Рестартирай храносмилането си, подари си енергия и здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Това е 1500-та статия в сайта Здрави всеки ден. С нея искаме да пожелаем на многобройните си читатели и фенове да са благословени със здраве и много успехи!

След като пролетта вече настъпи, какво по-хубаво от това да събудим измореното си и залиняло след дългата зима тяло, да му вдъхнем сила и младост.  Как, ще ви покаже описанието на тридневен процес, взаимстван от Аюрведа, което представяме на вашето внимание по-долу. – Здрави всеки ден

3-дневно рестартиране на храносмилателния процес за повече енергия, здраве и оздравяване

Вероятно не бихте се досетили, но една от най-натоварващите дейности, които тялото извършва е храносмилането, защото то изразходва до 80 процента от цялата си енергия за тази дейност. Това е така, понеже храносмилането е един от най-важните процеси в тялото и включва разграждането на храната на всичките хранителни вещества, от които се нуждае тялото, доставянето на тези хранителни вещества там където те трябва да отидат и изхвърлянето на изпражненията и токсините за поддържане на тялото чисто и здраво.

digestion-restart

Когато храносмилането не действа по най-добрия начин, това наврежда на енергията, на здравето и на способността на тялото само да се лекува и възстановява. Храносмилателната система също така е дом на повече от 80 процента от имунната система на тялото, така че когато храносмилането не е здраво, страда имунната система.

Храносмилането бива увреждано по много начини, но това се дължи основн на това как и какво ядем. Ако ядем твърде много обработени храни, съдържащи множество токсични химикали, пропускаме хранения или ядем твърде много на всяко ядене, това уврежда храносмилането. Ако който и да било от тези модели продължи твърде дълго, храносмилането може се влоши значително за дълго време.

Всички знаем, че след обилен празничен обяд или вечеря се чувстваме мудни, уморени и не в най-добрата си форма. Това е добър пример за това как като не се грижим за храносмилането си, това може да засегне всяка друга област на здравето ни. Хипократ, бащата на съвременната медицина, казва, „Всички болести започват в червата”.

На всички ни се случва да ядем повече, отколкото трябва, да ядем нездравословни храни или да пропускаме хранения, защото сме твърде заети или стресирани. Когато нещо такова се случи, храносмилането ни излиза извън релси и здравето ни започва да се влошава. Лошото храносмилане, подуването на корема, киселините, запека, пипването на всеки вирус около нас, дългите периоди необходими ни, за да оздравеем и ниските нива на енергия са всичките признаци, че храносмилателната ни система страда.

В аюрведическата медицина, 5000-годишната система на лечение в Индия, има тридневен процес за рестартиране на храносмилането. Този процес е насочен да позволи на храносмилането ни да спре, да си почине и да се лекува и по този начин да доведе до повишени енергия, здраве и оздравяване.

Храносмилането си има своя енергия и дневни ритми, които се покачват и спадат, правейки ви леко гладни сутрин, много гладни по обяд и умерено гладни в края на деня. Между тези моменти, храносмилането спира апетита ви, за да може да храносмели изяденото от вас. Когато храносмилателния процес завърши, апетитът ви се появява. Ако този процес бъде прекъснат или разстроен, тялото ви се обърква, а апетитът и храносмилането започват да се припокриват. Това намалява силата на храносмилането, както и цялостната жизненост на тялото.

Просто прилагайте този процес всеки път когато знаете или усетите, че храносмилането ви страда:

В петък

 • Изяжте нормални закуска и обяд.
 • Закуската трябва да е един или два часа след ставане.
 • Обедът трябва да е най-голямото хранене за деня.
 • Не яжте нищо между обяда и вечерята и не консумирайте алкохол след обеда.
 • Хапнете лека, но питателна вечеря, засищаща, но не тежка, поне два часа преди лягане.
 • След вечеря изпийте две чаши хладка вода.

В събота

Преди рестартирането на храносмилането, то трябва да бъде облекчено, което се прави като не се ядат твърди храни, а само се пият течности.

 • Направете кратка разходка сутринта или следобед.
 • Пийте сокове сутринта, следобед и вечерта.
 • Изпийте още три или четири чаши през деня между храненията, когато почувствате глад или ожаднеете.
 • Пийте вода на воля, особено вода с прясно изстискан лимон.
 • Прекарайте деня в почивка, вършете леки занимания и не се претоварвайте.

В неделя

Сега е момента да задействате отново храносмилането си и да му позволите да се върне към нормалните си цикли.

 • Хапнете лека закуска един до два часа след ставане.
 • Не яжте нищо до обяд. В средата на деня хапнете добре, нека обядът бъде засищащ, но не обилен.
 • Не яжте нищо до вечерята. Вечеряйте два до три часа преди лягане. Вечерята трябва да е по-малка от обяда.

Сега, след като храносмилането ви е рестартирано, цикълът на глада ви ще ви кара естествено да искате:

 • Лека закуска един до два часа след ставане.
 • Обилен обяд в почти един и същи час всеки ден, в средата на деня.
 • Лека ранна вечеря по едно и също време всеки ден.

Следването на този процес винаги когато знаете, че сте разстроили храносмилането си може да ви помогне да излекувате храносмилателните си проблеми, да повишите енергията си и да удължите живота си.

Кандис Марли

 

Източник:

http://easyhealthoptions.com/3-day-digestive-reset-increased-energy-health-healing/

Снимка: plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Информацията в настоящтата статия не замества назначеното ви лечение. Молим, не се самолекувайте на база на дадената по-горе информация. Процесът описан по-горе можете да използвате като съпътстващ начин за подобряване на здравето си. Първо се консултирайте с личния си лекар, преди да предприемате каквито и да било промени в начина си на хранене.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *