7 причини домът ви да не е толкова безопасен, колкото смятате

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

my home is my castle

На нас ни харесва да мислим за дома си като за убежище – място където да се отпуснем, заредим и да оставим тревогите от външния свят зад гърба си. Той е предсказуем и успокояващ. Знаем какво да очакваме и всяко нещо си има място.

Но какво би станало, ако някой издърпа килимчето под краката ни и ние открием, че личната ни зона на комфорт поставя здравето, нашето и на семействата ни, в риск? Ами ако кукленските мебели, които купихме за внучката съдържат токсични химикали, свързвани с рак? А новите килими в спалнята отделят вредни летливи органични съединения, енергийно-ефективните прозорци, които инсталирахме (опитвайки се да не увреждаме планетата и да направим дома си по-природосъобразен), всъщност повишават замърсяването на въздуха вътре в къщата ни?

Агенцията за защита на околната среда на Съединените щати (EPA) казва, че има растящи на брой научни доказателства, че въздухът който дишаме на закрито е по-замърсен от въздуха навън, дори и в най-големите и най-индустриализирани градове. Това не е добре, при положение, че повечето от нас прекарваме почти 90 процента от времето си в затворени помещения. Проблемът не е в отделни източници, а в ефекта на натрупване на множество източници в продължение на дълъг период на излагане – поставяйки ни в риск от дихателни и сърдечни заболявания.

Ние трябва да правим информирани избори относно продуктите, които купуваме и да се предпазваме. Обобщих най-сериозните седем причини да вземете нещата в собствените си ръце – и да се събудите и да усетите вредните химикали, които се крият в освежителите за въздуха включени в контактите.

Най-сериозните 7 опасности, таящи се вътре в дома ви

1. Мебелите за детските стаи могат да съдържат токсични вещества за забавяне на горенето (ретарданти)

Центърът за здраве и околна среда (Center for Environmental Health – CEH) това лято изследва мебели от пяна за деца, продавани в големите магазини и откри вредни химикали, забавящи горенето, които се свързват с рак, безплодие и снижен коефициент на интелигентност. Един от същите тези химикали, TDCPP (хлориран трис – органичното съединение tris(hydroxymethyl)aminomethane), бе забранен за използване за  детски дрехи през седемдесетте години на миналия век, но все още се използва в мебели и други продукти. Проблемът излезе на преден план наскоро в документалния филм на HBO, Toxic Hot Sea (Токсично горещо море), който изчерпателно описва общите корени на забавящите горенето съединения: През седемдесетте години на миналия век големите тютюневи компании, Big Tobacco, бяха подложени на натиск да правят самозагасващи се цигари заради разсеяните пушачи, загиващи в пожари. Производителите на тютюневи изделия не искаха да променят печелившите си продукти, и лобираха за ретарданти на горенето в канапетата и матраците.

Ретардантите се освобождават под формата на прах от пяната, която пада на пода, където е вероятно децата да си играят. Както посочва CEH, децата са по-уязвими към ретардантите, защото си лапат ръцете често и пипат всичко около себе си. Центърът за изследване на околната среда на университета Бъркли в Калифорния разкри, че в телата на децата, средно, се съдържа три пъти по-високо ниво на ретарданти от това в телата на техните майки.

За много от мебелите има огромно търсене, защото са проектирани като принцеси на Дисни, Мики маус, Спайдърман и други любими герои на децата. Невинни, но токсични: От 42те закупени за изследването, 38 съдържат ретарданти, които учените, изследващи безопасността на продуктите при пожари казват, че те не осигуряват безопасност. След като огънят се запали, пожарът ще е твърде голям, за да бъде контролиран от ретардантите в пяната в мебелите. Вместо това, пожарникарите се разболяват от редки видове рак.

Решение: Избягвайте пяна когато можете и избирайте мебели, направени от дърво или тапицирани в памук, вълна, пух или полиестерни тъкани.

2. Енергийно-ефективните иновации влошават качеството на въздуха

Запълването на процепи, слагането на изолации и капаци против буря и другите така наречени екологични стратегии могат да имат обратен ефект. Макар че тези мерки снижават количеството енергия, използвано за отопляване или охлаждане на дома, те могат също да доведат до недостатъчна вентилация, кондензиране на влага и повишени концентрации на замърсители на въздуха на закрито, според доклад на Института по медицина (IOM). В основни линии, вие се зазиждате вътре с всичките химикали, които причиняват здравословни проблеми в къщата ви.

„Америка е в средата на голям експеримент, в който се провеждат мероприятия, свързани с атмосферните условия, реконструкции и други инициативи, засягащи взаимодействието между средата на закрито и на открито, и нови строителни материали и продукти за потребителите биват въвеждани на закрито при относително недостатъчно съобразяване с това как те биха могли да засегнат здравето на живеещите там”, казва Джон Спенглър от Harvard School of Public Health’s (HSPH), който е председател на IOM комисията.

Формалдехидът, безцветен, лютив газ и известен канцероген при изследвания с животни, се открива в материалите за запушване на цепнатини, лаковете, материалите за облицоване на таваните и драпериите. Бензолът е друг често срещан химикал, съдържащ се в подобни материали, увреждащ имунната система и причиняващ главоболие, обърканост, треперене и сънливост. Вдишването на парите на ксилола, който също обичайно се съдържа в тези материали, потиска централната нервна система и причинява главоболие, гадене, болки с корема и повръщане.

Решение: Използвайте вентилаторите в банята и кухнята и подобрете вентилацията като отваряте вратите и прозорците, използвайте вентилатори за прозорци или тавани или пускайте климатик на прозореца с отворен отдушник, за да повишите вентилацията отвън. Помогнете за пречистването на въздуха вътре с въздушни филтри и стайни растения като бамбук и английски бръшлян, които абсорбират токсините от въздуха и ги преобразуват в хранителни вещества.

3. Мебелите от пресовано дърво отделят формалдехид

Продуктите от изкуствено дърво може да са по-евтини от дървените, но цената върху здравето ви е по-висока. Мебелите и шкафовете от пресовано дърво, направени от ПДЧ или МДФ се правят с лепила, които съдържат уреа-формалдехидни смоли.

Формалдехидът, както вече посочих, се свързва с рак и може да причини сълзене на очите, парене в очите и гърлото, гадене, затруднено дишане при някои хора, когато са изложени на завишени нива (над 0.1 части на милион). Колкото по-високи са нивата на отделянето му, толкова по-лоши са последиците. EPA откри, че темпът, с който мебелите ви отделят формалдехид може да се промени и да намалее с остаряването им. Но когато мебелите са нови, влажността и високите температури на закрито повишават отделянето на газове.

Решение: Всички обичаме големите мебелни вериги, но търсете продукти им от истинско дърво. Питайте за съдържанието на формалдехид в продуктите от пресовано дърво преди да ги купите и използвайте абсорбиращи влагата уреди и климатици за контролиране на влажността, както и поддържайте умерени температури в дома си.

4. Можете да се отровите с олово от бои, водопроводни тръби и детски играчки

Излагането на олово е сериозна опасност, особено за децата, защото то влияе на развитието им. EPA съобщава, че един милион деца в САЩ в момента са засегнати от отравяне с олово, така че проблемът е широко разпространен. Макар че боите на оловна основа не се продават от 1978 година насам, такава боя все още има в много от по-старите домове. И ние не трябва да се притесняваме за това, че бебето ще налапа люспи от боя, съдържаща олово – тук говорим за оловния прах от боята, който е невидим и с времето се натрупва. Децата го докосват и после си лапат ръцете или директно го вдишват.

Около 10 до 20 процента от детските отравяния с олово са причинени от пиенето на замърсена вода от чешмата. Водопроводите от 1930 или от по-рано често съдържат олово, но онова, което може да ви учуди е, че тръбите в съвсем новите сгради са голям риск. Когато медните тръби се запояват с олово, водата е пряко изложена на оловото. EPA казва, че рискът е най-голям в сградите, построени преди по-малко от пет години. С времето минералните отлагания се натрупват в тръбите и предпазват водата.

Детските играчки са друг риск, като случаите на олово, засечено в боята или пластмасата на играчките се отразяват в заглавията на вестниците. Избягвайте по-старите, дадени от други деца играчки, както и по-евтините такива, и пазете децата да не лапат играчките си.

Решение: Изследвайте дома си за наличие на олово – извикайте специалист. Не сваляйте с шкурка и шпакла оловна боя; вместо това я запечатайте с нов пласт боя. Изследвайте водата си за олово; използвайте студена вода за готвене или пиене, и оставяйте водата да тече една минути преди да я използвате. Колкото по-дълго водата е стояла в тръбите, толкова повече олово може да абсорбира.

5. Почистващите препарати и освежителите за въздух замърсяват дома ви

Ние обичаме да мислим, че убиваме микробите и дезинфекцираме домовете си с почистващите препарати, но има причина на опаковките на много продукти да се появяват символи за съдържащите се в тях опасни вещества. След употребата им парите остават във въздуха и превръщат хроничното излагане на летливите органични съединения в истинска заплаха. Ние ги вдишаме или ги абсорбираме през кожата като докосваме остатъците от тях върху повърхности или чинии и прибори. Често срещаните опасни химикали включват етери на етилен-гликолова основа (класифицирани като опасни замърсители на въздуха съобразно Измененията в Закона за чистия въздух от 1990), азотен диоксид, и терпените, които създават тези изкуствени ухания на бор, лимон и портокал. Освежителите за въздух съдържат подобни химикали.

Решение: Избирайте натурални, екологично чисти почистващи препарати – или използвайте смес от вода и оцет – и пропуснете изкуствените освежители за въздух и ароматизираните свещи.

6. Плесени, акари и бактерии: Килимите подслоняват биологични дразнители

Килимите може и да са уютни за стъпване, но биологичните замърсители могат да изиграят номер на белите ви дробове и на дихателните ви пътища. Белодробната асоциация предупреждава, че килимите действат като гъби за биологичните дразнители, събирайки бактерии, акари и гъбички. Те всмукват замърсителите от въздуха, както и разлети или донесени отвън субстанции. Най-често срещаните здравословни проблеми са алергичните реакции от леки до тежки атаки на астма, но малко се знае за дългосрочното излагане.

Решение: Поддържайте килимите чисти и сухи с редовно минаване с прахосмукачка. Използвайте централна прахосмучеща система или прахосмукачка с HEPA филтър за да държите нападателите под контрол. Почистването с пара се счита за най-ефикасния начин за премахване на праха и мърсотията.

7. Химикалите в лазерните принтери са токсични

Когато принтерът на компютъра ви принтира, не стойте наблизо. Когато тонерът и хартията преминават през горещия валяк в принтера, във въздуха се освобождават вредни летливи органични съединения. Тези съединения реагират с озона във въздуха и се кондензират, образувайки ултрафини частици, които се задържат във въздуха и могат да проникнат дълбоко в белите ни дробове. Изследователите в Националния университет на Сингапур откриха, че колкото по-снижени са нивата на вентилация на въздуха вътре в сградите, където се намират принтерите, толкова по-голяма е концентрацията на тези замърсители. Изследване на австралийското правителство на ултрафините частици от горивни камери и отходни газове от превозните средства откри, че високите нива на тези частици водят до пристъпи на астма при астматиците и влошават сърдечните заболявания.

Решение: Избягвайте да стоите над принтера докато принтира и се уверете, че стаята е добре вентилирана.

Неведението може да е благословия, но само в известна степен. Необходими са още изследвания за дългосрочното излагане на замърсителите във въздуха на закрито, обаче ние можем да действаме превантивно. Зная че някои от тези промени не са лесни, така че започнете с лесните стъпки и надграждайте. Саксия с растението бамбук, считано във фън шуй, че носи късмет, може да е декоративният акцент, който търсите.

Д-р Виктор Марчиони

Източник: Health eTalk, 7 Reasons Your Home Isn’t As Safe As You Think, 6 December 2013

Снимка: www.amazon.de

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *