвърждават тези заключения. Но това изглежда не може да повлияе на Американската агенция за храните и лекарствата (FDA).

Официалната версия на Министерството на здравеопазването на САЩ е, че лозата на бога на гръмотевиците е опасна. Вярно е, че листата, цветовете и ципите на корена са опасни—дори смъртоносни в големи дози. Но екстрактът от корен на лозата на бога на гръмотевиците не е опасен, ако се приема правилно. Всъщност, най-често документираната неблагоприятна реакция е диарията. Така че може би FDA действа прекалено предпазливо.

Но защо не вземат те същите предпазни мерки спрямо лекарствата с рецепта? Ако погледнем описанието на метотрексата в уебсайта на Националната медицинска библиотека на САЩ първото нещо, което ви казват е „Метотрексатът може да причини много сериозни, застрашаващи живота странични ефекти”. МНОГО сериозни, наистина. То може да причини увреждане на белите дробове, черния дроб и червата. То също така засилва риска от развиване на лимфом.

Лечението на ревматоиден артрит може би не е единствената причина поради която Биг фарма не иска лозата на бога на гръмотевиците в САЩ… Скорошно изследване на Масонския раков център на Минесота откри, че използването на лозата на бога на гръмотевиците за лечение на рак на панкреаса при мишки изчиства туморите. Може би дори продотвратява повторното им появяване.

Няма никакъв смисъл в това, че FDA не иска да регулира тази билка. Ако я одобреха, тя можеше да се произвежда при правилните условия тук в САЩ. А ако това станеше, тя със сигурност нямаше да е по-опасна от метотрексата. Освен това, ако поставеха под надзор производството й, вероятно щеше да има по-малко случаи на тежки странични ефекти—като увреждане на репродуктивната система и нередовна менструация—които могат да бъдат причинени от зле произведен екстракт от лозата на бога на гръмотевиците.

Само че артритът просто докарва на Биг фарма твърде високи печалби.

Около 1.3 милиона възрастни страдат от ревматоиден артрит в САЩ. При „най-добрите” лечения, струващи приблизително по $3500 на човек, потенциалните печалби на Биг фарма са от порядъка на $4.5 милиарда. Не е за чудене, че няма да откриете лозата на бога на гръмотевиците в магазина за хранителни добавки до вас.

Но това не е единственото естествено решение.

Има множество други мощни, облекчаващи ставите растения като билката босвелия, например. А през 2007 година изследователи от Шотландия изследваха естествени съединение в лечебна билка върху пациенти с ревматоиден артрит.

Болката се изпари от ставите им… сковаността почти изчезна… и те се справяха с ежедневните си дейности много по-лесно от преди. При това билката беше 100% безопасна.

Но не това бе най-добрата част. Много хора откриха, че повече не се нуждаят от болкоуспокояващите си лекарства. Всъщност, 6 от 10 от тях или намалиха или спряха напълно предписаните им с рецепта лекарства.

Точно така. Можете да кажете „не” на тези опасни лекарства с рецепта, които само ви карат да се чувствате по-зле. Искате да сте по-подвижни… да имате повече свобода на действие… и да изпитвате далеч по-малко болка? Без всички тези хапове? Опитайте с куркума, босвелия… и с билката Harpagophytum procumbens, наричана още дяволски нокът.

Това е многогодишно растение, ендемично за страните в южна Африка като Боцвана, Намибия и Южна Африка. Традиционно, частта използвана за лечение са задържащите вода вторични грудкови корени, формирани с цел оцеляване през сухите сезони в суб-пустинните региони. Билката дяволски нокът обикновено се използва за лечението на ревматизъм, артрит, диабет, заболявания на хранопровода, затруднения с менстуацията, невралгия, главоболие, киселини в стомаха и подагра под формата на настойки, отвари, тинктури, прах и екстракти. Макар че настойките и отварите са основният традиционен метод на употреба, съединенията в билката могат да се използват и чрез хидролиза.

 

Източник: Big Pharma Doesn’t Want You to Have This Arthritis-Fighting Herb, 22 April 2014

http://institutefornaturalhealing.com/2014/04/big-pharma-doesnt-want-you-to-have-this-arthritis-fighting-herb/

Снимка: www.healthyfellow.com

Прочетете още: Древна билка разгръща мощните си способности

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *