Алфалфа, бащата на всички храни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Alfalfa-Extract

Алфалфа или люцерна е растение, чиито корени стигат на дълбочина от 6 до 9 метра и  повече под земята и извличат минерали, които не се съдържат на повърхността. Поради тази причина арабската дума алфалфа (ал-фал-фа)  означава „баща на растенията”. Алфалфа е богата на витамини, минерали и други хранителни вещества билка, която играе жизнено важна роля за силата и здравето на костите и за поддържането на тялото здраво. Тя съдържа протеини и витамин А, витамин В1, витамин В6, витамин С, витамин Е и витамин К. Тя съдържа също калций, калий, каротин, желязо и цинк. Може да се приема под формата на семена, листа или таблетки.

Какви са ползите от алфалфа?

Алфалфа се използва от китайците от шести век насам за лечението на множество заболявания. Билката се счита за най-богатия източник на микроелементи. Заради богатото си съдържание на витамини, минерали и други хранително вещества, алфалфа е невероятно билково лечебно средство. Конкретните ползи включват:

  • Лекува проблеми с бъбреците и облекчава задържането на течности и подуването.
  • Лекува автоимунни заболявания.
  • Лекува артрит.
  • Подхранва храносмилателната, скелетна, жлезиста и отделителна системи.
  • Пречиства кръвта, черния дроб и червата.
  • Снижава нивата на холестерола.
  • Предотвратява инсултите.
  • Лекува магарешка кашлица. 

Употреби на алфалфа

Домашен лек за артрит

Тъй като алфалфа е много богата на минералите, които са необходими за формирането и укрепването на костите, чаят от алфалфа (особено от семената) е показал полезни резултати в лечението на артрит.

Домашен лек за диабет

Алфалфа е известна с това, че снижава нивата на кръвната захар, и следователно се приема за естествено лечебно средство при диабет.

Лек при камъни в бъбреците

Витамините A, C, E и цинкът са доказали, че помагат за разтварянето на камъните в бъбреците. Можете да откриете тези витамини и минерали в алфалфа на прах и в кълнове от алфалфа.

Естествено лечение при косопад и оплешивяване

Сокът от алфалфа в комбинация с равни количества сок от моркови и сок от маруля, приеман ежедневно помага за растежа на коса в изумителна степен. Комбинацията на тези сокове е богата на елементи, които са особено полезни за растежа на косата и за предотвратяването на косопада.

Какви са страничните ефекти на алфалфа?

Като при всички билкови продукти, умереността е ключова за избягване на неблагоприятни реакции. Например, прекомерната консумация на алфалфа може да причини срив на червените кръвни телца, което е особено сериозно.

Изследванията откриха, че хранителни режими с високо съдържание на канаванин, аминокиселина съдържаща се в алфалфа, може да влоши заболяването лупус. Обаче, канаванинът обикновено се съдържа само в семената и кълновете, но не и в развитите листа. Ето защо чаят от алфалфа и капсулите, направени от листата на билката се очаква да не съдържат канаванин. Въпреки това, се препоръчва алфалфа да се избягва по време на бременност заради потенциалното съдържание на канаванин и хормонално активните сапонини. Ако сте бременна, препоръчително е да избягвате редовна консумация на алфалфа и хранителни добавки с билката.

Къде и как да купуваме алфалфа

Алфалфа се продава на капсули, които можете да взимате ежедневно като хранителна добавка. Една или две капсули дневно са препоръчителни. Можете да намерите и насипни листа или семена от алфалфа в някои магазини за здравословни храни, а те са чудесни за направата на богат на хранителни вещества чай.

Източник: An Herb For Thought: Alfalfa, 11 December 2013

http://www.thesleuthjournal.com/herb-thought-alfalfa/

Снимка: hahnemann-international.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *