Най-добрите 10 начина за създаване на нови навици – БЕЗ дисциплина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Всички ние се боим от промяна. Има проста причина за това: промяната наранява.

В своята статия Understanding the Science of Change, Кристъфър Кох обяснява:

Промяната въздейства на част в мозъка, префронталната кора, която е като RAM паметта в компютъра… И също като RAM, капацитетът на префронталната кора е ограничен – тя може да се справи комфортно само с шепа понятия преди да се натъкне на ограничения. Този препъникамък генерира осезаемо усещане на дискомфорт и води до умора и дори до гняв. Това е защото префронталната кора е тясно свързана с примитивния център на емоции в мозъка, амигдала, който контролира реакцията ни „бий се или бягай”.

new-habits-books

Очевидно, дори когато някой ни дава добросъвестен съвет, префронталната кора скоро заплашва да се претовари и изтощи. Това е една от причините да заемаме отбранителна позиция.

„Постоянната промяна е по-добра от амбициозния провал” ~ Тони Шварц

Емоционалната цена на промяната.

Всички ние се съпротивляваме на промяната. Погледнете следните седем емоционални реакции, които спъват промяната и вижте към кои от тях сте предразположени. (Свободно следвах списък, съставен от психолога А. Джей Шюлер)

  • Рискът от промяната изглежда по-голям от риска да не помръдваме
  • Чувстваме се свързани с хората, които олицетворяват стария ни начин на живот
  • Липсват ни ролеви модели за новата дейност
  • Страхуваме се от провал
  • Чувстваме се смазани
  • Представата ни за нас самите е заплашена
  • Не сме склонни да учим нови неща

Защо дисциплината не действа.

Дисциплината изисква много енергия, защото се опитваме да пренасочим волята си от нещо, което може да ни е най-приятно в момента към нещо, което би могло да е полезно в дългосрочен план.

Авторът Тони Шуорц казва:

Нарастваща по обем научна литература показва, че хората имат много ограничени запаси от воля и дисциплина. Повечето от енергията ни се изразходва от съществуващите ни навици и от реагирането ни към изискванията на околната среда. Ако искаме да въведем нови поведения в живота си, не можем да разчитаме че волята и дисциплината ще ги реализират.

Използвайте положителни ритуали.

Чудесен начин за въвеждането и поддържането на нови навици е посредством използването на положителни ритуали. Лично аз преминах през три дълги обучения: професионална музика, Зен и карате. Като музикант трябваше да рептирам по поне три часа всеки ден. В дадени моменти бях уморена или не изпитвах никаква мотивация. Но нямах никакъв избор: за да мога да свиря на сцена, трябваше да се упражнявам.

С неохота взимах флейтата и след това следвах установения ритуал стъпка по стъпка: сглобявах флейтата, настойвах я, изсвирвах гамите, свирех технически упражнения, след това етюди, и накрая репетирах произведенията, с които се представях на сцената. Посредством този сложен ритуал аз преминавах през репетициите, все едно някой ме водеше за ръка. И докато следвах ритуала, намирах мотивация и радост в процеса.

Тони Шуорц обяснява, че положителните ритуали са „… поведения, които са конкретно практикувани и прецизно планирани с намерението да ги направим несъзнателни и автоматизирани колкото се може по-бързо”.

Той предлага използването на положителни ритуали вместо дисциплина с цел променяне на навиците.

Ако вземем за пример професии, от които се изисква върхово представяне като операционни екипи, пилоти, атлети, музиканти и други, ще видим че всички те използват положителен ритуал за изграждане на съсредоточеност и за поддържане на сигурност. Те не оставят правилния начин да действие на случайността, осъзнатата воля или на дисциплината.

Сега ви представям практически начини да си създадете нови навици без дисциплина:

Десет съвета за промяна на даден навик чрез използването на положителни ритуали

1. Осъзнайте ценността на навика, който искате да си създадете.

За да са наистина ефективни, нашите цели трябва да отговарят на ценностната ни система. Не е достатъчно някой друг да каже, че е добре да го правите. Ние самите трябва да считаме, че целта си струва да бъде непрестанно изпълнявана.

2. Направете целта си е реална и осезаема

Нека дам пример: В момента се опитвам да свикна с ежедневна физическа тренировка. Поставила съм си съвсем обикновена цел. Искам да мога да облека лъскава рокля за танго след четири седмици фитнес тренировки. Направила съм си депресираща „преди” снимка, която показва всички тлъстини натрупани все където не трябва, и ще се снимам отново в края, с надеждата да покажа вталеното си тяло. Да ти стане конкретна рокля е реална цел. Тя действа много по-добре отколкото да кажа нещо като: „Искам да отслабна с 3 килограма и пулсът ми в покой да е 60 след четири седмици тренировки”. Помислете как можете да направите конкретната си цел по-осезаема.

3. Определете си ясен срок

По-лесно е да си създадете навик, ако си определите срок. Пример би бил, „Искам да си създам навика да практикувам медитация всеки ден в следващите 21 дни”. Когато определяте срок, не забравяйте, че за създаването на новите навици са необходими поне три седмици

4. Планирайте и си създайте положителен ритуал

Определете поредицата от събития, които ви водят към дейността, която искате да създадете като навик. В книгата си The Power of Less, Лио Бабаута говори за „отключващи събития” (тригери). Тук става дума за подобна идея. Въведете поредица от събития, които водят стъпка по стъпка към започването на дейността, която искате да превърнете в навик.

5. Използвайте сетивата си, за да обогатите ритуала

Нашите сетива са охотни помощници, които ни помагат да направим ритуала смислен.
Да вземем медитацията като пример. Стъпките на медитация рано сутрин могат да са както следва:
–    ставам от леглото и отивам до банята
–    обличам си удобни за медитация дрехи
–    пускам музика за медитация
–    правя любимия си чай в малка купичка
–    занасям чая до възглавницата за медитация
–    запалвам свещ
–    спирам музиката, за да стане тихо
–    сядам в поза за медитация и отпивам от чая – усещам топлината на купичката в ръцете си, вдишвам чая
–    когато изпия чая, оставям чашата отстрани
–    започвам да медитирам

В този пример съм използвала почти всички сетива, за да създам богат ритуал. Сигурна съм, че можете да си представите, че ще сте спокойни и предразположени за медитация към края на този ритуал.

6.  Извикайте идеята си от покрива

Казването на глас на нашите идеи създава действие и свързаност в мозъка и създава усещане за притежание. То прави навика „ваш”. Всеки път когато обяснявате защо новият навик е важен, вие убеждавате себе си и добавяте сила към мотивацията си

7.    Подхранвайте навика си като четете

Колкото повече знаем за навик, който усвояваме, толкова по-силен става той. Ако започвате да се упражнявате, четенето за опита на други хора може да ви вдъхнови. Особено полезно е да четете за новия си навик преди да заспите. По този начин подготвяте себе си за тренировката на следващия ден.

8.   Намерете си близки съмишленици  

Сдръжете се с хора, които също искат да се променят. Ако някога сте тренирали в група, ще знаете, че можем да постигнем много повече, ако го правим с други хора. Ако работим с „близки приятели”, ние използваме синергията на цялата тази насочена към една и съща промяна енергия.

9.  Отчитайте напредъка си всеки ден

Това е важен съвет от книгата на Лио Бабаута. Като казваме какво сме свършили ние се чувстваме отговорни. А това е чудесен мотиватор. Ако сте намерили приятел или сте създали екип, предложете да споделяте резултатите помежду си.

10. Водете си „дневник на навиците”

Там ще документирате новия си навик. Записвайте как се чувствате – с всички положителни и отрицателни неща. Отбелязвайте случки и се придържайте към новия си навик.

Мотивацията ви кара са се задействате. Навикът ви поддържа активни. ~Джим Рюн

Тези десет съвета ми вършат работа и съм уверена, че те ще са полезни и за вас.

Има още едно нещо, което е много важно: винаги когато се занимавате с изграждането на нов навик, бъдете напълно ангажирани от него. С други думи, трябва да предоставяте цялата си енергия: умствена, физическа, емоционална и духов

на. А това можете да направите като фокусирате цялото си същество върху това което правите.

Мери Джакш

 

Източник:

http://goodlifezen.com/top-ten-way-to-establish-new-habits-without-discipline/

Снимка: imgfave.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *