Рукола против рак: полезни свойства на салатната подправка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

rucola-rocket-super-food1

Руколата съдържа компоненти, които са ефикасни в профилактиката на рака. А пикантният вкус на руколата, който леко напомня горчица и ядки, дава възможност за използването й за приготвянето на салати и като подправка в други ястия.

В химическия състав на руколата има глюкорафанин. Като се използват хранителни продукти, в които той се съдържа, веществото се преобразува в сулфорафан.

Сулфорафанът – мощно средство в профилактиката на раковите заболявания

В резултат на лабораторни изследвания се изясни, че за този компонент е свойствено да предотвратява развитието на раковите тумори. Това се дължи на нарушение на процеса на деление на увредените ракови клетки. Както показват научните експерименти, сулфорафанът препятства развитието на рака на гърдата и панкреаса, белите дробове, яйчниците и в други вътрешни органи. Изследванията на опитни мишки показват, че това вещество забавя процеса на развитието на рак.

Молекулите, които участват в антиоксидантните процеси, усилват действието си благодарение на сулфорафа. Увреждането на здравите клетки от страна на свободните радикали разрушава клетките, променят функциите им, което е причина за вазникването на рак. Ако организмът няма достатъчно количество антиоксиданти, които да препятстват антиоксидиращите процеси, тогава в клетките в тялото стават изменения и се развива рак. Антиоксидантите работят ефективно, ако в организма има достатъчно количество сулфорафан, който стимулира тяхната работа. Ето защо именно този компонент се счита за ефективно средство в борбата с възникването и развитието на раковите болести.

Резултатите от лабораторния експеримент, който представиха на обществеността изследователите от медицинския колеж Бейлър показват: сулфорафанът намалява броя на поразените клетки при остра левкемия. Доктор Лакораца и колегите му проведоха експерименти и изясниха: хората, употребяващи в храната си продукти, в чиито състав има този компонент, по-рядко боледуват от рак. Изследванията на учените потвърждават, че продуктите, съдържащи сулфорафан (в това число и руколата), са ефективни в профилактиката на рака. А самият компонент във високи концентрации е способен да унищожава раковите клетки и препятства размножението му.

За извличането на всичко полезно от зелените листа на руколата е необходимо те да се употребяват в свеж вид. При замразяване руколата губи повечето от свойствата си. За салата е най-добре листата на руколата да се слагат цели – така е възможно да се съхранят максимално количество важни елементи. Може да я смесвате с други зелени листни зеленчуци, с плодове и ядки, скариди или сьомга.

И една рецепта за убийствено полезна супа

Студена супа от рукола, авокадо и грах

Приятен експеримент. Умирам си за зелени, кадифени супи без използването на сметана. Авокадото придава кадифен и мек вкус, руколата е пикантна, граховите зърна сладеят. Смесете ги в блендера и се насладете на изключително ястие.

Ще ви трябват:

100 г рукола
1 авокадо
50 г грах (замразен или пресен)
0,7 л органичен зеленчуков бульон
сол
сок от лайм/лимон
чили (по желание)

Метод:

1. Разтворете зеленчуковия бульон и сварете граха в него. Оставете го леко да изстине.
2. Обелете авокадото и махнете семката.
3. Сложете го в блендера заедно с руколата, граха и бульона. Разбийте до кремообразно.
4. Овкусете със сол, сок от лайм/лимон и чили и отново разбийте.
5. Готови сте да сервирате.

Източници:

http://www.moslanka.ru/rukkola-protiv-raka-poleznyie-svoystva-salatnoy-pryanosti/

http://in-spired-me.blogspot.com/2011/05/rucola-avocado-and-pea-soup.html

Снимка: www.trydietrecipes.com

Прочетете още по темата:

НОВОТО СТАРО ЧУДО: СУЛФОРАФАН

Броколи побеждава рака само ако го ядеш правилно

Синапените листа – благословия за здравето

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Не се самолекувайте на база на информацията в тази статия. Тя не заменя назначеното ви лечение.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *