МУЩИ МУДРА

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Мущи мудра или мудрата „юмрук” освобождава от негативността

mushti-mudra

КОГА:

1)      Мущи мудра активира енергията на черния дроб стомаха, с което стимулира храно смилането и лекува запека

2)      Тази мудра спомага за освобождаването на напреженията и на натрупаните емоции в тялото

ЗАЩО:

Мущи мудра подпомага разграждането на потисната агресия и освобождаването на неизразените страхове. Подкрепя умението да казваш “Не”.
Подкрепя осмислянето на живота; осъзнаването на собствената отговорност; преодоляването на застоя; откриването на нови посоки за интегриране в целостта на живота.

Причината за повечето физически оплаквания донякъде е свързана с поведението, като например отслабени черен дроб, храносмилане или запек, оплаквания, свързани със сърцето, стомаха и т.н., които всичките са свързани с потискана или неконтролирана агресия. Тази мудра помага за освобождаването от гнева, агресията, страха и натрупаните негативни емоции. Тя също така освобождава ума от всички нежелани мисли и притеснения. И помага за съставянето на ясен план за действие за бъдещето

КАК:
Седнете удобно с гърбовете на ръцете поставени върху скута на около 3 см пред тялото, дланите обърнати нагоре. Затворете очи в удобна и неподвижна поза.

Позволете на дишането си леко да се удължи, докато си създавате усещане за освобождаване, усещането, че казвате „Не”. Имате нужда да определите граници, било то за някого или за конкретна ситуация, в която се намирате? Определете ги.

Свийте пръстите на двете ръце като върховете им докосват дланите. Поставете палците върху безименните пръсти като непрестанно упражнявате лек натиск.

Следете за физически усещания в ръцете и за каквито и да било емоционални промени понеже въздуха, който поемате е насочен към Манипура чакра в слънчевия сплит, а издишванията са насочени навън през цялото тяло.

Всяко вдишване внася положителна енергия, която балансира огъня; всяко издишване отнася със себе си дълбоко наслагваните напрежения и подтиснатото разочарование.

КОЛКО:

Правете мудрата до 15 минути винаги когато и навсякъде където ви е нужна

Още за Мущи мудра

Естествена реакция на тялото в моментите на силни емоции като гняв и страх е автоматичното свиване на ръцете в юмруци. Макар че се приема като признак на атака, този жест е просто начина на тялото да освобождава натрупаните, неизразени и потискани емоции, понеже всички елементи са впрегнати и балансирани в дланите на ръцете.

Мущи на санскрит означава „юмрук”. С редовното практикуване на тази мудра човек облекчава потиснат гняв, разочарование, непрестанно раздразнение и негативни емоции и усеща действието й след само 5 минути.

Полезни съвети: Мудрата мущи активира черния дроб и стомаха. Тя помага на храносмилането и лекува запек. Свивайте ръцете си в юмруци веднага щом приключите с храненето. Останете така 10 минути и това ви гарантира, че храната е смляна.

Не пийте вода непосредствено след ядене. Изчаквайте поне 30 минути след завършването на храненията си.

Тялото ни естествено реагира на отрицателните емоции като гняв, агресия, страх и разочарование със свиване на юмруците. Когато почувствате такива емоции, просто изпълнете Мущи мудра. Ще почувствате промяната в рамките на пет минути. Ще ви стане леко и спокойно.

Следващия път когато ви връхлетят емоции и раздразнения, просто направете Мущи мудра, свийте юмруците си и се освободете от негативността.

Източници:

https://yoganewsletters.wordpress.com/2012/03/04/mushti-mudra-fist-mudra/

http://wellbeingmantras.com/mushti-mudra-get-rid-accumulated-emotions/

http://learningdays.tumblr.com/post/20907338921/mushti-mudra-for-releasing-pent-up-emotions

Снимка: learningdays.tumblr.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “МУЩИ МУДРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *