Най-полезните храни за контролиране на холестерола

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cholesterol-managementСнижаващите холестерола храни може да не са полезни за вас. Когато се опитвате да избирате храни, за да сваляте холестерола си, вие трябва да ги избирате съобразно конкретните им полезни свойства по отношение на съответния тип холестерол, на който искате да повлияете. Позволете ми да обясня.

Има два различни вида холестерол. Единият е полезен за вас. Другият е вреден за вас. Ако нивото на полезния холестерол в тялото ви е ниско и ядете храни, за да снижавате вредния холестерол, това не е най-добрият подход. По същия начин, ако имате високо ниво на вреден холестерол и ядете храни, които да подобряват полезния холестерол в тялото ви, няма да постигнете оптимални резултати.

Разбира се, има една храна, която повишава полезния холестерол и снижава вредния холестерол едновременно. Ще обясня това след малко, но първо:

Какво е холестерол?

Холестеролът е подобна на восъка субстанция, съдържаща се във всяка клетка на тялото, която е много важна за някои от телесните ни функции. Холестеролът е естествен продукт, произвеждан в черния дроб. Но, ако производството на холестерол в тялото е по-голямо от използвания холестерол или ако приемът ви на холестерол надвишава нуждите на тялото ви, вие се оказвате с твърде много холестерол в тялото си и това повишава риска ви от атеросклероза. Обаче, не всичкият холестерол в тялото ви  е вреден, както ще видите скоро.

Прочетете още за холестерола: Забранената храна, която парира рака

Видове холестерол

Работата е в това че холестеролът не може да се разтваря в кръвта. Той трябва да се пренася през кръвотока от носители, наречени липопротеини – комбинация от мазнини (липиди) и протеини. Именно тези носители помагат за разграничаването на различните видове холестерол. Двата вида липопротеини, които пренасят холестерола до и от клетките са липопротеинът с ниска плътност или LDL и липопротеинът с висока плътност или HDL. И на база на това от кой липопротеин е пренасян, холестеролът се определя като LDL холестерол и като HDL холестерол.

LDL (вреден) холестерол

LDL холестеролът е видът, който дава на холестерола лошото му име. LDL холестеролът помага за формирането на плака – плътен твърд депозит, който може да запуши артериите и да ги направи по-малко гъвкави. Това заболяване е познато като атеросклероза. Атеросклероза може да се появи в почти всяка артерия. Ако се формира натрупване на плака, което блокира артерия в сърцето или мозъка, това може да доведе до инфаркт или инсулт. Друго заболяване, наречено заболяване на периферната артерия може да се прояви когато тесните артерии, предоставящи кръв към крайниците се запушат от натрупалата се в тях плака.

HDL (полезен) холестерол

HDL холестеролът е добрият член в холестеролното семейство, понеже той помага за премахването на вредния LDL холестерол от артериите. Експертите смятат, че HDL действа като чистач, изнасящ LDL холестерола навън от артериите и обратно в черния дроб, където той се разгражда и се изхвърля от тялото. Една четвърт до една трета от холестерола в кръвта се пренася от HDL холестерола. Не е изненадващо, че колкото по-висок е процентът на полезния холестерол, толкова по-нисък е рискът от атеросклероза.

Здравословното ниво на HDL холестерола може също така да предпазва от инфаркт и инсулт, докато ниските нива на HDL холестерола доказано повишават риска от атеросклероза.

Храни, спомагащи снижаването на вредния холестерол

ОВЕСЕНИ ЯДКИ:

Промяната на закуската е може би най-лесният начин за намаляване на LDL холестерола (вредния вид). Като два пъти на седмица закусвате овесени ядки, вие можете да снижите LDL с 5.3% след само шест седмици. Овесените ядки съдържат бета-глюкан, който играе ключова роля в премахването и изхвърлянето на LDL холестерола от тялото.

ЯДКИ:

Изследване показа как участниците в него снижават общия си холестерол с 5.4% и LDL холестерола си с 9.3% като ядат по 45 г (1.5 унция) орехи шест дни от седмицата в продължение на един месец. Подробностите от изследването са взети списанието  American Journal of Clinical Nutrition.

ЧАЙ:

Светът знае, че чаят съдържа много антиоксиданти, борещи възпалението, а в някои случаи той дори се бори с рака. Не много хора обаче знаят, че чаят също така предоставя чудесна защита срещу високите нива на LDL холестерола. Изследване, проведено от американското Министерство на селското стопанство показа как черният чай снижава липидите в кръвта с до 10% само за три седмици.

ФАСУЛ:

Изследователи от Аризонския политехнически държавен университет откриха, че добавянето на половин ч.ч. фасул в супата снижава общия холестерол, включително LDL, с до 8%. Съдържанието на фибри във фасула играе важна роля като ограничава усвояването на холестерола от храната.

ЗЕХТИН:

Този стълб на средиземноморския начин на хранене вече се продава в целия свят. Причината? Зехтинът е с високо съдържание на здравословните за сърцето мононенаситени мастни киселини, които помагат да снижаването на LDL холестерола. Зехтинът предоставя и още една полза, като ви помага да поддържате тънка талия.

Храни, които помагат за повишаването на полезния холестерол

МАЗНИ РИБИ:

Мазните риби са заредени с омега-3 мастни киселини, които помагат за повишаването на нивата на HDL холестерола. Според изследвания от Университета Лома Линда, заменянето на наситените мазнини с омега-3 мазнини като тези в сьомгата, сардината и херингата може да повиши полезния холестерол с цели 4%.

ЧЕРВЕНО ВИНО:

Клиниката Мейо посочва, че червеното вино в умерени количества снижава атеросклерозата. Антиоксидантите в червеното вино повишават нивата на HDL и предпазват артериите от увреждане.

ШОКОЛАД:

Шоколадът е полезен за вас. И дори още повече за артериите ви. В изследване от 2007 година участниците показаха 24% увеличение на нивата на HDL след като приемат какао на прах за период от 12 седмици. В същото изследване хората в контролната група показаха само 5% повишаване на HDL. Подробностите от изследването са публикувани в списанието American Journal of Clinical Nutrition. Не забравяйте да избирате черен или горчив шоколад.

Храни, които помагат за повишаването на полезния и за снижаването на вредния холестерол

АВОКАДО:

Този зеленчук/плод е чудесен източник на полезните за сърцето мононенаситени мазнини, вид мазнини, които всъщност спомагат за повишаването на HDL холестерола, като в същото време снижават LDL холестерола. И повече от всеки друг плод, тази възхитителна храна съдържа съкрушаващия холестерола бета-ситостерол, полезна растителна мазнина, която снижава количеството холестерол, усвоявано от храната. Но прекаляването с яденето на авокадо може да разшири талията ви.

Както виждате, премахващите холестерола храни могат да не са полезни конкретно за вас. Първата ви работа е да определите (с помощта на изследване на кръвта) дали имате проблем с нисък (полезен) HDL холестерол или с висок (вреден) LDL холестерол и след това да избирате храните, които ядете разумно.

Виктор Марконе, M.D.

 

Снимка: twitter.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *