Следването на ексцентричните навици на тези 10 гении може да ви направи по-умни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

geniuses-habits

Има причина гениите да са различни. Те мислят и действат различно и създават някои от най-невероятните, променящи живота изобретения.

Последвайте ме в изследването на ексцентричните навици на 10 гении и вижте как техните навици могат да ви направят по-умни.

1) Шигеру Миямото: Анализирайте света си

Шигеру Миямото е директорът на видео игрите на „Нинтендо“. На него се приписва създаването на игри като Donkey Kong и Mario. Миямото се казва, че носи ролетка със себе си и се наслаждава да мери нещата когато му се отдаде възможност, както и да познава теглото на хората.

Как това може да ви направи по-умни 

Този навик показва жаждата на Миямото да учи и разбира заобикалящия го свят. Ако прилагате подобен навик и разбирате околната среда по-добре, вие не само ще станете по-умни в процеса, вие ставате по-осъзнати за света около себе си.

2) Никола Тесла: Стимулирайте мозъчните си клетки

Според Уикипедия, Тесла е най-известен с „приноса си в създаването на съвременната система за доставка на електричество с променлив ток”. Този гений, който държи над 100 патента, включително този на електрическия мотор, имал навика всяка вечер да стиска пръстите на краката си по сто пъти. Според книгата на Марк Зайфер, Магьосник: Живота и времената на Никола Тесла, упражненията с пръстите на краката му помагали да стимулира мозъчните си клетки.

Как това може да ви направи по-умни

Макар че не е известно научно доказателство, показващо, че стискането на пръстите на краката стимулира мозъчни клетки, има доказателства сред общността на рефлексолозите, че палецът на крака е пряко свързан с мозъка. Според тази система, разтриването на палеца може да помогне за отпускането на мозъка и повишава концентрацията. Може би Тесла е изпълнявал навика си обувки като палците са се търкали в долната част на обувките и по този начин са стимулирали мозъчните му клетки.

3) Амадеус Моцарт: Разпределяйте времето си 

Този гениален композитор се казва, че е имал симптоми, наподобяващи разстройство с дефицит на внимание. За да ги превъзмогне, той имал навика да върши нещата по много структуриран начин. Дневният му режим е разпределен на време за композиране, за даване на уроци, време с приятели и сън.

Как това може да ви направи по-умни

Подредеността и рутината могат да ви помогнат да станете по-умни като си създадете силни здравословни навици. Например, ако планирате деня си, така че да четете статия, която ви помага да научите нещо ново, в продължение на една година вие ще сте научили 365 нови неща. Представете си на какво се равнява това в рамките на един живот. Четете повече книги, статии или подкастове (аудио или видео файловете, които можете да си сваляте от интернет) през деня и познанията и интелекта ви ще нарастват експоненциално.

4) Томас Едисън: Променете отношението си към провала

Къде щяхме да сме днес без изобретенията на Томас Едисън. С повече от 2000 патента и като е споделил, че се провалил в 10000 експеримента, Едисън казва „Не съм се провалил, просто открих 10000 начина, които не вършат работа”. Какъв е бил навикът му? Винаги да опитва нови неща и никога да не се предава. Без непреклонните му усилия можеше и да не четете тази статия в електронна форма.

Как това може да ви направи по-умни

Неуспехът е факт от живота, но не показва кой сте, нито е постоянен. Можете да следвате примера на Едисън като не се плашите да опитвате нови неща. Много хора не опитват, защото се боят от неуспех. Единственият начин да се провалите е ако се откажете. Ако нещата не потръгнат както очаквате, току-що ще сте научили неправилен начин за постигане на съответното нещо – и по този начин ставате много по-умни. Не спирайте да опитвате и никога не се отказвайте.

5) Сър Исак Нютон: Погледнете от различен ъгъл

Добре известно е, че този гений е написал законите за движението и гравитацията. Онова което е по-малко известно е навика, който той е имал да прави откритията си. Нютон вярвал в гледането на даден проблем от много различни ъгли и имал навика да взима даден проблем и да го преструктурира. Това му предоставяло възможност да види много различни начини, по които да реши проблема.

Как това може да ви направи по-умни

Ако се натъкнете на проблем, отделете време, за да видите колко начина има за решаването му. Понякога най-очевидният отговор не е най-добрият отговор. Като преструктурирате проблема, вие ще повишите уменията си за решаване на проблеми и в процеса ще станете по-умни.

6) Марк Зукърбърг: Ограничете ежедневните си избори   

С повече от 1 милиард потребители, Facebook е една от най-известните марки в света. Създаделят Марк Зукърбърг създаде начин хората да се свързват и да градят връзки в целия свят. Зукърбърг поема своята отговорност да служи на своята общност много сериозно, дотолкова, че един от неговите навици му позволява да им служи по-добре. Кой е този навик? Ако намерите негови снимки в Гугъл, ще видите вероятно, че той носи сива тениска. Той носи същия вариант на тази сива тениска всеки ден. Защо, ще запитате? Според Зукърбърг, той иска да освободи живота си като взема колкото се може по-малко решения, за да може най-добре да служи на своята Facebook общност. Той смята, че не си върши работата, ако отделя време и енергия за дребни, несериозни или глупави решения като това да избира какво да облече.

Как това може да ви направи по-умни

Ние се разсейваме от толкова много неща през деня – ироничното е, че за много хора  Facebook е едно от тези неща – че умовете ни се задръстват и това ни прави по-малко ефективни. Опростявайки живота си, както е направил Зукърбърг, може да освободи място в ума ви да растете и да се фокусирате върху неща, които могат да повишат интелекта ви и да добавят стойност в живота ви. Вижте какво можете да направите, за да ограничите нещата, които ви разсейват и да направите живота си по-прост.

7) Леонардо Да Винчи: Учете ненаситно

Да Винчи е най-известен като художник. Обаче, този „ренесансов човек” е имал навик, който ще направите добре ако следвате. Той е бил по детски любопитен и е имал навика да изучава всичко което можел когато можел. Любопитството му го отвело отвъд изкуството. Той изучавал механика, аеронавтика и анатомия – все научни дисциплини.

Как това може да ви направи по-умни

Вероятно е съвсем очевидно, че колкото повече научава човек, толкова по-умен става той. Обаче, онова за което много хора не мислят е как изучаването на редица теми разкрива прозрения към това как действат нещата и към вътрешните взаимовръзки между различните предмети. Например, ако сте художник и също така изучавате химия, можете да разберете как си взаимодействат химическите съединения и вероятно ще се сдобиете с майсторство благодарение на познанията си за това как маслата се смесват най-добре. Този вид знания може да ви даде възможност да погледнете отвъд очевидното и да навлезете в свят, в който само малцина се осмеляват да навлязат.

8) Уейн Грецки: Станете ученик, за да станете учител

Грецки, Великият, е един от най-добрите, ако не и най-добрият хокеист на всички времена. Как го е постигнал? Не заради ръста си или заради естествената си атлетична дарба. Той стана велик и гений на леда заради работната си етика. От малък Грецки гледа хокей и следи пътя на шайбата. Той след това изучава къде отивала шайбата най-често и движението и по време на играта. Изучаването на играта и тренирането на и извън леда, създават комбинация, която го отвежда в залата на славата с рекорди, които все още не са надминати. Честно е да кажем, че той е един от най-интелигентните хокеисти живели някога.

Как това може да ви направи по-умни

Не е необходимо да сте най-добрите или най-великите, за да извлечете полза от примера на Грецки. Изберете една област от живота си, която искате да подобрите и станете ученик. Научете всичко, което можете по темата – и за свързаните с нея теми. След това направете план и работете колкото се може по-упорито, за да станете най-добрите в тази тема или в областта на дарбата си. О, и не се притеснявайте че ще се провалите. Както научихте от Едисън, ако не успеете първия път ще сте поумнели, защото вече ще знаете как да не правите нещо следващия път.

9) Бенджамин Франклин: Възползвайте се от студените температури

Нищо не ви отпуска по-добре от накисване в гореща вана или топъл душ. Обаче, Бенджамин Франклин избрал да плува всеки ден в ледените води на река Темза в Лондон. Защо би правил нещо такова, когато е можел да намери топъл басейн наблизо където да прави сутрешните си упражнения? Причината е че като подлагате тялото си на изключително студени температури за кратко време, това ще накара кръвта ви да се оттегли вътре в тялото, за да останете живи. Като се затоплите и температурата ви се върне към нормалното, тялото ви ще се изпълни със свежа кръв. Не предлагам скачане в ледените води на езеро поради риск от хипотермия, но можете да си взимате студен душ или да опитате криотерапия.

Как това може да ви направи по-умни

Когато тялото и мозъка бъдат обляни от свежа кръв, вие се сдобивате с психическа и физическа проницателност, която се постига за кратък несравним с нищо период от време. Лично аз изживях това когато опитах криотерапия. Влязох в камера за 3 минути при изключително ледени температури. Когато излязох, физическата енергия и психическата острота, които усетих бяха невероятни. Може да поискате да замените удобното си топло легло със студено преживяване, за да осъзнаване докъде могат да ви отведат собствените ви граници.

10) Д-р Мая Анджелоу: Намерете най-доброто място за работа

Д-р Анджелоу е награждавана писателка, поетеса и активистка в движението за граждански права. Тя направи значителен принос към света ни по майсторски начин. За да достигне до вдъхновяващите си прозрения, д-р Анджелоу отивала в местен хотел/мотел, за да пише в уединение. Можеше да избере да пише на спокойствие и тишина в дома си. В книгата на Мейсън Къри Ежедневни ритуали: Как работят артистите, той предоставя интервю от 1983 година, в което д-р Анджелоу казва, „Наела съм хотелска стая, в която работя – малка, скромна стая, в която има само легло, а понякога и умивалник. В нея винаги има речник, библия, колода карти и бутилка шери. Опитвам се да отида там към 7 часа и работя до 2 следобед. Ако работата не ми върви, оставам до 12:30. Ако ми върви, оставам докато писането ми върви. Няма никого и това е чудесно”.

Как това може да ви направи по-умни

Много гении имат свое място, където те мислят и работят най-добре. Може да е стая или пейка навън с красив изглед към планината или океана. Като постъпвате така, вие давате възможност на ума си да достигне до нива, които иначе няма да достигне. Намерете мястото, което ви вдъхновява и позволява на ума ви да расте и да достига отвъд способностите си.

Заключение

Това са само малко примери от многото навици на гении в историята, които те са използвали, за да постигнат изключителни подвизи и да променят обществото. Ако възприемете и един от тези навици и го прилагате в живота си може да поемете по пътя да се превърнете в следващия Велик или известен откривател.

Кой е любимия ви навик от горния списък и как мислите, че можете да го прилагате в живота си? С удоволствие ще чуем коментарите ви.

Браян Оливър

 

Източник:

http://www.lifehack.org/329231/following-the-eccentric-habits-these-10-geniuses-can-make-you-smarter?mid=20151111&ref=mail&uid=502797&feq=daily

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *