Факти за луната

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

moon-phases

 

Представяме ви 11 интересни и 11 любопитни факта за небесното тяло, дало толкова много романтика на човешкия род:

11 интересни факта за Луната:

 •  Луната вероятно е създадена преди 4.5 милиарда години, когато голямо небесно тяло се удря в Земята и при експлозията се разлетяват скални отломки, които се сливат в едно и започват да обикалят в орбита около Земята. Те след време се стопяват заедно, изстиват и се превръщат в Луната. В продължение на 500 милиона години парчета скали продължават да се удрят в повърхността на Луната. 
 • Всички знаем, че на Луната е стъпвал човек, но знаете ли, че има един човек, който е останал там? Д-р Юджийн Шумейкър, геолог и изследовател, който обучава астронавтите от мисията Аполо за кратерите никога не е летял в космоса, въпреки че мечтаел за това цял живот. Той е отхвърлен за астронавт поради здравословни проблеми. След смъртта му тленните му останки са взети на борда на космическия кораб Lunar Prospector на 6 януари 1999 г, който е разбит в кратер на Луната на 31 юли 1999 г. Мисията е била да се открие дали има вода на Луната по онова време, но служи и за изпълняване на последното желание на д-р Шумейкър.
 • Когато Нийл Армстронг прави първата историческа стъпка на Луната и казва „Това е малка стъпка за човека и гигантски скок за човечеството” на никого не би му хрумнало, че отпечатъка, който той оставя върху почвата на Луната ще остане там завинаги. Отпечатъкът ще остане там милиони години, защото на Луната няма вятър. Това е така при положение, че тягата от командния модул при излитането обратно към космоса не е унищожил отпечатъка. Бъз Олдрин се казва, че е видял доста по-отдалече как американското знаме пада по време на излитането. Въпреки това, всички стъпки, направени от известните астронавти, необезпокоявани от излитането всъщност ще останат там завинаги.
 • Когато Алън Шепърд е на Луната, той удря топка за голф и тя прелита 740 метра или почти половин миля.
 • В анкета, проведена през 1988 г. в САЩ, 13% от анкетираните вярват, че Луната е направена от сирене.
 • Многопластовите космически скафандри, носени от астронавтите на Луната тежели по 90 кг на Земята, но само петнайсет кг на Луната поради по-малката гравитация там.
 • Колко можете да се доближите без да останете без гориво? Аполо 11 има гориво само за 20 секунди когато се прилунява.
 • Аполо 15 е първата мисия, която използва луноход. Най-голямата скорост някога засечена на това четириколесно наземно превозно средство е 17 км на час.
 • Възможно е да има месец без пълнолуние. Това се случва през февруари, но или през януари или през март има пълнолуние два пъти.
 • В Китай тъмните сенки върху Луната се наричат ‘жабока на Луната’.
 • С мисиите Аполо на Земята са донесени 2196 скални проби от Луната, тежащи общо 382 кг.

Още 11 любопитни факта за Луната:

 • Луната не е планета, а сателит на Земята.
 • Площта на повърхността на Луната е 23 584 722 квадратни километра или 9.4 милиарда акра
 • Само 59% от повърхността на Луната е видима от Земята.
 • Луната се върти със скорост от 17 км на час в сравнение с скоростта от 1609 км на час на Земята.
 • Когато в един месец има две пълнолуния, второто пълнолуние се нарича синя луна. Друго определение на синята луна е петото пълнолуние през даден сезон (четвърт от годината), в който има общо 4 пълнолуния.
 • От Земята ние винаги виждаме една и съща страна на Луната; другата й страна е винаги скрита от погледа ни.
 • Тъмните петна, които виждаме върху Луната, приличащи на човешка фигура са всъщност кратери пълни с базалтови скали, които са много плътни и със сив до черен цвят.
 • Луната е единственото небесно тяло освен Земята, на което е стъпвал човешки крак.
 • Първият космически кораб който е изпратил снимки от Луната е Луна 3 (построен от Съветския съюз) през октомври 1959 г.
 • Луната няма глобално магнитно поле.
 • Луната е с размер, равняващ се на около 1/4 от размера на Земята.

Източник: http://www.moonconnection.com/moon_facts.phtml

Снимка: www.realwitches.net

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *