Мащерката, мощна езотерична и лечебна билка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

thyme 613bsb2pgUL._SX425_

Мащерката е „далечна братовчедка” на семейството на ментата. Ароматична и носеща в себе си множество ухания с различна наситеност, мащерката отдавна се счита за ценна подправка в кухнята, особено в комбинация с розмарин и майорана. Тя често се отглежда у дома в малки саксии, за да се използва прясна; но сушената мащерка също така широко се използва за подправяне най-вече на ястия на яйчена основа, както и супи в „букет” от няколко билки, под името билки от Прованс.

Мащерката и нейните употреби през вековете

Сред ароматичните билки и подправки мащерката е добре позната с различните си „вкусове” от остър и лимонен до някак ментов в зависимост от сорта. Тези различни „вкусове” са всъщност нюанси на уханието на билката, тъй като ароматът й зависи от културния й вид, от който съществуват много – някои от които са по-хвалени от други. Цветовете на мащерката са основен източник на някои от най-добрите видове мед в света, като гръцкият мед от дива мащерка е сред най-хвалените от познавачите, защото в него се усещат някои от нюансите на вкуса и аромата на растението – черта, която прави меда от мащерка двойно по-ценен за направата на медовина и за използването му в голямо разнообразие от бонбони, захаросани плодове и ядки и десерти. Освен отколешната й репутация на отлична кулинарна билка, мащерката се използва за лечебни цели още от древността; и както е при много от билките тя има множество отличителни свойства и употреби във фолклора.

Преди да стане обичана и разностранна кулинарна билка, мащерката първоначално е използвана като езотерична билка. Най-ранните препратки към употребата на мащерка са от древните египтяни и гърци. Египтяните се славят като майстори в мумифицирането на мъртвите и използвали мащерка в рецептите си, защото билката забавяла развитието на бактериите, а следователно и гниенето: Необходими ли са ни още доказателства за нейните мощни антибактериални свойства?

Гърците използвали уханната билка като тамян в ритуалните си жертвоприношения и за омилостивяване на боговете, на които се приписва името й на гръцки, което буквално означава буквално „дух”, „ум” или „душа”, както и „актът на дезинфекциране”. Мащерката била популярна и при римляните, от създаването на Рим до зенита на империята, като ароматично средство за освежаване на въздуха в стаите. По онова време било честа практика да се кади с мащерка не само ритуално, но и за естетически цели и дори с лечебни цели, тъй като се смятало, както от ранните гърци, така и от римляните, че ароматът на мащерката отблъсква болестите, лошите духове и разбира се насекомите – които несъмнено са били истинска напаст в онези времена.

През Средните векове на мащерката се приписват дори още окултни свойства и интересното е че тогава тя се използва като символ на смелост и доблест. В този смисъл, тя не само била популярна сред дамите в дворците заради приятния й аромат (от билката се приготвяла настойка във вода и те напоявали носните си кърпички), но тя служела и за знак на благосклонност и за амулети, носещи добри пожелания, тъй като клонки мащерка обичайно се подарявали на рицарите, участващи в турнири от любимите им или от почитателки, за да им дават сила за храбро представяне в турнира.

Накратко за мащерката:

  • Етеричното масло от мащерка има антисептични свойства;
  • Етеричното масло от мащерка се използва за превързване на рани;
  • Етеричното масло от мащерка лекува гъбички по ноктите на краката;
  • Мащерката е сънотворно и поставена под възглавницата предпазва от кошмари; Мащерката се използва на чай при кашлица и бронхит;
  • Мащерката лекува акне;
  • В древна Гърция горели сушена мащерка за смелост;
  • В древен Египет мащерката се е използвала за мумификация;
  • Мащерката е подправка за готвене

Римска практика било да се използва мащерка като форма на тамян, а каденето с нея играело жизненоважна роля в ранните методи за пречистване на въздуха, като с нея обикновено гонели насекомите от стаите на болните и при раждане. Освен че се използвала за пропъждане на насекоми и за освежаване на въздуха, мащерката също така се смятало, че държи болестите далеч като отблъсква злите духове. Истинските лечебни ползи от мащерката, прилагани в тогавашната медицина (т.е. в билкарството), се появяват много по-късно когато билката започва да се използва в аптеките за лечението на множество различни болести, обикновено свързани с кожни или други инфекции понеже било открито, че мащерката съдържа много мощни противогъбични и противовирусни свойства, способност, която се използва и до днес за изплакване на косата и миене на лицето с настойка от мащерка, извлек (обикновено получен с помощта на оцет) или чрез попарване на части от растението, само или в комбинация с други лечебни билки.

Заради мощните й дезинфектиращи и антисептични свойства, отварата от мащерка някога се използвала и като лесна за приготвяне вода за уста, както и за стерилизиращо и лечебно средство в превързването на отворени рани и изриване.

Съставки на етеричното масло от мащерка

Мащерката съдържа букет от активни противомикробни, противогъбични и антисептични химически съединения, които я превръщат в една от най-полезните билки, които да държим в дома си. Химическият състав (а следователно и ароматът и терапевтичните свойства) е доста разнообразен, в зависимост от мястото, където расте и сортовете мащерка, така че етеричното масло от обикновената мащерка (Thymus vulgaris) в лабораторните изследвания е показало, че съдържа:

17% до 45% тимол

2% до 30% ρ-цимен

0.5% до 28.4% борнеол

0% до 18.6% γ-терпинен

0.6% до 6.9% камфен

2.4% до 5.0% карвакрол

0.1% до 4.2% сабинен

0.8% до 4.2% α-пинен

0% до 3% камфор

0% до 2.7% линалоол

0.7% до 2.5% карофилен

0.4% до 2.4% мирцен

0% до 1.2% 1,8-цинеол

0.1% до 1.2% α-терпинеол

Lilac_Time_Thyme235Мащерката съдържа цели четиринадесет важни съединения, като тимолът е основната съставка със своите 17 до 45 процента в зависимост от сорта и мястото на растеж. Тимолът е силно антисептичен и често се използва в продаваните на пазара води за уста. Той често се използва и в парфюмерията и в други козметични продукти. Освен че е много ароматичен, изследванията показват, че друго съединение – линалоол – може би има противоракови свойства и че малко количества от това съединение са полезни за предпазването и може би дори за лечението на някои видове рак. Тези данни обаче в известен смисъл са в конфликт с факта, че линалоол може да е алерген, който обикновено предизвиква дерматит и екзема при хората с много чувствителна кожа.

Мащерка – съвременни употреби

Мащерката като антисептик и противогъбично средство:

Множеството, съдържащи се в мащерката съединения допринасят за мощните противогъбични и антисептични свойства на мащерката (например, при гъбички по ноктите на краката) като я превръщат в чудесна билка, ако сте предразположени към обриви или гъбични инфекции, макар че винаги трябва обръщате внимание на честотата на употребата й.

Мащерка при бронхити/настинки:

На мащерката традиционно се приписва способността да лекува много бронхиални заболявания като магарешка кашлица и астма. При вдишване на парите от мащерка, поставена във вряща вода, парата успокоява симптомите на настинка и грип, както и успокоява ума и сетивата. Силната отвара от мащерка, смесена с естествен подсладител (обикновено мед, както и стевия, или нерафинирана тръстикова захар) е отлично напълно естествено лекарство при кашлица, възпалено гърло и бронхиални проблеми.

Мащерка за уринарни и менструални проблеми:

Мащерката също така традиционно се счита, че помага при различни уринарни оплаквания, както и че облекчава симптомите, изпитвани по време на менструация и затова билката е полезна в лечението на много различни женски болести. Счита се, че мащерката е най-силна когато се използва в тандем с други билки като розмарин и салвия за проблеми с косата и скалпа, с карамфил за проблеми с матката и уринарния тракт или като настойка или маслен екстракт за използване като дезинфектант или за локална дезинфекция.

Мащерка за ревматизъм и артрит:

Маслен извлек от мащерка (поставянето на мащерка в етерично масло за известен период от време) може да се използва и за облекчаване на симптомите на ревматизма и артрита, макар че чаят от листа на мащерка в комбинация с корен от джинджифил действа много по-бързо от течните мазила. По-добра алтернатива за получаване на мехлем от мащерка без да се прибягва до бавния процес на извличане на екстракт с помощта на основно етерично масло или битката при бавното загряване на масло, което да бъде наситено с екстракт от мащерка в да си набавите готово масло от мащерка, което да използвате само или разредено с друго етерично масло, служещо за основа като масажно масло, масло за коса или за бързо облекчаване на възпалени венци.

Освен че отлично освежава въздуха, мащерката може да се използва и като тамян като се хвърли китка листа върху жарава.

Мащерка – езотерични употреби

Мащерката може да се пуши – само тя или смесена с други билки (най-често с тютюн) – заради способността й да успокоява и да облекчава главоболие. Трябва да се внимава с яденето на мащерка, особено на дива мащерка, тъй като в големи дози тя може да причини леки халюцинации. Мащерката се използва и за магическото засилване на пророческите способности, да дава кураж, да получаване на видения (в сънищата, а не в състояния на транс, както е при халюциногенните растения), както и за подсилване на късмета, особено по отношение на парични въпроси. Мащерката се счита за чудесен източник за прочистване и против уроки, като окачването над вратите на торбичка само с листа от мащерка или съдържаща и други защитни билки, се използва да спира „вещиците, злите намерения и лошата енергия”.

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.herbs-info.com/thyme.html

http://www.herbs-info.com/thyme.html#sthash.ZetpAgCV.dpuf

Снимка: www.amazon.com; www.fleurs-des-montagnes.net

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Настоящата статия е информативна и не е предназначена за самолечение. Етеричните масла са много полезни, но могат да бъдат и опасни, ако не се използват в съответните дози, разредки и по предназначение. Неизползвани правилно, те имат сериозни странични ефекти. При използването им, непременно спазвайте указанията на опаковката. Преди да използвате етерични масло, непременно се консултирайте с добър ароматерапевт, натуропат или билкар.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *