Портрет на Леонардо да Винчи разкрива защо той така и не довършва Мона Лиза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Портрет на Леонардо да Винчи, нарисуван от Джовани Амброджио Фиджино през 16ти век изобразява скованата дясна ръка на художника.

В по-късен етап от живота му способността на Леонардо да Винчи да използва дясната си ръка изглежда е затруднена — проблем, който дълго се считаше, че е бил причинен от инсулт. Но нов анализ показва, че това се е дължало на увреждане на нерв с ръката му, което всъщност е причинило тази парализа.

В доклада, публикуван днес, 3 май 2019 година, в списанието Journal of the Royal Society of Medicine, двама италиански лекари твърдят, че парализата на ръката на Леонардо може да е произтекла от травматично увреждане на нервите, случило се след припадък на художника. Тяхното заключение се основава върху анализ на портрет на Леонардо от 16 век.

Смъртта на Александър Велики най-накрая обяснена

Леонардо е левичар, но по-раншни изследвания, както и нов анализ на почерка му, показват, че той също така умело е използвал и дясната си ръка. Макар че той най-вече е пишел и чертаел с лявата си ръка, има доказателства, показващи, че той обикновено е рисувал картините си с дясната си ръка, според споменатата по-горе разработка.

Портретът в центъра на новия анализ, нарисуван с червена креда някъде през 16ти век от италианския художник Джовани Амброджио Фиджино, изобразява Леонардо в по-напреднала възраст. В рисунката, дясната ръка на прочутия енциклопедист е обвита в плата подобно на използването на превръзка и е „застинала в сковано,  свито положение”, пишат авторите в разработката си. С други думи, пръстите му са леко свити навътре.

Чък Норис съди 11 фармацевтични компании за това, че са отровили съпругата му

Но нарисуваната в портрета ръка не изобразява „сгърчената ръка”, която е характерна за пациенти с мускулни контракции, причинени от инсулт, пишат те. По-скоро, „картината сочи към алтернативна диагноза като улнарна парализа, наподобяваща свита за грабеж лапа на животно” съобщава в изявление съ-авторът д-р Давиде Лацери, специалист по пластична реконструктивна и естетична хирургия в Клиниката Вила Салария в Рим.

Парализата на улнарния нерв е заболяване, при което пръстите на ръцете наподобяват животински нокти поради увреждането на улнарния нерв — основен нерв, който преминава от врата надолу към пръстите на ръцете и осигурява на долната част на ръката и на дланта чувствителност и способност да се движат.

Мерилин Монро, да се чувстваш добре в тялото си

Лацери и неговият съ-автор, д-р Карло Роси, невролог в Болницата на Понтедера в Италия, посочват, че улнарната парализа на твореца може да е получена в резултат на травма, причинена от припадък или падане.

Освен това, тъй като Леонардо не е изпитвал влошаване на когнитивната функция, нито каквито и да било други двигателни проблеми, малко вероятно е причината за парализата му да е била инсулт, казва Лацери.

Улнарната парализа „може да обясни защо великият художник е оставил множество от картините си незавършени, включително Мона Лиза, през последните пет години от кариерата си на художник, докато иначе е продължавал да преподава и да чертае с лявата си ръка”, казва Лацери.

Автор: Ясемин Саплакоглу

Прочетете също:

Късче вечност – Хуан Миро

Пол Гоген, живот на ръба

Късче вечност – Франсиско Гоя

Късче вечност – Винсент ван Гог

Раят на Земята е избор, не място

Силата на думите и волята за изцеление и добро здраве, историята на академик Ситин

Том Ханкс се вини за диагнозата си диабет тип 2, знае, че може да се излекува естествено

Източник:

https://www.livescience.com/65396-da-vinci-hand-injury.html

Снимка: CATCHLIGHT

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *