Еньовден, забавления за цялото семейство

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

SummerSolstice

Забавни факти за лятното слънцестое не

С удължаването на деня, слънцето се издига все по-високо и изглежда застинало в небето. Лятното слънцестоене е важно небесно явление, то представлява най-дългият ден в годината и най-късата нощ. В северното полукълбо това се случва през юни, а в южното най-дългият летен ден е през декември.

Възхитени от великата сила на слънцето, хората от векове честват първия ден на лятото, който е познат също като лятно слънцестоене, Еньовден, деня на Свети Джон.

Келтите и славяните празнували първия ден на лятото с танци и големи огньове, за да подсилят енергията на слънцето. Китайците отбелязвали деня, почитайки Ли, китайската богиня на светлината. Един от най-отдавна чествалите лятното слънцестоене народи са друидите, които празнували деня, наречен от тях ‘Сватба между небето и земята’ – най-вече в Англия в Стоунхендж и Авънбъри, където стотици се стичали да посрещнат изгрева.

Езичниците наричали Еньовден „Медена луна’ заради напитката медовина, приготвяна чрез ферментацията на меда, която се пиела на сватбените церемони, изавършвани на този ден.

Древните езичници празнували Еньовден с огромни огньове, които двойките прескачали, вярвайки че посевите им ще пораснат толкова високо, колкото скачали.

Еньовден се считал за магично време когато се появявали злите духове. За да ги прогонят езичниците носели венци от билки и цветя. Едно от най-силните растения, наричано от народа ‘прогони-дявола’, е познато днес като жълт кантарион (в България с народното наименование ‘христова кръв’) и все още се използва от днешните билкари за регулиране на настроенията.

Както вече казахме това е най-дългият ден в годината, след което слънцето започва да се спуска към тъмнината. Традиционно, билките набрани в този ден се считат за изключително полезни.

Билките: лайка, бял очеболец бъз, копър, лавандула, див пелин, мащерка и върбинка могат да се горят; а конопа, ралицата, бора, розата, жълтия кантарион и глицинията се използват за украса.

На Еновден земята е покрита със зеленина и обещава богата реколта. Богинята-майка се счита за бременна, а богът слънце е в апогея на своята мъжественост и бива почитан като върховното слънце.

Забавления за цялото семейство

Вържете клонка от самодивско дърво, клонка седефче и три стръка жълт кантарион с червен конец и закачете над вратата.

Направете амулети за предпазване – против уроки – от билки като седефче и самодивско дърво, Ако правите нови амулети всяка година, старите можете да хвърлите в обредния огън.

Направете си торбичка за гадателски сънища, която напълнете с див пелин и дафинови листа, лавандула, синя или жълта, съшийте я с червен конец и я сложете под възглавницата си.

Направете „Слънчево колело“ – чудесно занимание на цялото семейство – всеки член може да направи такова за стаята си. Увийте палмови или лозови клонки на венец, като ги сплитате. Отрежете две клонки малко по-дълги от диаметъра на кръга и сложете едната хоризонтално отзад на венеца, а другата вертикално зад хоризонталната под прав ъгъл и излизаща отпред на кръга, така че да държи и двете и после украсете със символи на различните елементи – камъче, пера, пепел в торбичка, малка свещ и мидена черупка, и обточете със зелени и жълти панделки. Закачете навън на дърво или вътре за защита на дома.

Направете „Стълба на магьосницата“ (отново за забавление на цялото семейство) като използвате три цвята прежда (червена, черна и бяла), които сплитате една в друга, така че да се получи ‘стълба’ с дължина около метър. Добавете девет пера, всичките в един цвят за конкретна магия (например, зелени за пари) или в различни цветове за различни магии, вържете краищата и окачете. Цветовете са: червено за здраве, синьо за спокойствие и защита, жълто за бодрост и настроение, зелено за просперитет, кафяво за сигурност, черно за мъдрост, черно и бяло за баланс, шарени за ясновидство, и преливащи се цветове за интуиция.

Направете торбички от памучен плат, в които сложете седефче за защита на дома. Сложете две-три клонки седефче, трошички пълнозърнест хляб, щипка сол и две семена звездовиден анасон и закачете вкъщи (може да направите по една за всяка спалня).

Вържете върбинка, розмарин и исиот с бял конец и натопете върховете в купа с изворна вода (можете да закупите изворна вода от магазините) и напръскайте къщата, за да прогоните негативната енергия или напръскайте инструментите (предметите), с които работите, за да ги пречистите и заредите с положителна енергия.

Наберете билки като жълт кантарион, върбинка и бял равнец които да изсушите и да използвате цялата година за лечебни отвари.

Завържете китка копър с червени панделки и го закачете над вратата за дълъг живот и защита на дома.

А за да прекарате един незабравим Еновден, вечерта накладете голям огън, направете си скара, нека има и фойерверки дори, поканете много приятели и изпълнете заедно ‘танца с барабаните’ като някои удрят барабани, а други танцуват в транс, всеки в своя ритъм, без да се говори и колкото дълго ви се иска…

Източник: http://www.chiff.com/a/summer-solstice.htm

Снимка: www.jigidi.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *