Синдромът на хроничната умора, истината и лечения

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

CFS

Синдромът на хроничната умора е сложно заболяване. Пациентите се чувстват изтощени дори и след 15 часа сън. Те губят способност да се концентрират, имат болки в мускулите и ставите и изпитват ужасни главоболия. При някои хора, тези симптоми са толкова тежки, че те отпадат от училище, напускат работа и се оттеглят от нормалния живот.

Но може би най-тежкият аспект на синдрома на хроничната умора е отношението на медицинското съсловие към него. Тъй като все още не е открита една единствена основна причина за него, някои лекари смятат, че този синдром не е действително физическо заболяване и го приписват на психологически фактори, като например депресия. През 2009 година учените мислеха, че са открили причината за синдрома на хроничната умора когато вирус, наречен XMRV вирус бе идентифициран като вероятния виновник за заболяването. За жалост, тези разкрития бяха дискредитирани няколко години по-късно и върнаха конвенционалната медицина в изходна позиция.

Пациентите, страдащи от синдрома на хроничната умора са подложени на тежко изпитание. Те страдат от заболяване, чието лечение е неясно. Те посещават невролози, ревматолози и много други специалисти – но въпреки всичко не изпитват облекчение.

И все пак, ако търсим достатъчно упорито, има някои знаци в тези неясни симптоми, които могат да ни помогнат да разработим холистичен план за лечение на СХУ.

Справяне със сложно заболяване

Медицинската наука е доста добра в това да се справя с обикновените заболявания, при които един единствен патоген или друг причинител се прокрадва зад здравословния проблем. Например, ние знаем повечето от основните причини и последици, причиняващи грипа, диабета и стрептококовата инфекция. Но конвенционалната медицина не се справя добре с лечението на болести, които са породени от множество причини, като аутизма и синдрома на хроничната умора. Тази сложност може да внесе пълно объркване в диагностичните и лечебни подходи.

СХУ може да се дължи на вируси, бактерии, гъбички, паразити, токсини в околната среда и на други причинители — или на комбинация от тези фактори. В практиката си, например, съм забелязал, че пациентите, които са болни от лаймска болест или страдат от инфекцията кандида най-често проявяват класически симптоми на синдрома на хроничната умора.

Боледувайки от синдрома на хроничната умора, пациентите често се борят с повече от един скрит проблем: те може би търпят сложни взаимно свързани дисбаланси в регулаторните системи на организма си като имунната и тази свързана с производството на енергия, което ги е направило много по-уязвими на външни атаки. За успешното лечение на СХУ е необходим цялостен подход към всички системи в тялото, включващ въвеждането на лечебни практики за мозъка и тялото.

Друго важен проблем е натрупването на невротоксини, които могат да се пипнат от плесени (мухъл), гъбички, тежки метали и други токсични източници. Тези фактори произвеждат химикали, които навлизат в цялостното кръвообращение и са токсични към мозъка и нервната система. Някои пациенти са генетично неспособни да елиминират тези токсини, позволявайки им да се натрупват над безопасните нива. Това предразположение може да се диагнозира чрез генетичен тест, наречен HLA DR. Това става посредством ненатрапчива, пълна детоксикация и поддържащи протоколи.

Изчерпателен подход

Д-р Джейкъб Тетълбаум е водещият капацитет в лечението на СХУ, който разработи протокол, помагащ на много хора. Неговият подход може най-добре да се обобщи с акронима SHINE: сън, хормони, инфекции, здравословно хранене и упражнения. С други думи, пациентите трябва да си подсигурят отморяващ сън; да балансират хормоните си; да откриват и лекуват скритите, латентни инфекции в тялото си; да повишат хранителната стойност на храната си; редовно да правят физически упражнения.

Вярвам че д-р Тетълбаум е на прав път и изследванията го потвърждават. Подходът му действа поради редица причини. Първо, той признава, че СХУ е многопластов синдром и че редица скрити причинители трябва да бъдат стратегически лекувани. Второ, той персонализира лечението на всеки пациент.

Макар че признаваме, че съществуват разнообразни фактори, които биха могли да причиняват СХУ, важно е да се направи следващата крачка и да се идентифицира кои точно дисбаланси причиняват симптомите на дадения пациент. След това, лечението може да бъде изготвено съобразно нуждите на конкретния пациент — следвайки този основен принцип на интегративната медицина. Тетълбаум използва още един интегративен подход: той включва и комбинира конвенционални и спомагателни лечения, които да действат синергично.

Детоксикация, имунитет и енергия

Надграждайки върху протокола на Тетълбаум, аз бих добавил едно “D” към неговия акроним, което да обозначава детоксикацията. Пациентите, които са генетично предразположени към натрупване на токсини се нуждаят от помощ за да ги премахнат от клетките, тъканите и органите си — най-вече от нервната си система. Невротоксините представляват сериозна опасност, задействаща каскада от проблеми, свързани с имунната и хормонална дисфункция, познавателните проблеми, регулирането на енергията, нарушенията на съня и много други.

Една от най-добрите хранителни добавки за прочистване на тялото е модифицираният цитрусов пектин (MCP). Публикувани клинични изследвания показват, че MCP се свързва с тежките метали като олово, кадмий и живак, както и с радиоактивните частици и токсините в околната среда и позволява на тялото безопасно да се освободи от тях. Освен това, MCP дезактивира възпалителния протеин, наречен галектин-3, който е уличен в рак, сърдечни заболявания и други заболявания, свързвани с хроничното възпаление и фиброзата.  MCP също така стимулира имунитета.

И след като при СХУ имунитетът буди безпокойство, аз също така препоръчвам лечебни гъби. Тези гъби като рейши, майтаке, кордицепс и много други, съдържат изобилие от лечебни съединения, които подсилват имунитета и цялостното здраве, включително въглехидратните съединения, наречени бета-глюкани, които спомагат за оптимизирането на имунните клетки. Гъбите също така са доказали, че повишават жизнената енергия, прочистват тялото, подобряват храносмилането и когнитивното здраве, стимулират издръжливостта, борят се с рака и подобряват сърдечносъдовото здраве.

Можем да повишим енергията и като подсилваме функцията на надбъбречната жлеза и чрез оптимизирането на митохондриите, клетъчната динама, които създават енергия. Ето защо за стимулирането на надбъбречната жлеза препоръчвам корейски женшен, витамини В и С и други хранителни вещества. За подсилване на митохондриите и на клетъчната енергия, потърсете астрагал, сибирски женшен и аминокиселината ацетил L-карнитин, наред с други естествени съставки.

Също така, всеки който страда от СХУ може да обмисли йога, която е доказала, че е полезна за хората, страдащи от този синдром. Последните изследвания показват, че практикуването на йога всъщност стимулира гените, които влияят на имунитета. Тя е също чудесен начин за наслаждаване на ненатрапчиви тренировки, като в същото време облекчава реакциите на надбъбречната жлеза и при стрес (а това е особено важно за пациентите, страдащи от СХУ), и отделно стимулира по-балансирана и устойчива енергия.

Използването на „синдром“ за обозначаване на това състояние показва, че СХУ не е едно заболяване, а сбор от редица симптоми със сходни резултати: силно снижена енергия и свързаните с това проблеми. Ето защо, СХУ изисква траен интегративен терапевтичен подход с използването на силно индивидуализирани протоколи, които прецизно да насочват лечението и да решават проблема от множество ъгли, като едновременно поддържат цялостното здраве и жизнеността на пациента. В практиката постигаме успех срещу СХУ чрез използването на този вид холистичен стратегически и съобразен с пациентите подход.

Д-р Айзък Елиас

Източник: Easy Health Options, The Truth About Chronic Fatigue Syndrome, 9 July 2013

Снимка: ihay.thanhnien.com.vn

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *