Йод: Отколешният животоспасяващ лек – преоткрит!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

iodine-element

Черното злато за здравето – 15 безценни факта относно йода

Няма да сбъркаме, ако кажем, че съществуването и качеството на живота ни зависят от това в тялото ни да имаме адекватни нива йод. Въпреки това, традиционната медицина в повечето случаи пренебрегва важността на този елемент. Дадените по-долу петнадесет факта ще разкрият не само колко важен е йодът, но и колко много по-добър може да е животът ви при балансирани нива на този даващ живот елемент.

1. Йодът е основен елемент

Щитовидната жлеза произвежда хормони, за да регулира метаболизма и клетъчната функция. Двата най-важни хормона трийодотиронин (T3) и тироксин (T4) се нуждаят от йод за да се формират. Без йод, щитовидната жлеза произвежда недостатъчно от тези хормони, което води до хипотироидизъм (снижена функция на щитовидната жлеза) и до други метаболитни разстройства.

2. Йодираната сол не е добър източник на йод

Повечето кухненска сол е йодирана в опит на избягване на недостига на йод. За жалост, процесът на производство на тази сол може да включва добавянето на изкуствени варианти на йод и на други химикали, което я прави всичко друго, но не и здравословна. Освен това, за да е бяла, повечето кухненска сол бива избелвана. Има по-добри хранителни източници за набавянето на йод. А що се отнася до солта, която да ядете, преминете на хималайска сол на кристали.

Забележка: Също така и малкото йод в кухненската сол има склонността да се изпарява след отварянето на опаковката. Дозата йод е насочена единствено да предпазва от гуша, но погълнатото количество с нея не е достатъчно за цялостното здраве.

3. Недостигът на йод си остава проблем

Голяма част от света продължава да страда от недостиг на йод. Докато в повечето от развиващите се страни страдат от недостиг на йод в храната, много западни страни страдат от недостиг на йод, породен от начина на хранене с готови храни. Тези храни съдържат токсини, които нарушават усвояването на йода от храната. Този проблем засяга жените по-често от мъжете.

4. Недостигът на йод и рака на гърдата са свързани

Макар че за рака на гърдата има редица причини и че простото взимане на хранителна добавка с йод изобщо не би следвало да се приема като негова единствена превенция, изследвания показват връзка между рака на гърдата и заболяванията на щитовидната жлеза. Както щитовидната жлеза, така и млечната жлеза се нуждаят от йод, за да функционират правилно. Факт е, че в страните с документирана консумация на богати на йод храни и двата проблема се проявяват по-рядко при жените.

5. Добри хранителни източници на йод са…

Повечето хранителни източници на йод идват от морето. Риби като треската, мидите и скаридите предоставят повече от средни дози хранителен йод. Морските водорасли като дулсе, кафяви морски водорасли, араме, нори, морска палма и уакаме са най-богатите източници на йод. Други източници са яйцата, органичното прясно и кисело мляко, тъмно зелените листни зеленчуци и сините сливи.

Забележка: Кафявите морски водорасли са източник на много йод, за жалост в изсушената форма те губят повечето от този йод.

6. „Йодните алергии” не са причинени от йод

Макар че много лекари по грешка се позовават на йодни алергии, бъдете сигурни, че досега няма човек, който да е показал алергия към това жизнено важно хранително вещество. Повечето алергии, приписвани на йода са причинени от алергичен отговор към основаната на йод, контрастираща среда, използвана да се правят рентгеновите снимки и СТ скенерните изображения по-контрастни. Изследвания откриха, че реакциите са в резултат от молекули в контрастната среда, а не от йода. Струва си да отбележим, че макар че леките симптоми може да са обичайният отговор, има и случаи на анафилактичен отговор и смърт. Тези „йодни алергии”, свързвани с морската храна се проявяват като реакции към протеини в морската храна, не като реакция към йода.

Прочетете също: Една чаена лъжичка за цял живот

7. Йодът помага в битката с вредните организми

Йодът се използва от векове за мазане при инфекции, причинени от вредни организми. Към днешна дата той е доказал, че е ефикасен срещу повечето видове  вредни организми. Болниците продължават и днес да използват галони йод всеки ден за да се борят с вредните микроорганизми и за да поддържат стерилна среда.

Забележка: Преди появата на антибиотиците, йодът се използваше в лечението на сифилис и на други инфекции, както и на рак, очевидно доста успешно!

8. Йодът предпазва щитовидната жлеза от радиация

При ядрен инцидент, радиация под формата на йод-131 може да бъде освободена във въздуха. Излагането на този радиоактивен йод може да доведе до увреждане на щитовидната жлеза и хипотироидизъм. Единственият начин да се защити щитовидната жлеза е да се пие йод (атомичният йод е най-подходящ) за захранване на щитовидната жлеза със здравословен, устойчив йод. Това предпазва този орган от абсорбиране на радиоактивен йод.

9. При бременност недостигът на йод се засилва

По време на бременност жените се нуждаят от по-големи количества йод, за да задоволяват собствените си нужди и тези на развиващия се плод. Бременните жени, страдащи от лек недостиг на йод са показали че развиват по-сериозни недостици. Ако този проблем не се реши, щитовидният дисбаланс и хипотироидизмът могат да се превърнат в хроничен проблем дори след раждането.

10. Адекватното количество йод предотвратява гойтрогенните ефекти

Гойтрогените спират производството на хормони от страна на щитовидната жлеза. Тези съединения могат да доведат до гуша и хипотироидизъм. Терапията с йод се препоръчва и използва за решаването на проблеми, причинени от тези съединения и помага на тялото да ускори изхвърлянето им.

Още за щитовидната жлеза: Защо не трябва да пренебрегваме дребните си неразположения

11. Неадекватните количества йод водят до забавено развитие

Здравните власти откриха преди години, че недостигът на йод, особено по време на растежа на плода, води до психично увреждане и кретенизъм. Вземането на хранителни добавки с йод след раждането и през детството доказано не противодейства на увреждането от недостига на йод преди раждане. Поддържането на подходящите нива на йод по време на бременността и вземането на хранителни добавки при нужда е един от най-добрите начини за стимулиране на правилно развитие на нервната система.

12. Лекарствата прекъсват връзката йод-функция на щитовидната жлеза

Лекарствата, които използват или имитират йод доказано забавят функцията на щитовидната жлеза. Някои лекарства като амиодарон могат да доведат до хипертироидизъм (свърпроизводство на щитовидни хормони). Други лекарства, които могат да въздействат на метаболизма на щитовидните хормони включват интерферон, литиум и допамин.

13. Йодът насърчава детоксикацията

Здравословните нива на йод спират токсичните химикали като фруорид, хлор и бромид да не нарушават функцията на щитовидната жлеза. Излагането на тези химикали става ежедневно понеже те се съдържат в много храни, във водата и в химикалите използвани в домакинството. Според известния експерт по йода д-р Браунстин, пиенето на хранителни добавки с йод не позволява на тези химически токсини да се натрупват в тялото. То позволява на тялото да изхвърля тези токсини от организма.

Още за детоксикацията: 10 причини да пием лимон с вода

14. Подмладява кожата отвътре навън!

Йодът стимулира здравето на кожата, ноктите и косата. Той стимулира клетъчната функция, което води до регенерирането на по-ниските слоеве на тези клетки. Като подмладява кожата отвътре навън – така да се каже – йодът стимулира гладка кожа, цвета на косата и здрави нокти.

15. Атомният йод е идеалната хранителна добавка

Много хранителни добавки с йод използват калиев йодид за предоставяне на йод на тялото. Тази форма на йод изисква от тялото да я разгражда на съставните й части (което изисква енергия и вторични продукти) преди тя да може да бъде използвана. Атомният йод предоставя на тялото порция йод в атомна форма – същата форма, която щитовидната жлеза използва за създаването на хормини. Тази високо бионалична форма на йод позволява на тялото да използва максимално йодната хранителна добавка.

Забележка: Атомният (или насентен) йод може да не е най-активната форма. Повечето компетентни относно йода лекари препоръчват разтвор на Лугол (което е смес от калиев йодид и елементарен йод) или Йодорал на таблетки (които са основно разтвор на Лугол в таблетна форма). Преимуществото на атомния йод е вкуса му, така че той може да е алтернатива на разтвора на Лугол за хората, които не могат да го преглъщат или за малки деца.

Забележка: Основната полза от пиенето на допълнително йод изглежда не е в това че засилва функцията на щитовидната жлеза, а в детоксикацията – основно от бромидите. Бромидите се използват като вещества забавящи горенето и се откриват на практика във всичко – храната, дрехите, матраците, колите и електриниката в дома.

Д-р Едуард Груп

Източник:

http://healthycures.org/iodine-old-life-rediscovered

Снимка: tobolsk.info

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *