Мерилин Монро, да се чувстваш добре в тялото си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Merilyn-Monroe-20080517033956

Човек може да си мисли, че вече няма какво повече да се разкрие за Мерилин Монро, така съвестно е изучен краткия й живот. Но публикуваните нейни снимки за 50-та годишнина от смъртта й разкриха, че актрисата е можела да се похвали с очарователно лежерно отношение към тялото си.

Особено когато бива сравнявана с нездравословните и неизменно отрицателни нагласи към тялото, които преобладават сред знаменитостите днес. Снимките са от публикувана от актрисата книга за здравето и фитнес режима й — първият холивудски наръчник за упражнения, ако щете.

Съпътстваща статия в списанието Pageant от 1952 година със заглавие „Как поддържам формата си”, показва Мерилин като самоуверена 26-годишна жена, която се чувства чудесно в кожата си.

Днешните звездици гладуват, за да са в тон с наложения идеал на скелет — това са все пак жени, които се стремят не да станат легенди, а да носят нулев или два пъти нулев размер.

Със своите 166 см височина, Мерилин постепенно променя размера си с приблизително номер и половина (от 8½ до малко под 10).

Днес звездите се стремят да си останат с детски размер (Виктория Бекъм е прочута с това, че може да обуе джинси, които са проектирани за седем-годишни деца с 58.4 см талия).
На тези снимки Монро грее в цветущо здраве на богиня, докато съвременните хубавици с кокалестите си бедрени кости и изпъкнали ребра изглеждат изцедени от всякаква жизненост.

Но пък Мерилин е продукт на следвоенния период, в който тя е израсла. За щастие, малко западняци гладуват поради бедност днес, но повечето от нас се поставят на диети, за да спазват някакви перверзни идеали за тялото.

Норма Джийн Бейкър, както се е казвала тя тогава, растяла в такава бедност, че на масата рядко имало достатъчно храна и отношението й към храната е на здрав човек като отразява желанието й никога повече да не гладува.

„Честно казано, аз не приемах фигурата си за нещо изключително. Най-голямата ми и единствена грижа по онова време беше да ям достатъчно”, отбелязва тя в книгата.

Думите са до снимка, на която тя седи в леглото гола под завивката вероятно обвита единствено в аромата на Chanel No 5 и гледа закуската си:

Merilyn-Monroe-bed-o1Gb1xDYOGU

Днешните зомбирани модели на женствеността свързват глада по-скоро със сила, отколкото с бедност. Кейт Мос е печално известна с мотото си „нищо няма по-хубав вкус от усещането да си слаба”. И дори знаменитостите, имащи претенции да са здрави като Бионсе и Гуинет Полтроу, изтезават себе си с диети на кленов сироп и бичуващи тялото гладувания на сокове.

Данните от последно изследване показват, че 65 процента от жените страдат от разстройства, свързани с начина си на хранене, а други десет процента съобщават за симптоми. Печална част от жените през 21 век са готови да жертват физическото и психическото си здраве в преследване на външен вид на измършавял юноша.

Режимът на хранене, включващ горещ фондан и сурови моркови

Милото е че основната дума за одобрение на закуската, с която тя започвала деня си е „питателна”, а не „подходяща за отслабване”, например. Тя казва: „Преди да си взема сутрешния душ, аз слагам чаша прясно мляко на загрятия котлон, който държа в хотелската си стая.

Когато млякото е горещо, чуквам две сурови яйца в него, разбивам ги с вилица и ги пия, докато се обличам. Добавям и таблетка мултивитамин и се съмнявам, че който и да било лекар би могъл да предпише по-питателна закуска на работещо момиче, което все бърза”.

Характерният за актрисата подход продължава: „Вечерята ми у дома е изключително непретенциозна. Всяка вечер се отбивам до пазара и си купувам стейк, агнешки пържоли или черен дроб, които пека във фурната. Обикновено изяждам четири или пет сурови моркова с месото и това е всичко. Сигурно съм отчасти заек; никога не ми омръзва да ям сурови моркови”.

MM-icecream-4d9275b59969b5a3ffc3d3c49e83da9a

За да не си помислим, че животът на Мерилин е изпълнен само с протеини и зеленчуци, тя по момичешки признава: „Добре е предполагам, че през деня следвам прост режим, защото през последните месеци си създадох навика да се отбивам в Wil Wright да хапна сладоледена мелба с горещ фондан на връщане от вечерния си театрален курс”.

И я виждаме снимана с лъжичка сладолед, насочена към начервените й устни, с широка усмивка от избраното от нея самата лакомство. Докато много от днешните звезди консумират скучно кисело мляко с ниско съдържание на калории, от Мерилин направо се лее чувственост на горещ фондан.

Едно от любимите лакомства на Мерилин е сладоледена мелба, залята с горещ фондан

„Сигурна съм, че тя ще е направо ужасена да види на какво се подлагат звездите днес”, казва диетоложката Хала Ел-Шафи, която води семинари за външния вид към Nutrition Rocks.

„Тя се е хранела със здравословни, необработени храни и в избора си се е водела от здравия разум. Не е пропускала хранения и си е осигурявала балансирано количество протеини, което води до естествено контролиране на порциите. А след ден на разумно хранене, тя си е позволявала да се поглези”.

„Диетолозите днес наричат това правилото 80/20: здравословно хранене през 80% от времето, така че човек да може да си позволи да се глези от време на време”.

MM-exercise

10 минути упражнения за повдигане на бюста

Дори и 10 минути упражнения всеки ден помагат да сме елегантни

Що се отнася до упражненията, Монро подържала пищната си фигура с характерен за нея безгрижен режим. Днес стремящите се към постигането на целулоиден силует жени прекарват часове в агресивно търчане по ходещите пътеки и във вдигане на тежести. Миналата петдесетте Мадона е подлагана от треньорката си Никол Уинхофер на изморителни тренировки по два пъти на ден шест дни в седмицата.

За разлика от това, Монро прави гримасата: „Не бих могла да правя упражнения, ако го чувствах като задължения”.
Вместо това, тя просто се измъквала от леглото, миела зъбите си и се заемала лениво с упражненията за бюста си, използвайки две гирички от по 2.5 кг, облечена в жизнерадостни къси панталонки с висока талия и бикини горнище.

„Прекарвам поне десет минути всяка сутрин в упражнения с гиричките. Измислих си свои упражнения за мускулите, които искам да поддържам стегнати и сега са каквито ги искам, защото усещам как при упражненията се движат именно мускулите които искам”.

Тя спирала не след мазохистични продължителни тренировки, а просто когато се уморела.

„Подходът на Мерилин е импулсивен, защото тя слушала тялото си”, казва фитнес гуруто Далтън Уонг, директор на клуба TwentyTwoTraining.

„Мерилин се наслаждавала на живота — тя обожавала сладолед, ходела по купони — но десетте минути упражнения на ден били достатъчни да я поддържат във форма”.

Всъщност, последните изследвания на упражненията с висока интензивност, публикувани в медицинското списание The Lancet потвърждават, че всеки възрастен би следвало да прави по десет минути упражнения на ден за здравето си.

Упражненията с гирички са идеални, защото повишават метаболизма в спокойно състояние — като помагат за горенето на калории и повишават масата на мускулите — което ви кара да изглеждате във форма. Правенето на кардио упражнения с часове като Мадона щеше да изяде прочутите извивки на Мерилин.

Нагласата „да се чувстваш добре в кожата си”

Лежерното задоволство което Мерилин изпитва от тялото си е дори по-примамливо когато го противопоставим на самоомразата, характерна за 21 век. В скорошна анкета 90 процента от жените казват, че телата им ги правят нещастни, а повече от две трети заявяват, че биха се подложили на хирургическа намеса. Ние изглежда сме в хватката на епидемия на самопрезрение.

Както ми каза психоаналитичката, професор Сузи Орбах, за днешната жена „нормално не е ясно понятие”.
Ироничното е че митовете за безгрижно нормалното тяло на Монро са средство, често пъти използвано за крепене на обърканите представи на жените за физическото съвършенство днес.

Елизабет Хърли — жена, която се хвали, че живее на шест чаени чаши супа от крес на ден, подсилени с похапването на по шест стафиди между храненията — коментира: „Винаги съм смятала, че Мерилин Монро е изглеждала зашеметяващо, но аз щях да се самоубия, ако бях толкова дебела… Виждала съм дрехите й и ми се искаше да взема метър и да премеря какъв е бил ханша й. Много едра е била”.

И аз също съм виждала дрехите на Монро и нека ви уверя, жената е била дребничка. Вече изчезващите костюми от нейните филми бяха неочаквано миниатюрни (най-вече с размер осем за Великобритания).

Единствено когато човек види снимките, на които тя е в тях, нещата изглеждат различно: някаква алхимия на женствеността сякаш кара тялото й да трепти и играе в блестящите нюанси на прекрасната й кожа.

MM-sea-article-2184053-1432642A000005DC-247_306x632

Извайващите тялото трикове на занаята

И именно тук се крие тайната на външния вид на Мерилин: актрисата е била буквално натиквана в тези дрехи. Подгъвите са имали тежести за постигане на желаната прилепналост, кройките са изрязвани толкова стегнато, че тя не е можела да носи бельо, създавайки й репутация, която само добавяла към съблазнителността й.

Със сигурност теглото й е варирало. Шивачката на Монро е отбелязала, че то е варирало межди 53 и 63 кг, бюстът й от 89 до 94 см, талията й между 56 и 58 см, ханшът между 89 и 91 см, а номерът на сутиена й в никакъв случай не бил огромен.

Заключението: силует с размерите 90-58-90 приличен по очертание на пясъчен часовник.

Размери които се струват така огромни на Елизабет Хърли единствено в контекста на днешното самоналагане на глад по холивудски.

Вместо да се плаши от женствеността си, Монро й се наслаждава. Днешните звезди — а и всички ние — можем да се поучим от спокойното и разумно отношение на Монро към тялото й.

 

Норма Джийн Бейкър, бъдещата филмова звезда

Докато населението като цяло непрестанно напълнява (средният размер на рокля във Великобритания е станал 16 от 12 по времето на Монро), иконите на обществото стават все по-слаби. Когато гледам босата Монро с приятно закръглен бюст и бедра, все си мисля колко красиви щяха да изглеждат Виктория Бекъм и често пъти подобната на скелет Анджелина Джоли без стърчащите си ключици и подобните си на пръчки крайници.

Срамно обвинение към днешната култура е че приятно закръглената жена от 20-ти век е узурпирана от толкова много, подлагащи се на гладуване скелетоподобни знаменитости през 21-ви век.

Хана Бетс

 

Източник:

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2184053/Was-Marilyn-s-celebrity-diet-worth-following.html#ixzz22oLSQ2PO

Снимки: www.daydreamlily.com; vk.com; indulgy.com; www.curvyitalia.comwww.dailymail.co.uk

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *