Ябълките, нов сезон и 5 невероятни ползи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

apples 71sS0HpegFL._SX425_

1. Ползи в регулирането на кръвната захар

Тази област на изследване на ползите от ябълките е относително нова, но вече събужда интереса на увеличаващ се брой учени, занимаващи се с храната. Полифенолите в ябълките явно са способни да влияят на храносмилането и на усвояването на въглехидратите на много различни нива и цялостното въздействие на тези промени ще подобри регулирането на кръвната ни захар. Въздействието на полифенолите в ябълките върху обработката на въглехидратите в тялото включва:

  • Забавяне храносмилането на въглехидратите. Кверцетинът и другите флавоноиди, съдържащи се в ябълките действат като блокират разграждащите въглехидратите ензими като алфа-амилаза и алфа-глюкозидаза. Когато тези ензими бъдат спрени, въглехидратите се разграждат по-трудно в прости захари и върху кръвотока ни се упражнява по-малък натиск за подслоняване на още захар.
  • Снижаване усвояването на глюкоза. Полифенолите в ябълките очевидно снижават процента на усвоената от храносмилателния ни тракт глюкоза. Отново, тази промяна намалява товара на захарта върху кръвотока.
  • Стимулиране на панкреаса да секретира повече инсулин. Изхвърлянето на захарта от кръвоносната ни система често се нуждае от помощта на инсулина, хормон, произвеждан от бета клетките в панкреаса. Като казват на бета клетките в панкреаса да произвеждат повече инсулин, полифенолите, съдържащи се в ябълките ни помагат да изчистваме повече захар от кръвта си и да поддържаме нивото на кръвната си захар в по-добър баланс.
  • Стимулиране на инсулиновите рецептори да се прикрепят към повече инсулин и да повишават потока на захар, излизащ от кръвотока и влизащ в клетките. За да може заахарта да напуска кръвта и да влиза в клетките (особено в мускулните клетки) инсулиновите рецептори върху тези клетки трябва да се свържат с хормона инсулин и да предизвикат промени в клетките, които ще позволят на захарта да преминава през клетъчната мембрана и да влиза в клетката. (Мускулните клетки, например, непрекъснато се нуждаят да получават захар от кръвта, за да функционират.) Полифенолите в ябълките спомагат за активирането на инсулиновите рецептори на мускулните клетки и по този начин помагат за улесняване преминаването на захарта от кръвта в клетките на тялото. Отново, резултатът е по-добро регулиране на кръвната захар в тялото.

2. Противоракови ползи

Макар че някои предварителни резултати показват ползи от ябълките при няколко различни вида рак (особено на дебелото черво и гърдата), ползите в областта на рака на белите дробове изпъкват най-много при изследването на ябълките. Има множество изследвания на прием на зеленчуци/плодове и риска от рак на белите дробове. Броят участници в тези изследвания достига почти милион. Макар че много изследвания показват впечатляваща способност на цялостния прием на плодове и/или зеленчуци да снижава риска от рак на белите дробове, много са малко отделните плодове, които показват, че предпазват от рак на белите дробове в същата степен. С изключение на ябълките! Наистина е забележително как ябълките са един от малкото плодове, демонстриращи тази уникална връзка със снижаването на риска от рак на белите дробове. (Интересното е, че същият този феномен е демонстриран и в изследванията на астмата.) Изследователите не са сигурни защо ябълките са така силно свързани със снижаването на риска от рак на белите дробове. Техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства със сигурност играят роля тук, но те не обясняват напълно защо ябълките така изпъкват в тази полезна за здравето област. Ние гледаме към бъдещите изследвания, които ще хвърлят светлина върху този уникален потенциал в ябълките.

3. Ползи в противодействието на астмата

Също като при ползите от ябълките при рак на белите дробове, противодействащите на астмата ползи са донякъде изненадващи за изследователите. Множество изследвания показват, че яденето на ябълки се свързва със снижен риск от астма. Обаче, в някои случаи, заключенията на изследванията са дори още по-категорични. В едно изследване ябълките показват по-добро снижаване на риска от астма отколкото от целия прием на плодове и зеленчуци заедно! (Това сравнение може да изглежда като противоречие, тъй като приема на плодове и зеленчуци би със сигурност включвал ябълките. Но конкретно в това изследване се оказва, че ябълките не са били обичайно консумирани от ядящите плодове и зеленчуци, затова изследователите успели да отделят малка група от участници в изследването, които редовно ядели ябълки и успели да сравнят тази група с други участници в изследването, които редовно ядели плодове и зеленчуци, но не включвали ябълките като един от плодовете в хранителния си режим.) Също като при ползите от ябълките против рака, ползите, противодействащи на астмата от страна на ябълките определено се свързват с антиоксидантните и противовъзпалителни хранителни вещества, съдържащи се в този плод. Обаче, много е вероятно нещо друго да се случва също така, след като ябълките явно наистина изпъкват сред плодовете в това отношение.

4. Сърдечносъдови ползи

Сърдечносъдовите ползи от ябълките са добре документирани в научните изследвания и са тясно свързани с два аспекта на хранителните вещества в ябълките: съдържанието им на водно разтворими фибри – пектин, и необичайния микс от полифеноли в тях. Общият холестерол и вредният LDL холестерол биват снижавани чрез редовния прием на ябълки. В някои изследвания, редовен прием означава прием на ябълки много близък до нивото от по една прясна ябълка на ден. Както споменахме по-рано, силното съдържание на антиоксиданти в ябълките ни осигурява защита от възможно окисляване на мазнините (наречено липидна пероксидация), включително на мазнините, съдържащи се в кръвта (като триглицеридите) или на мазнините, съдържащи се в мембраните на клетките, свързващи кръвоносните ни съдове. Снижената липидна пероксидация е ключов фактор за снижаване на риска от много хронични сърдечни проблеми. Скорошни изследвания показват, че съдържанието на кверцетин в ябълките също осигурява на сърдечносъдовата ни система противовъзпалителни ползи. (Кръвните нива на С-реактивния протеин или CRP, биват снижени след консумацията на ябълки и изследователите мислят, че съдържанието на кверцетин в ябълките е основната причина за този спад на CRP.) Фантастична комбинация от сърдечносъдови ползи от този така широко разпространен и вкусен плод!

5. Изключителните полифеноли

През последните пет години нито една област на изследвания на ябълките не е по-динамична от областта за полифенолите в ябълките. Балансът на тези полифеноли в ябълките е далеч по-уникален, отколкото много учени подозираха по-рано. По отношение на флавонолите, кверцетинът е основният фитонутриент, съдържащ се в ябълките, и той е далеч по-концентриран в кората, отклкото в пулпата. Каемферолът и мирицетинът също са важни флавоноли в ябълките. Хлорогеновата киселина е основната фенолна киселина в ябълките и се съдържа и в пулпата и в кожата  им. Ако ябълките са червени, това е защото съдържат антоцианини, които са основно ограничени в кората. Когато ябълката е с по-еднакъв червен цвят или когато червеният цвят е по-дълбок, това означава, че тя съдържа повече антоцианини. Що се отнася до катехин полифенолите, епикатехинът е основното хранително вещество, съдържащо се в ябълките. На флавоноида флоридзин се дължат 98% от флавоноидите, съдържащи се в семената на ябълките. Общото полофенолно съдържание на ябълките варира от около 1-7 грама на килограм свежа пулпа, но това количество става много по-високо в кората, което подчертава изключителната стойност на кората на ябълките за извличането на оптимални ползи от този плод. Всъщност има един стандартизиран екстракт от ябълки, който се използва много често и се нарича стандартизиран полифенолен екстракт от ябълкова кора или APPE (английска абревиатура).

Може да се чудите защо ябълките в крайна сметка съдържат такъв изключителен обхват разнообразни полифеноли. В този контекст е удивително човек да види, че скорошните научни изследвания сочат полифенолите като любимия механизъм, който ябълките използват, за да се предпазват от UV-B лъчите. Клетки в кората на ябълките, които осъществяват фотосинтезата са особено чувствителни към UV-B светлината от слънцето. Много от полифенолите в кората на ябълките всъщност усвояват UV-B светлината и следователно предпават от UV-B увреждане на фотосинтетичните клетки в кората на ябълките. Полифенолите следователно са естественото слънцезащитно средство на ябълките.

Интересно е също да отбележим, че невероятното полифенолно съдържание на ябълките се свързва с техното лесно покафеняване при нарязването или нараняването им. Вътре в клетките на кората и пулпата на ябълките има ензими, наречени полифенолни оксидази. Когато клетките на ябълките биват срязани или физически наранени при падането им, полифенолната оксидаза започва окисляването на полифенолите в ябълките, и резултатът се вижда като покафеняване на увреденото място. Важно е с ябълките да се борави грижливо, за да се запазят поддържащите здравето полифеноли в тях! (Също в този контекст си струва да споменем, че наранените ябълки не само покафеняват от окисляването на техните полифеноли, но те също така започват да отделят големи количества етиленов газ, който може да представлява риск за другите ненаранени ябълки. Този феномен е причината за възникването на фразата „една загнила ябълка може да развали цялата кошница”. Отново проблемът с етиленовия газ от нараняването на ябълките или от друго увреждане подчертава важността да се отнасяме към този невероятен плод с нежни грижи и да махаме увредените ябълки измежду плодовете.

Източник:

5 Amazing Health Benefits Of Apple, The Alternative Daily

Снимка: www.amazon.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *