Прополисът: Естествен антибиотик, полезен за костите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Конвенционалните антибиотици играят важна роля в медицината, но за жалост те са прекалено изписвани и прекалено използвани от десетилетия. Антибиотиците разстройват флората в стомаха ви, тези важни бактерии, които участват в много процеси в тялото, включително в синтеза на изграждащите костите витамини и минерали. А антибиотиците със сигурност не съдържат никакви хранителни вещества.

bee.preview

Хубавото е, че самата природа е осигурила някои свои много силни антибиотици, които са много по-приятелски настоени към здравословните бактерии в тялото и те са пълни с здравословни за костите хранителни вещества. Този, който ще ви покажа днес е една невероятна убиваща микробите субстанция, произведена от едни от най-дейните – и най-малки – създания.

Медоностната пчела сътворява природен антибиотик

Биг-фарма не участва в тази магия за производство на антибиотици! Дълго преди човечеството да разбере деструктивната сила на причиняващите заболявания патогени, пчелите стерилизираха своите кошери. Точно така – тези невероятни малки създания произвеждаха стерилна среда когато хората още дори не знаеха, че миенето на ръцете предпазва от заболявания.

Казва се, че най-стерилното място в природата е пчелния кошер, и това може би е вярно. Как иначе пчелите процъфтяват в такава затворена, претъпкана среда? Пчелите създават невероятно сложна субстанция в кошерите си като използват смоли, масла, балсами, полени и восък. Те използват тази субстанция да запечатат и предпазят кошера си от бактериални, вирусни и гъбични нападатели. Тази субстанция се нарича…

Прополисът: Природен лек срещу микробите

От хиляди години прополисът играе роля в здравето на човечеството. По времето на Хипократ прополисът се използвал за лекуването на открити рани и язви, както и на вътрешни язви. В древен Египет прополисът се използвал в процеса на мумифициране. В Европа се считало, че той облекчава възпалението и високата температура, а през Втората световна война той се използвал за превързване на раните, понесени в битките.

През годините той се използва в борбата с туберкулозата, колита, вирусите (включително грипните) и дори акнето. Той е доказал, че е ефикасен срещу вредните бактерии, включително стафилококите. Използва се също за подсилване на имунната система, което го прави два пъти по-ефикасен като антибиотик – прополисът не само убива микробите; той също засилва способностите ви да се борите с микробите.
Прополисът днес се завръща, и се използва успешно в хранителни добавки и дори в пастите за зъби.

Какво представлява прополисът по-точно?

Както споменахме по-горе, прополисът е много сложна смес от елементи, които пчелите събират от природата. Той е восъкоподобна субстанция, която е основно смола, но тя е толкова сложна, че не е възможно да бъде възпроизведена от хората. И макар че тя си остава мистерия, ние можем да разгледаме отблизо тази невероятна субстанция и да направим заключения за употребата й, химическия й състав и ефикасността й.

Онова което знаем със сигурност е, че антибиотичните свойства на прополиса идват от субстанция, наречена галангин и че тя подсилва имунитета като повишава фагоцитната дейност (фагоцитите са ‘воините’, които тялото ви използва срещу микробите). Ние също така знаем, че противовъзпалителните свойства на прополиса идват от способността му да спира простагландините.

Компонентите, наречени фитотонизиди играят роля в способността на прополиса да подсилва имунната система, тъй като те изглежда стимулират фагоцитозата.

Това не е всичко. Прополисът съдържа хранителни вещества, които са ни много познати! Това е така защото…

Прополисът съдържа основни хранителни вещества

Това са хранителни вещества, които са основополагащи за здравето на костите. Прополисът съдържа някои от именно тези хранителни вещества, наред с други:

 • Витамин A
 • Витамини B1*, B2*, и B3*
 • Витамин C*
 • Биотин
 • Биофлавоноиди
 • Калций *
 • Магнезий *
 • Желязо
 • Цинк *
 • Силикон *
 • Калий
 • Фосфор
 • Манган *
 • Кобалт
 • Мед *

*Основно хранително вещество

Как да взимаме прополис?

Днес прополис може да бъде открит във всякакви продукти и форми. Има го на таблетки, прах, капсули, както и в кремове, лосиони, пасти за зъби, мазила и екстракти. Прополисът може да се взема като хранителна добавка срещу бактериални инфекции. Изследвания срещу плацебото показват добри резултати с 500 мг прополис, така че търсете тази доза в хранителните добавки, които е за предпочитане  да са под формата на капсули.

Понеже прополисът е много ефикасен срещу възпалението – особено възпалението на мукусните мембрани в устата и гърлото – той е особено полезен при болки в гърлото, гангрени и язви.

Изследване, проведено от Стоматологичния факултет на Харвард показа, че прополисът е ефикасен срещу стоматити. Безопасното лечение и превенцията на болезнените стоматити затруднява модерната медицина от известно време и това изследване, проведено с две групи пациенти (едната взимала хранителни добавки с прополис, а другата – плацебо) показва, че прополисът не само значително снижава броя на стоматитите, но също така подобрява и качеството на живот на пациентите. С други думи, те просто се чувстват по-добре!

Прополисът също има…

Противогъбични свойства

Изследване от 2001 година показва, че прополисът има противогъбично действие срещу множество щамове плесени, включително срещу Candida albicans, който причинява гъбични инфекции у хората. Изследването показва, че прополисът е много ефикасен в борбата с гъбичните инфекции в устата, особено при хората със зъбни протези.

Няма съмнение, че прополисът има място като естествен антибиотик. Обаче, преди да вземате прополис моля обърнете внимание на следното предупреждение:

ВНИМАНИЕ: Прополиса и алергиите

Ако имате алергия към пчелите или пчелните продукти като меда или алергия към иглолистни растения, тополи, успокоителни средства и/или салицилати, не използвайте прополис. Освен това, някои изследователи са на мнение, че прополисът влошава астмата. Така че ако имате астма, не използвайте прополис преди първо да сте се консултирали с личния си лекар. А когато се колебаете, най-добре е да се консултирате с квалифициран лекар.

от д-р Вивиан Голдсмит

Източник:

Propolis: A Natural Antibiotic That’s Also Good for Your Bones

Снимка: www.wtip.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

7 thoughts on “Прополисът: Естествен антибиотик, полезен за костите

 1. За качествата на прополиса нямам никакви съмнения, само искам да знам каква е трайността му , в смисъл как да се съхранява и до кога е ефективен като срок прополиса ?

 2. За качествата на прополиса нямам никакви съмнения, само искам да знам каква е трайността му , в смисъл как да се съхранява и до кога е ефективен като срок прополиса ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *