Броколи – силно оръжие срещу остеоартрит и рак

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

broccoli

Науката доказва отново и отново, че майката природа е най-добрият лекар, а храната е най-доброто лекарство. Броколи, например—и дори в по-висока степен, кълновете от броколи—непрекъснато показва, че са една от най-ценните укрепващи здравето природни храни, способни да предпазват от редица здравословни проблеми, включващи без да се ограничават до:

  • Хипертония
  • Алергии
  • Диабет
  • Остеоартрит
  • Рак

Как броколи помага за спиране развитието на артрита

За какво е полезно броколито? Първо на първо, то помага при артрит. Последните заглавия в пресата за ползите от броколи отразяват ролята на зеленчука в предпазването и лечението на най-често срещаната форма на артрита. Както бе съобщено в новините на BBC:

„Яденето на много броколи може да забави и предотврати остеоартрита, според екип учени от Университета на Ийст Англия, които започват изпитания с хора в резултат на успешните си лабораторни изследвания.

Тестове върху клетки и мишки показаха, че съединението сулфорафан в броколи – което храта могат да си набавят също от брюкселско зеле и бяло зеле – блокира ключов унищожителен ензим, който разрушава хрущяла”.

Според водещият изследовател Иън Кларк резултатите са „много обещаващи”, след като вече показват, че сулфорафанът действа във всеки от трите лабораторни модели, които те са изпорбвали до сега—в хрущялни клетки на хора и крави, в тъкан и в живи мишки.

Сулфорафанът, който е известен заради своите противоракови свойства, се съдържа и в други кръстоцветни зеленчуци като брюкселско зеле, карфиол и бяло зеле.

Броколито, обаче, е един от най-богатите източници на това мощно съединение, а кълновете от броколи изглежда са едни от най-богатите източници въобще изобщо. Съединението има също така противодиабетно и антимикробно действие. Според Кларк:

„Освен че лекува хора, които вече имат остеоартрит, ние трябва да можем да казваме на здравите хора как да предпазват ставите си в бъдеще. В момента няма начин за фармацевтично повлияване на заболяването, и не можете да давате на здрави хора лекарства ненужно, затова храната в този случай би могла да бъде безопасна алтернатива. Превенцията ще е за предпочитане и промените в начина на живот също като храната могат да са единственият начин да се направи това”.

Противораковите свойства на броколи

Сулфорафанът, сярно съединение,  също така е показал, че убива раковите стволови клетки, като по този начин забавя растежа на туморите. Някои изследователи смятат, че елиминирането на раковите стволови клетки може да е ключово за контролирането на рака.

Това е нещо, което сегашните химиотерапии не могат да направят, но храната може! Отдавна хваля разбиващата рака сила на броколито; още откакто изследванията от средата на 90те години на миналия век показаха, че съединението в броколи глюкорафанин – предшественик на сулфорафана – подсилва клетъчните ензими, които пазят от молекулярното увреждане от страна на причиняващи рака химикали.

Изследванията също така откриха, че сулфорафанът нормализира метилацията на ДНК—процес, чрез който метил група (един въглероден атом, прикрепен към три кислородни атома) се добавя към част от ДНК молекулата. ДНК метилацията е много важна част от нормалното функциониране на клетките, позволяващо им да „помнят кои са и къде са били” и е важна за регулирането на генната експресия.

ДНК метилацията също така потиска гените за избягването на неща, които човек не иска, като вирусни и други, свързани със заболяванията, гени, а анормалната ДНК метилация играе много важна роля в развитието на почти всички видове рак.

Сулфорафанът от броколи играе роля в активирането на повече от 200 различни гена. Конкретно, изглежда броколи съдържа необходимите съставки за да ВКЛЮЧВА гени, които предотвратяват развитието на рак и да ИЗКЛЮЧВА други гени, които помагат за неговото разпространение. И не е необходимо да изяждате тонове броколи, за да се възползвате от ползите от него.

Всъщност, изследване от 2008 година, публикувано в списанието PLoS One откри, че яденето само на четири порции броколи на седмица предпазва мъжете от рак на простатата. Една порция броколи съдържа около две стебла, така че това са само 10 стебла броколи на седмица. В изследването учените взимат тъканни проби  по време на изследването и отркиват, че мъжете, които ядели броколи, претърпели стотици полезни променин в конкретни гени, известни с това, че играят роля в битката с рака.

Сулфорафанът действа върху много различни видове рак

Други изследователи изследват въздействието на сулфорафана върху рака на гърдата и откриват, че той също така препятства растежа на раковите клетки при рак на гърдата при хората—поне в лабораторията. Там те откриват, че той го прави като прекъсва действието на протеиновите микротубули вътре в раковите клетки, които стимулират клетъчното делене и растеж. Интересното е, че някои лекарства за рак също действат по този начин. Преимуществото на броколито, разбира се, е в това, че то няма НИТО един от страничните ефекти, свързвани със синтетичните лекарства. Освен това, както се съобщава от сайта PreventDisease.com:

„Предишни изследвания също са доказали, че съединението блокира формирането на тумори в гърдите на плъхове, и то може дори да накара раковите клетки при рак на дебелото черво да се самоубиват. Изглежда сулфорафанът върши свойта магия спрямо детоксикиращите ензими, които се опитват да предпазват стимулиращите рака субстанции”.

Интересният аспект на химиозащитните стратегии е, че те почти никога не са конкретно насочени към даден орган. По-скоро, химиозащитата предоставя общ предпазващ от рака ефект, който блокира множество стъпки – каскада от стъпки – които са често срещани при формирането на рака. Това вероятно е причината поради която броколи изглежда действа срещу много разнообразни видове рак.

Кълновете—дори още по-мощна алтернатива

Както казах по-горе, около 10 стръка броколи на седмица са доказали, че осигуряват защита от рак на простатата, което не е толкова много, но изследванията показват, че пресните кълнове на броколито са ДАЛЕЧ по-мощни и позволяват    яденете на далеч по-малко що се отнася до количеството. Кълновете също така са отлична алтернатива, ако не обичате вкуса (или миризмата) на броколи. По отношение на изследванията, дори малките количества кълнове от броколи са доказали, че определено намаляват размера на причинените от химически канцерогени тумори на млечната жлеза при плъхове. Според изследователите от Университета Джонс Хопкинс:

„Кълновете от броколи на три дни неизменно съдържат 20 до 50 пъти количеството химиозащитни съединения, съдържащи се в зрелите розички на броколито и предлагат прости, хранителни средства за химическото снижаване на риска от рак”.

Сравнени с броколи или карфиол, който също съдържа сулфорафан, кълновете от броколи на три дни съдържат от 10 до 100 пъти по-високи нива глюкорафанин в сравнение с развитите растения. Най-хубавото е че можете да си отглеждате броколи у дома съвсем лесно и икономично. Друга основна полза е, че не трябва да ги готвите. Те се ядат сурови, обикновени в салати.

Освен това, ако предпочитате зрели глави броколи, е много важно да се уверите, че купувате сорт със силно действие. В тестовете химиозащитните способности на мостри от 22 сорта прясно и седем марки замразено броколи се различаваха в голяма степен. Пресните кълнове от броколи от друга страна са много по-постоянни в силата си.

Интересното е, че изследователите откриха, че екстрактът от кълнове от броколи предпазва кожата от слънчево изгаряне, което потенциално можеше да доведе до рак на кожата. Според д-р Пол Талалай, професор по фармакология и молекулярни науки в Училището по медицина на Университета Джонс Хопкинс в Балтимор:

„Клетките съдържат сложна мрежа от предпазни гени, сигнализиращи за протеини, които предпазват от четири основни травмиращи процеси, на които са изложени всичките ни клетки и които са причините за рака, дегенеративните заболявания и страреенето. Тези четири процеси са: окисляване; увреждане на ДНК; възпаление и радиация, конкретно ултравиолетова радиация. Предпазващата клетките система нормално оперира на около една трета от капацитета си, така че истинският въпрос е какво би усилило действието на тази система.

Най-високите дози екстракт от сулфорафан снижават причинените от  UV-лъчите зачервявяне и възпаление (еритема) средно с 37 процента, макар че защитата варира от 8 процента до 78 процентаАко нанасяте екстракт от кълнове на броколи, който съдържа високи нива сулфорафан, на места по човешката кожа можете да ги предпазвате в доста голяма степен”. [Аз удебелих шрифта]

Още за кълновете от броколи

Кълновете от броколи изглеждат като и имат вкус подобен на вкуса на люцерната (алфаалфа ) и лесно се отглеждат в домашни условия, дори и да сте ограничени откъм пространство. Силно препоръчвам използването на органични семена, като от 450 г семена ще получите повече 4.5 кг кълнове. Според споменатите по-горе изчисления на учените, това може да се равнява на до цели 500 кг (половин тон) брокили под формата на предпазващи от рак фитохимикали!

Преди повече от десет години отглеждах кълнове в буркани, но спрях да го правя. Силното ми убеждение е че всъщност отглеждането им в почва е далеч по-лесно и предоставя далеч повече и по-хранителна храна. То отнема също така по-малко време. При бурканите ви се налага да ги изплаквате по няколко пъти на ден за избягване на появата на плесен. Коритата освен това заемат по-малко място. Сега консумирам добива от едно корито кълнове на всеки 2-3 дни, а за да произведа толкова храна в буркани ще ми трябват десетки буркани. Просто нямам време и търпение за това. (Очаквайте статия за метода на отглеждане на кълнове на д-р Меркола.)

Д-р Меркола

Източник, Broccoli-Based Medicine—A Potent Tool Against Osteoarthritis and Cancer, 9 September 2013

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/09/broccoli-based-medicine.aspx

Снимка: www.manufacturingtoday.com.ng

Прочетете още за броколи:

Броколи побеждава рака само ако го ядеш правилно

Новото старо чудо – сулфорафан

Сто пъти по-силни от броколито

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Тази статия е информативна и не замества лечение, назначено от лекар. Не се самолекувайте на база на гореизнесените факти.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *