Съживете уморената си кръв (1)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Чувствате се изтощени, разконцентрирани или пък сте бледи? Може да имате анемия. Хранителни добавки и проста промяна в начина на хранене могат да помогнат.

Никога няма да забравя онзи ден: бях на 42 години и изведнъж набързо се озовах в спешното отделение – сърцето ми биеше лудо, не можех да дишам и имах болки в гърдите – симптоми, които си помислих, че предвещават инфаркт. Реших, че ми е дошло времето, но се оказа, че броят на левкоцитите ми бил паднал. Онова, което всъщност бях преживяла бяха симптоми, типични на желязо-дефицитна анемия, недостиг на червените кръвни клетки, които пренасят кислорода в тялото.

anemia

Какво е анемията?

Анемията е потайно заболяване. Леките симптоми могат да се усещат като стрес: чувствате се изтощени дори и когато получавате достатъчно почивка. Не сте способни да се концентрирате, нито да мислите ясно. Кожата ви може да стане бледа поради липсата на заредена с кислород кръв, която обикновено й придава здравия цвят. И може да откриете, че силно желаете неща като лед, глина или дори кал (медицинските експерти нямат никаква представа защо извратеният вкус и желанието за субстанции, които не са храни, са симптоми на анемията).

Ако остане недиагнозирана, анемията може да причини симптоми, подобни на тези при сърдечна недостатъчност: учестено дишане, неравномерен сърдечен ритъм и болки в гърдите, причинени от претовареното, лишено от кислород сърце. И това никак не е за чудене, казва д-р Лойд Ван Уинкл, личен лекар в Кастровил, Тексас. „Вие вече сте изморени от липсата на кислород в кръвта ви”, обяснява той, „освен това тялото ви работи извънредно при недостига на кръв, за да се опита да набави кислород в клетките ви, което още повече ви изтощава”. Тази липса на кислород стресира всяка част на тялото ви и може наистина да доведе до сърдечна недостатъчност.

      Изследвайте анемията си

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, 9 процента от жените на възраст между 20 и 49 години имат желязо-дефицитна анемия. Ако смятате, че сте една от тях, недейте сами да се диагнозирате, нито пък сами да се лекувате. Помолете личния си лекар да ви назначи пълна кръвна картина – за да се видят нивата на червените ви кръвни клетки, хемоглобина (протеинът, който съдържа желязо и помага на клетките да пренасят кислород) и на хематокрита, който определя способността на кръвта да пренася кислород. Колкото по-ниски станат тези стойности, толкова по-вероятно е да изпитате симптомите на анемия.

„Ако сте анемични, първата стъпка е да разберете защо”, казва хематологът д-р Брус Дезюб от Медицинския център Сестра Бет Израел на Медицинския факултет на Харвард в Бостън. В повечето случаи, желязо-дефицитната анемия се предизвиква от анормално кървене, причинено от чести и силни периоди на менструация. (Моят лекар, открих че миомите и  аденомиозата (заболяване подобно на ендометриозата) които имах, причиняват прекомерното менструално кървене, което водеше до анемията ми). Други медицински състояния могат също да доведат до анемия и, макар че е далеч по-често срещана при жените, болестта може да засегне и мъже. Чревни заболявания като цьолиакията или болестта на Крон могат да засегнат способността на тялото да усвоява хранителните вещества, включително желязото, както могат да направят и клас лекарства, познати като инхибитори на протонната помпа, използвани да блокират киселините в стомаха. Вътрешни кръвоизливи от хронични заболявания като язви на стомаха, хемороиди и дори кръвотечение от носа могат да доведат до недостиг на желязо. Загубата на кръв при раждане, нараняване или операция също могат да предизвикат остра анемия.

Силните менструации могат да доведат до желязо-дефицитна анемия

       Взимайте хранителни добавки

Ако ви диагнозират с желязо-дефицитна анемия, често ще ви препоръчат да взимате хранителна добавка с желязо, за да възстановите нормалните нива на червените си кръвни клетки. След като започнете да ги взимате би следвало да усетите подобрение в рамките на няколко седмици. „Особено важно е да взимате хранителните добавки по време на меснтруация; тъй като губите желязо, изборът ви на храна не винаги действа”, казва Ашли Коф, диетолог от Лос Анжелис, съавтор на книгата Майчина енергия (издателство Хей хаус), която препоръчва хранителни добавки дори и да не сте бременни, нито да планирате семейство. Ще се наложи да продължите да взимате добавките, както ви е предписано, често в продължение на до шест месеца, за да повишите запасите в тялото си. Най-често срещаните странични ефекти са стомашен дискомфорт и запек, които обикновено се облекчават с пиенето на много вода и с много движение. Коф често препоръчва добавянето на добавка от магнезий, ако се появи запек.

      Бъдете железен главен готвач

Макар че говеждото, агнешкото и тъмното месо на птиците съдържат най-големи концентрации желязо и от тях то е по-лесно се усвоява от тялото, отколкото от другите източници, много други храни, включително зелените листни зеленчуци, сушените плодове, ядките, пълнозърнестите храни, мидите и обогатените ориз, макарони и зърнените закуски също са отлични източници на желязо.

       10 чудесни източника на желязо

       Препоръчителния дневен прием на желязо за жени на възраст от 20 до 50 години е 18 милиграма, Бременните жени се нуждаят от значително повече (27 милиграма); мъжете и жените след менупауза се нуждаят от много по-малко (8 милиграма). Макар че можете да намерите обогатени храни, които са с дори по-високо съдържание на желязо, ето 10, които са естествено богати на това важно хранително вещество:

    Храна (количество)                                                                             Желязо (мг)

      Миди,  (120 г)                                                                                        23.8

      Спанак, задушен (1 ч.ч.)                                                                    6.4

      Стриди, сварени (120 г)                                                                     5.9

      Соя, зряла, сварена (1/2 ч.ч.)                                                          4.4

      Тиквени семки, печени (30 г)                                                         4.2

      Бял боб, (1/2 ч.ч.)                                                                                   3.9

      Портвайн от меласа (1 с.л.)                                                              3.5

      Леща, сварена (1/2 ч.ч.)                                                                      3.3

      Говеждо от бут, крехко, сварено (120 г)                                     2.4

      Сок от сини сливи (3/4 ч.ч.)                                                               2.3

Готвенето в чугунен тиган също е добър начин да си набавяте повече желязо с храната. „Много храни, особено тези с киселинни съставки като доматите, абсорбират значителни количества желязо, когато се готвят в чугунени съдове”, казва Коф. Освен това, сервирането на богати на желязо храни наред с източник на витамин С като доматите или цитрусовите плодове спомага за усвояването на желязото.

 Сюзан Макълан, диетолог и писател, Ню Йорк

Прочетете още: Съживете уморената си кръв (2)

Източник: Natural Health Magazine, Fire up tired blood, Jan/Feb 2013

Снимка: www.smartplanet.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a