5 здравословни начина за започване на деня

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

free-flowers-desktop

Борите ли се със себе си, за да станете от леглото всяка сутрин и после сякаш ви отнема безкрайно дълго да се отърсите от усещането, че сте гроги и все едно се движите в мъгла?

Като направите няколко промени в този труден първи час на деня, можете да се чувствате по освежени, енергични и по-добре подготвени да се справяте с всички предизвикателства, които биха могли да ви се изпречат.

Използвайте по-щадяща аларма

Изследователят от Катедрата по сън и хронобиология на университета на Пенсилвания, професор Ханс ван Донген, д-р по философия, казва, че има „биологична причина да мразим внезапното рязко иззвъняване на алармата за събуждане”. Когато човек се събуди внезапно от такъв противен звън, това може да влоши леността на съня. Вместо това инвестирайте в аларма с по-мек звън, която да ви помага да се събуждате постепенно.

Има часовници, снабдени със звука на естествени природни звуци като вълните на океана или такива, които постепенно усилват звука си; алармата за събуждане със светлина помага като подготвя тялото ви да се събуди, използвайки постепенно засилваща се светлина и клинично е доказано, че това прави изправянето ви пред утрото по-приятно. А ако използвате смартфон, в тези уреди им по-щадящи приложения – просто погледнете.

Облейте сутринта си в цвят

Точно както ярката дневна светлина помага като подсказва на мозъка ви, че е време да се събужда, ярките цветове също ви помагат да се задействате. Облечете халат във весел цвят като червено, оранжево или цикламено или стратегически сложете произведение на изкуството във вибриращи цветове там където именно него ще видите щом си отворите очите сутрин.

Хидратирайте тялото си

Вместо да се насочите директно към кафето, изпийте чаша вода с малко изцеден лимон в нея. Тялото обикновено е обезводнено сутрин, защото е работило усилено дори и докато вие да сте спали – самото това че дишате води до загуба на вода. Възстановете тези течности в тялото си като пиете вода за незабавно зареждане с енергия. Дори и малкият спад в запасите от вода в тялото може да ви накара да се чувствате физически и психически уморени.

Добавянето на лимон осигурява допълнителен стимул да се задействате, както и подсилва имунната ви система, регулира храносмилането, подобрява вида на кожата и ето тук можете да прочетете още какво…

Раздвижете се

Правенето на упражнения още след като станете сутрин е чудесен начин за подобряване на настроението и за набавяне на енергията, от която се нуждаете, за да сте жизнени през целия ден. Ако тичането навън или други силови упражнения ви се струват твърде тежки веднага след като сте се събудили, помислете за йога или за по-леки упражнения, за да вдигнете нивата си на енергия. Физическата активност раздвижва кръвта ви и предизвиква изблик на ендорфини, познати също като хормоните на щастието”.

Представете си положителен ден

Отделете няколко минути, за да визуализирате положителен ден като медитирате или просто си представяте най-добрите сценарии за протичането на предстоящия ден. Фокусирайте се на успехите, които ще постигнете – положителното мислене, дори и да е само в продължение на една или две минути може да подобри настроението ви за целия ден.

Поведенческият психолог Дана Лайтмън, д-р по философия, казва, че „когато човек си представя дадено действие, това задейства същите части в мозъка му, които влизат в действие когато той действително го извършва”.

– The Alternative Daily

Източник: The Alternative Daily, 5 Healthy Ways to Start Your Day, 7 January 2014

http://www.thealternativedaily.com/start-day-refreshed-ready-go/

Снимка: www.walldug.com 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *