Седем стъпки за осъществяване на новогодишните обещания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Може би планирахте с възвестяването на новата 2020 година да проехти отново решението ви да спрете цигарите, да отслабнете, да сте по-активни физически, да не се притеснявате за дребните неща. И може би тези решения ви звучаха познато — точно като онези, които обявихте и миналата година!

Тогава как можете да гарантирате, че намерението ви да станете по-здрави през 2020 ще оцелее до след Деня на влюбените? Като си създадете нови навици.

Създаването на нови навици отнема време и енергия. Новото поведение няма да се изгради автоматически за една нощ, но пък можете да започнете да се наслаждавате на някои от ползите от него доста бързо. Също така, като започнете да излизате на разходка редовно или да се занимавате с облекчаващи стреса практики, вие ще откриете, че няма да се чувствате съвсем добре ако спрете. Това е чудесен стимул да продължавате. Така че продължавайте да се подбутвате натам, накъдето искате да отидете. И опитайте следните седем съвета, които ще ви помогнат да създадете дълготрайна промяна.

Отървете се от тези 9 токсични навика за щастлива 2018

 

1. Мечтайте нашироко

Смелите цели са завладяващи. Искате да участвате в маратон или триатлон? Искате да свалите 25 килограма или точно толкова, че са можете да си обличате дрехите, които някога обожавахте? Можете да го направите с упоритост, насърчение и подкрепа. Амбициозната цел често вдъхновява хората около вас. Много от тях ще ви аплодират. Някои ще са щастливи да ви помагат на практика като тренират с вас или като поемат ваши задачи, за да ви освободят време.

2. Разделяйте големите мечти на достатъчно малки стъпки

Сега мислете в тесни граници. Малките стъпки ви движат напред към крайната цел. Залагайте на сигурно. Стигането до първата, определена от вас цел, ще изгради увереността ви, че можете да се справите с — и да успеете да реализирате — по-трудните задачи. Не пренебрегвайте лесните избори. Ако в началото на всеки план си правите списък с нещата за свършване, считайте, че бързо ще отпишете една от задачите си. Това не е шега: изследване на програми за лоялност, стремящи се да мотивират потребителите откри, че предоставянето на възможност хората да получават по две безплатни продупчвания на картата им за честота на потреблението, насърчава повтаряемостта на посещенията. Така че разделете трудните задачи на по-малки части и се наслаждавайте на лекотата, с която свършвате лесните задачи първо.

Лесни трикове да подобрите живота си през 2016

3. Разберете защо не трябва да правите промяна

Точно така. Докато не осъзнаете защо сте залепнали така яко за старите си навици и привички, може да е трудно да съберете достатъчно енергия и воля, за да се насочите право към промяната. Нездравословните поведения като преяждането и пушенето упражняват незабавни и приятни отплати, но си имат и цена. Така че когато обмисляте промяна, отделете време да помислите подробно за всичко свързано с нея. Вие ще повишите шанса си за успех когато плюсовете и минусите се наклонят достатъчно в полза на предприемането на новото поведение, правейки го по-привлекателно от това да не правите нищо. Занимаването с приятните аспекти на нездравословно поведение без самото поведение също помага. Например, ако ви е приятно да правите почивка за цигара, правете си почивка и й се наслаждавайте, но открийте по-здравословни начини да я правите. Иначе, вървите срещу вятъра и е много по-малко вероятно да имате траен успех.

4. Поемете отговорност

Задължете се с помощта на писмено или устно обещание пред хора, пред които не искате да се излагате. Това ще ви насърчи да се поизпотите с трудните за преодоляване препятствия. Дръзка душа създаде Фейсбук страница, посветена на целите й да отслабне. Вие можете да дадете не така публично обещание на своя партньор или на детето си, на учител, лекар, шеф или приятели. Нужна ви е повече подкрепа? Поствайте обещанието си във Фейсбук, туйтвайте го до своите последователи или намерете хора със сходни цели онлайн.

Всичко е в нагласата: За да сме живи и здрави и през идващата година

5. Дайте си медал

Не отлагайте да наречете себе си победител докато не преминете със сетни сили последните метри от лелеяния маратон или докато не свалите и последния нежелан грам. Промените, свързани със здравето често са постепенни. Насърчавайте се да не се отказвате като от време на време спирате, за да отбележите успехите си при осъществяването на малки и големи стъпки по пътя към целта. Пускайте оглушително високо любимата си музика всеки път когато извървите 5000 стъпки. Нека треньорът ви или половинката ви ви потупат по рамото. Помолете семейството и приятелите си да ви аплодират да продължавате. Потърсете подкрепяща група онлайн.

6. Учете се от миналото

Винаги когато не успеете да направите промяна, счетете това за стъпка към своята цел. Защо? Защото всеки искрен опит представлява научен урок. Винаги когато се натъкнете на неочаквано затруднение, отделете момент да помислите какво ви помога и какво ви пречи. Може би сте поели твърде голямо предизвикателство? Ако е така, преминете към по-мъничко предизвикателство или разделете голямото на по-малки стъпки. Заковаването на времето за упражнения до точно 30 минути никога не се получава в натоварените дни, разделете това време на три 10-минутни разходки — една преди работа, една на обяд, една след работа — или 20 минутна разходка на обяд, плюс 10 минути комбинирано ходене, качване по стълбите или скачане на въже или други подобни дейности, които да правите докато гледате телевизия.

15 причини да сме благодарни

7. Благодарете за онова, което правите

Забравете съвършенството. Запазете радостните си въздишки за завършването на маратона, не за пробягването му. Ако се състезавате, за да завършите, вие ще сте победител, дори и ако в крайна сметка ходите точно толкова колкото тичате. При физическите дейности — както и при толкова много други цели, които си поставяме — вие ще извлечете полза дори и когато правите по-малко, отколкото бихте искали да направите. Всяко действие винаги е по-добро от това да не правите нищо. Ако целта ви за вторник е да направите 30 минутна тренировка във фитнеса, но успеете да вместите в деня си едва 10 минути, бъдете благодарни за това. Достатъчно е. Може би утре ще успеете да направите повече.

Следването на ексцентричните навици на тези 10 гении може да ви направи по-умни

Победи ‘мрачното настроение след празниците’

10 неща за които никога не трябва да се извинявате

43 стъпки към щастлив, пълноценен живот

Най-добрите 5 изпълними решения за Новата година

5 съвета за практикуване на Хо’опонопоно

6 ефикасни начина да внесем повече доброта в живота си

Източник:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/seven-steps-for-making-your-new-years-resolutions-stick

Снимка: Goodnet.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *