Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

edible-sunscreen

Когато тръгвате за пикник или да прекарате дълъг уикенд сред природата, не забравяйте да си вземете слънцезащитни средства.

Само се уверете, че взимате каквото трябва.

Скорошни съобщения показват, че пълните с химикали слънцезащитни средства не са толкова ефикасни за нас, колкото може да сме си мислели. Синтетичните съставки като оксибензон, хомосалат, октокрилен и други блокират ултравиолетовите лъчи, но са способни също така да разстроят клетъчното здраве, хормоналния баланс и така нататък. Тези продукти за предпазване от слънцето са особено рискови, защото се усвояват през кожата направо в кръвообръщението. Те може да са вредни също така за живите организми в морето и за околната среда.

Според Природозащитна работна група, по-добър избор за предпазване от слънцето са цинковият оксид или титановият двуокис, понеже те предоставят умерена защита без опасностите в другите блокиращи слънцето продукти. Обаче, нано-материалите – микроскопични частици — в тези основаващи се на минерали продукти ги правят рисковани за употреба под формата на пудра или спрей, защото можем лесно да вдишаме наночастиците случайно. Това е особено важно да помним около деца. Очевидно са необходими още изследвания за разработването на слънцезащитни продукти, които да са полезни за нас, децата ни и околната среда.

Ядивно слънцезащитно средство?

Има и друг начин да повишим способността на кожата да ни предпазва от изгаряне на слънце и от увреждане от силните UV лъчи. (Нека ви подскажем: този подход е много по-вкусен!) Изследванията показват, че яденето на изобилие от богати на антиоксиданти и хранителни вещества храни като плодовете и зеленчуците с ярки цветове, покълналите зърнени култури и бобови растения, здравословните мазнини и несъдържащите мазнини протеини, може да помогне на кожата да се предпазва от увреждането, причинено от продължително излагане на слънце.

Еднакво важно е да избягвате западния режим на хранене, пълен с причиняващи възпаление храни като рафинирани въглехидрати, захар, транс-мазнини и други нездравословни неща. Тези храни могат да всеят хаос в цялото тяло, като разрушават клетъчните сигнали, увреждат ДНК-то и подхранват хроничното възпаление. Това от своя страна отслабва защитите на кожата и я предразполагат към увреждането, причинявано от дългото излагане на UV лъчи.

Прочетете още по темата: Слънцето не е врагът, вижте сами

Плодовете и зеленчуците с ярки цветове са особено полезни за здравето на кожата. Избирайте сини боровинки и други горски плодове, нар, зелени листни зеленчуци, домати, тиква, диня и пъпеш, моркови, сладки картофи и кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле. Тези антиоксидантни и богати на полифеноли храни повишават способността на кожата да се защитава от увреждането от слънцето и от атаките на околната среда като в същото време поддържат цялостното здраве.

Хранителни добавки и растения

Също така е добра идея да добавите хранителни добавки на растителна основа, много от които доказано повишават способността ви да отблъсквате увреждането от UV лъчите. Ликопенът в доматите помага, както и витамините A и E.

Друг отличен избор е чистият хонокиол, извличан от кората на дървото магнолия. Хранителните добавки с хонокиол (като HonoPure, например) предлагат мощни, унищожаващи свободните радикали свойства 1000 пъти по-мощни от витамин E. Хонокиолът е както мощно, така и нежно като противодействащо на случайния стрес средство, което не причинява зависимост, нито замаяност на следващия ден.

Най-важното е, че хонокиолът стимулира клетъчното здраве на редица органи и тъкани, включително на кожата.

Слънчеви съвети

Важно е да помним, че всички се нуждаем от умерени дози излагане на слънце за производството на витамин D. Обаче, от особена важност е да избягваме да прекарваме дълги часове на слънце незащитени в пиковите часове (10 сутринта до 4 следобед), когато ултравиолетовите лъчи са най-силни.

Прочетете още по темата: Лъжата за милиарди долари за продуктите за кожата

Бъдете разумни и защитени докато се наслаждавате на времето, прекарано на слънце!

Източник:

http://www.betterhealthpublishing.com/edible-sun-protection/

Снимка: www.betterhealthpublishing.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *