Ябълките, дар от бога за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

apples-health-benefits

Не е тайна, че есента е безкрайно красива и не е трудно да я харесваме и да сме й фенове. А фактът, че това е сезонът на ябълките е просто още една причина да обичаме това време от годината.

Ябълките са вкусни, разбира се. Но това далеч не е единствената причина да ядем повече от този вкусен плод. Те са също така невероятно полезни за здравето.

Всеки път когато си отхапвате от хрупкава и сочна ябълка, вие поемате куп витамини, минерали и полезни за вас фитонутриенти и флавоноиди.

Ябълките, нов сезон и 5 невероятни ползи

В една ябълка има 12 процента от необходимите ви за деня фибри.

Освен това, тя ви предоставя…

 • витамин K
 • витамин B6
 • рибовлавин
 • витамин C
 • калий
 • мед
 • магнезий
 • манган
 • кверцетин
 • и още

С други думи, ябълките съдържат толкова много хранителни вещества, че не е изненадващо, че този плод предоставя толкова много ползи за здравето:

 1. Предпазва от болестта на Алцхаймер
 2. Снижава риска от диабет
 3. Защитава от рак
 4. Стимулира имунната система
 5. Прави зъбите по-здрави и по-бели
 6. Чудесен е за блестяща кожа
 7. Пази здравето на сърцето
 8. Снижава рисковете от астма
 9. Снижава вредния холестерол и високото кръвно налягане
 10. Стимулира отслабването
 11. Полезен е за костите и мозъка
 12. Лекува анемия
 13. Решава респираторни проблеми
 14. Улеснява изхвърлянето на токсините…

Плод, ефикасен колкото статините

И независимо дали обичате сорта Грани Смит или червена превъзходна, няма по-добро време да ядете ябълки до насита от сега, когато те са в сезон.

Следните ГОЛЕМИ ползи за здравето, предоставяни от ябълките, много ще ви харесат

Следват три изненадващи ползи, предоставяни от ябълките за здравето, които ще ви накарат да се запасите с това вкусно лакомство.

1. Снижават риска от рак:

Ябълките са заредени с невероятно количество антиоксиданти. Всъщност, те съдържат антиоксиданти, равни на 1500 мг витамин С, а този витамин е един от най-силните антиоксиданти.

Експертите казват, че богатите на фитонутриенти ябълки естествено борят рака като най-трудната работа вършат кверцетинът и каемферолът в тях. И редица изследвания откриват, че този плод помага за снижаването на риска от рак и забавят разпространението му, ако той все пак се развие.

Изследванията показват, че яденето на ябълки може значително да снижи риска ви от рак, като рак на белите дробове, дебелото черво, устата и гърдата.

В един преглед, италиански учени заключиха, че яденето на ябълки поне веднъж на ден може да снижи риска от тумори на стомаха и хранопровода почти наполовина. Освен това, честотата на туморите на белите дробове били почти 25 процента по-ниски при феновете на ябълките, докато случаите на рака на гърдата спаднали с една пета.

Поредица от шест лабораторни изследвания в Университета Корнел потвърди, че по ябълка на ден предотвратява туморите убийци на рака на гърдата. Екстрактите от ябълка намалявали развитието на злокачествените тумори от 23 до 57 процента… в зависимост от използваното количество.

Междувременно, немски изследователи откриха, че хората, които ядат най-много флаваноли като тези съдържащи се в ябълките, имат 23 процента по-нисък риск от развиване на рак на панкреаса.

А скорошно изследване, публикувано в списанието Precision Oncology, потвърди, че съединенията, съдържащи се в кората на ябълките уморяват от глад раковите клетки при рак на простатата и така спират разпространението на заболяването.

Войната в тялото, заглушете рака и атеросклерозата с ябълки и чай!

2. Осезателно снижават риска от диабет:

Изследване на Харвард откри, че хората, които ядат по поне две порции на седмица от определени плодове, включително ябълки, снижават риска си от диабет тип 2 с 23 процента в сравнение с онези, които ядат по-малко от порция на месец.

Урсоловата киселина—хранително вещество, съдържащо се основно в кората на ябълките—има заслугата за снижаването на риска от диабет. Според изследователите от Университета на Айова, съединението помага за превръщането на калориите в енергия за мускули и в кафяви тлъстини.

А хората, които ядат по пет или повече ябълки на седмица имат 23 процента по-нисък риск от развиване на диабет тип 2 от хората, които не са фенове на ябълките според резултатите на продължило 24 години изследване, публикувано в списанието The American Journal of Clinical Nutrition.

Ябълките съдържат много разтворими фибри, които регулират глюкозата и галактуроновата киселина, като ги правят перфектни за хората, които се безпокоят за нивата на кръвната си захар.

Природният ‘аспирин’ спира инфаркти и инсулти без страничните ефекти

3. Подсилват сърдечното здраве:

Като се започне от снижаването на холестерола и се стигне до рязкото намаляване на риска от сърдечен удар, ябълките са най-добър приятел на сърцето.

Но непременно ги яжте с кората. Изследователи от Нова Скотия тестваха флавоноиди от кората на ябълки върху АСЕ, ензимът, виновен за високото кръвно. Те откриха, че екстрактите от кожата са шест пъти по-ефикасни от екстрактите от месото на ябълката.

А изследване на Харвард откри, че рутинът, флавоноид в ябълките, успешно се бори с кръвните съсиреци. Което означава, че яденето на повече ябълки може да снижи значително риска ви от сърдечен удар или инсулт.

От своя страна, изследователи в Държавния университет на Флорида казват, че яденето на ябълки всеки ден може да снижи вредния ви (LDL) холестерол с 23 процента, като в същото време стимулира полезния ви (HDL) холестерол.

След бета блокерите идват статините или основни принципи за оптимално здраве

Вярно в че ябълките пълни с ползи за здравето. И независимо колко много харесвате своя лекар, обзалагаме се, че за вас е приоритет да го виждате по-малко.

Така че стремете се към изяждането на една ябълка на ден, особено сега, когато те са в сезон.

Но не забравяйте, че замърсяването с пестициди е проблем, така че търсете органични плодове. И никога не белете ябълките. Много от хранителните вещества са концентрирани в кожата.

Прочетете още за ябълките:

Прочистване и детоксикация на тялото с ябълки! Правете го всеки месец и ще избегнете много заболявания!

Как да отслабнем 10 кг за 7 дни с тази невероятна ябълкова диета?!

Рецепта за красива кожа – ябълков нощен крем

Източник:

https://healthiertalk.com/3-mind-blowing-apple-health-benefits/?utm_source=Healthier%20Talk&utm_medium=subemail&utm_campaign=3-mind-blowing-apple-health-benefits_17.10.01

Снимка: Yes News

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *