Ако пиете витамин D, трябва да взимате и… магнезий

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Едно от най-важните неща, които можете да правите, за да подобрявате здравето си е да се уверявате периодично, че в тялото ви има достатъчно витамин D. Изследвания показват, че витамин D стимулира имунитета и предпазва от сърдечни заболявания, депресия, затлъстяване и остеопороза.

Но ново изследване (статията е от януари 2019 г.) показва, че за да използвате витамин D ефикасно, вие се нуждаете от един много важен минерал.

Изследванията са проведени в Центъра Вандербилт-Инграм. Учените отбелязват, че когато някои хора приемат хранителни добавки с витамин D, нивото му в кръвта им не се повишава. Те решиха, че това може да е свързано с магнезий. Предишно изследване на същите учени откри, че хората с ниски нива на витамин D са също и с нисък магнезий.

Недостигът на магнезий дезактивира действието на витамин D

В новото изследване участваха 250 души. Някои от тях взимаха магнезий. Другите взимаха плацебо.

Д-р Чи Дай е ръководител на изследването. Той казва, че изследванията са показали, че магнезият „оптимизира” витамин D. С други думи, минералът повишава витамин D при хора, които нямат достатъчно от него в тялото си. И снижава витамин D при хората, които имат твърде много от него в тялото си.

Д-р Марта Шръбсоул е съ-автор в изследването. „Много хора получават препоръки от лекарите да взимат витамин D”, казва Д-р Шръбсоул. Но до 80% от американците имат недостиг на магнезий, отбелязва тя. Така че дори и да взимате големи дози витамин D те няма да могат сами по себе си да повишат нивата на витамина в тялото ви.

„Недостигът на магнезий спира синтезирането на витамин D”, казва д-р Дай.

И което е още по-лошо, изследване, проведено по-рано през годината (има се предвид 2018) откри, че без достатъчно магнезий, пиенето на витамин D е опасно. То може да причини калциране на артериите. И може да доведе до запушвания, причиняващи инфаркти.

Отключете супер силата на витамин D за побеждаване на автоимунни заболявания

Вижте как тялото се нуждае и от витамин К2, когато пием витамин D:

Витамин D се нуждае от магнезий

Магнезият е четвъртият най-разпространен в тялото минерал след калция, калия и натрия, казват учените. Елементът активира стотици ензими, участващи във важни биологични реакции, включително ензими, които играят роля в метаболизма на витамин D, се споменава в изследването.

Следващият път когато си пускате изследвания, пуснете изследване и за нивото на витамин D в тялото ви, в добавка към пълната ви кръвна картина.

Ако резултатът е по-нисък от 20 ng/mL, нивото ви на този витамин е твърде ниско. Опитайте се да се излагате на слънце по 15 минути на ден с голи ръце и крака.

Ако поредните изследвания също показват ниско ниво на витамин D, вземете си качествена хранителна добавка с витамин D3. Препоръчваме прием от по 5000 МЕ (125 мкг) на ден.

И непременно си набавяйте достатъчно магнезий. Необходими са ви поне 320 мг на ден.

Как да преодолеем недостига на магнезий в тялото си

Следните храни са добри източници на магнезий:

Ядки и семена. Четвърт чаена чаша тиквени семки съдържа 317 мг магнезий. Бразилските орехи предлагат по 133 мг. (Имайте предвид, че бразилските орехи се приемат по един максимум два на ден). Бадемите съдържат около 100 мг.

Плодове и зеленчуци. Почти всички плодове и зеленчуци съдържат значителни количе

ства магнезий. Половин ч.ч. варен спанак предоставя 83 мг.

Диво уловени студеноводни риби. Порция от 150 г сьомга съдържа 184 мг магнезий. Атлантическата скумрия –146 мг.

Други богати на магнезий храни: бадеми, банани, бобови растения, броколи, кафяв ориз, кашу, други ядки,  жълтъци, ленено семе, зелени зеленчуци, прясно мляко, гъби, овесени ядки, тиквени семки, сусам, соеви кълнове, слънчогледови семки, царевица, тофу и зърнени храни.

Прополисът: Естествен антибиотик, полезен за костите

Още ползи от магнезия

Изследвания показват също така че хората с по-висок прием на магнезий имат по-висока плътност на костите и по-нисък риск от остеопороза, в сравнение с хората с по-нисък прием на магнезий. Прочетете също: Естествена превенция на остеопорозата

Изследователите казват, че съдържанието на магнезий в растителните храни е спаднало през последните няколко десетилетия. Те винят индустриализирането на селското стопанство, което води до намаляването на магнезия в почвата. Ето защо най-надеждният начин да си набавяте минерала е с хранителна добавка.

Такива хранителни добавки се предлагат в магазините за здравословни храни, както и онлайн. Има много видове. Препоръчваме формата магназиев хлорид. Той е разтворим във вода, което го прави по-лесно усвоим от тялото. Пийте по 350 мг на ден.

Най-важният минерал, който вероятно ви липсва

Важно е да отбележим, че ако човек взима хранителна добавка с магнезий, дозата от препоръчаните 350 мг на ден за възрастни не трябва да се надвишава. (Това ограничение е само за хранителните добавки. Тя може да е по-ниска от препоръчителното дневно количество, защото то включва магнезия от храната и от хранителните добавки). Твърде многото магнезий от хранителни добавки може да причини диария, гадене и спазми в корема; а изключително високият прием може да разстрои сърдечния ритъм и да доведе до сърдечен арест, според Националния здравен институт на САЩ.

Витамин D и магнезий са чудесен тандем. Добре е да ги взимате заедно.

Гари Масик

Забележка на Здрави всеки ден: Както винаги, преди да започнете да пиете каквито и да било хранителни добавки, първо се консултирайте с личния си лекар или със специалист. Те най-добре познават състоянието ви и ще ви насочат най-добре за дозите, които трябва да приемате.

Страдате от постоянна болка? Може би тя се дължи на недостига на следните две хранителни вещества

Рецепта срещу болки в костите с магнезиев хлорид. Опитайте!

Инфекции причиняват заболявания на щитовидната жлеза

Добра новина: Епигенетиката доказва, че не сме обречени на дадените ни по рождение кости!

Сурия намаскар – Поздрав към слънцето

Източници:

https://www.institutefornaturalhealing.com/2019/1/if-you-take-vitamin-d-you-also-need-this/#References

https://www.livescience.com/61866-magnesium-vitamin-d.html

Снимка: Experience Life

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *