Какво да правим ако пипнем грип (3)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Предотвратете настаняването на вирусите на настинката в тялото

viruses

Редица публикувани изследвания показват, че ако се вземат таблетки цинк в рамките на 24 часа от започването на симптомите на настинката, сериозността и продължителността на страданията от настинката значително се намаляват.

Риновируси е медицинският термин за дефиниране на обичайните вируси, които причиняват настинки. Риновирусите се прикрепят към клетките рецептори в синуса и гърлото, настаняват се в клетките на носоглъката и започват неконтролирано да се делят. Цинкът се свързва със същите клетки рецептори както правят вирусите, причиняващи настинката и парира способността на риновирусите да превземат тялото.

Мета-анализ на цялата публикувана литература за таблетките цинк бе проведен през 2004 и заключението на доклада беше:

‘Данните от клиничното изследване подкрепят полезността на цинка при намаляването на продължителността и сериозността на симптомите на настинката когато се вземат в рмките на 24 часа от започването на симптомите на настинка. Има основание за провеждането на още клинични и лабораторни тестове, които допълнително да определят ролята на течния цинк в предпазването от и лекуването на настинката и за да се изяснят биохимичните механизми, чрез които цинкът проявява действието си да облекчава симптомите.’

Важното е да се изсмучат две таблетки цинк от по 24 мг при най-първия симптом на настинка и това да продължи на всеки два часа будно състояние. След като риновирусите веднъж проникнат в рецепторните места в носната тъкан и започнат да се размножават, таблетките цинк загубват ефикасността си. Вземайки предвид колко евтини са таблетките цинк, разумно е да ги държим в аптечката, за да са ни непосредствено на разположение в случай на поява на симптомите.

Едно предупреждение, което трябва да помним е, че хроничното използване на цинк в дози по-високи от 300 мг на ден може да подтисне имунната функция. Ако човек смуче по две таблетки цинк на всеки два часа в рамките на цял един ден, приетото количество цинк лесно може да надвиши 300 мг/ден. Това не изглежда да е проблем в краткосрочен план, но ако смучете таблетки цинк, а настинката ви не се облекчава, по-добре ще е за вас да престанете да ги взимате след няколко дни. Помнете, че приемането на по-малко от 100 мг цинк на ден може да подобри имунната функция, докато дългосрочното приемане на повече от 300 мг на ден притеснява някои лекари.

от Уилям Фалуун

Източник: Life Extension Magazine, What to do if you contract influenza, January 2010

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...