Ах този полезен квас с червено цвекло!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

shutterstock_157972775_copia

Първо на първо, тази напитка е полезна за хора, страдащи от повишено кръвно налягане, желязодефицитна анемия, нарушение на обмяната на веществата (метаболизма). Квасът, направен от цвекло се явява уникално, природно, общо укрепващо средство, способно да подобри храносмилането и обмяната на веществата, да нормализира кръвното налягане, да заздрави кръвоносните съдове. Много здравни експерти са съгласни с мнението, че тази напитка влияе благоприятно на сърдечносъдовата система, в резултат на което самите лекари препоръчват пиенето на квас с червено цвекло за кръвното и при проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Има два основни способа за приготвяне на квас с червено цвекло: без използването на дрожди и с използването на дрожди.
Начинът без дрожди е по-стар, но в същото време отнема повече време: квасът ще е готов за консумация след три до пет денонощия. При метода с използване на дрожди, квасът е готов след ден-два. Въпреки това, този квас най-вече е подходящ за разхладителна напитка.

cveklo-kvas-136109 1 рецепта

Съставки:
— 500 г червено цвекло
— 3 л вода
— 50 г ръжен хляб
— 10 г мая (дрожди)
— 100 г захар
Суровото червено цвекло се измива добре, обелва се, нарязва се на тънки филийки и се слага във фурната да се изсуши. След това се залива с малко количество гореща вода (така че водата леко да облее цвеклото) и се вари докато е готово.  Бульона се източва, долива се останалата вряща вода (полученият бульон трябва да е приятно топъл), добавя се черния хляб, захарта, маята и се оставя 1-2 дни на топло място да ферментира. След това кваса се прецежда и се охлажда.
Останалото цвекло се използва за приготвянето на други ястия.
2 рецепта
Съставки:
— 1 голяма глава червено цвекло
— 2 л вода (преварена или филтрирана)
— 4 супени лъжици захар
— 1 ръжен хляб (твърдата кора)
Обелената глава се нарязва, нарежда се в стъклен буркан, залива се с преварената вода, добавят се захарта и кората от ръжения хляб. Бурканът се покрива с марля и се оставя да ферментира 3 дни. След това кваса се прецежда, налива се в бутилки, които се запушват и се оставят да изстинат.

 

Източник:

http://www.gippokratlechit.com/publications/detail.php?ID=63843

Снимка: bolivia.patobot.com; www.syl.ru

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Настоящата статия е информативна и не е предназначена за самолечение. Този квас може да се използва за съпътстващо лечение, не се самолекувайте и не спирайте предписаното ви лечение, първо се консултирайте с личния си лекар.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *