Броколи побеждава рака само ако го ядеш правилно

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

broccoli

Броколи съдържа мощен естествен противодействащ на рака химикал. Но ако го готвите неправилно, няма да извлечете полза.

Решението дали да го сготвите в микровълновата, да го сварите във вода или на пара може да не ви се струва важно, но учените от университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн казват, че този ваш избор може да има важни последици за здравето ви.

Броколито, както и другите кръстоцветни зеленчуци (включващи различните видове ряпа, зеле и карфиол), съдържат растително съединение, наречено сулфорафан, което се бори с рака. Когато изследователите сравняват трите метода за готвене на броколи, те откриват, че варенето на пара на зеленчука за три до четири минути докато стане ярко зелен, повишава наличния в него сулфорафан. Готвенето му в микровълнова фурна или варенето на броколито намаляват или дори напълно елиминират съединението.

„Както научаваме, обработката на храната не е само онова, което се случва с храната преди тя да стигне до рафтовете в магазина”, казва Алис Бендър, асоцииран директор по хранителните програми на Американския институт за изследване на рака. „Изследванията подчертават, че готвенето може да направи плодовете и зеленчуците в чинията дори още по-предпазващи от рака”.

Накъсването на розичките на броколито на по-малки парчета и нарязването на дръжките на тънки филийки също се смята, че подобрява способността на броколито да отблъсква рака.

Как да задушаваме броколи на печката:

  1. Сипете три сантиметра вода в съд и сложете розичките в кошничка за водна баня вътре в съда. Ако нямате такава кошничка, можете да ги сложите направо във водата, но трикът е водата да не го покрива напълно — трябват ви само три сантиметра вода, за да има пара.
  2. Захлупете съда с капак на умерен огън.
  3. Оставете броколито да се задушава на пара три до четири минути, докато стане ярко зелено.
  4. Махнете от огъня и сервирайте.

Кара Макарти

Източник: Fight Cancer With Broccoli: But Only If You Eat It The Right Way, 13 November 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/fight-cancer-with-broccoli-but-only-if-you-eat-it-the-right-way/

Снимка: healthland.time.com

Прочетете още по темата:

Броколи – силно оръжие срещу остеоартрит и рак

Новото старо чудо – сулфорафан

Микровълновата фурна – приятел или враг

Сто пъти по-силни от броколито

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

4 thoughts on “Броколи побеждава рака само ако го ядеш правилно

  1. Благодаря за тази статия. Беше ми много полезна , защото наистина начина на готвене може да засили или унищожи полезността на всеки продукт.

  2. Благодаря за тази статия. Беше ми много полезна , защото наистина начина на готвене може да засили или унищожи полезността на всеки продукт.

  3. …повишава наличния сулфорафан…. да го запазва, добре, но да го повишава?! как?! откъде идва ?! некоректно обяснено, има и други неточности. А това че броколи са полезни, никой не оспорва..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *