Укротете стомаха по празниците с 3 мощни растителни лека

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

plate

Надявам се по празниците да сте благословени с добра храна и добри приятели. Разбира се, аз призовавам към умереност. Но дори и най-съвестните сред нас понякога прекаляват по време на празниците. Ако това ви се случи през следващите няколко седмици, ето съвета ми: Пропуснете антиацидите от рода на TUMS и особено онези лилавите хапове. Вместо това контролирайте разстроения си стомах с три естествени растителни екстракта.

ginger isolated on white backgrou

Първо, опитайте мента.

Разбира се, не говоря за всичките ментови мока, лате, фрапучино и ментови коктейли, които в днешно време са толкова модни. Много по-добре е да се придържате към чистия, изпитан ментов чай. Особено ако сте предразположени към храносмилателни проблеми.

Растението мента (Mentha pipenta) или джоджен, отдавна се използва като билков лек при храносмилателни проблеми. То успокоява мускулите на стомаха. И подобрява притока на жлъчен сок, който тялото използва за разграждането на мазнините. В резултат на това, храната преминава през стомаха по-бързо с по-малко подуване и отделяне на газове.

Няколко изследвания показват, че ментовите капсули спомагат за намаляването на лошото храносмилане, подуването, газовете и диарията. (Капсулите спомагат ментовото масло да не се освобождава направо в стомаха, което може да причини киселини и стомашно разстройство.)

Учените включват в изследване 57 души, страдащи от подуване на стомах, газове и стомашни болки. Те разделят пациентите в две групи. Едната група взимали по две капсули, съдържащи мента на ден в продължение на четири седмици. Другата група взимали плацебо. От хората, вземали мента, 75 процента имали значително снижаване на симптомите.

Плюс, че ново изследване показа, че ментата изглежда облекчава усещането за напрежение в стомаха.

За изследването 18 здрави доброволци вземали ментово масло или плацебо. В това кръстосано изследване всеки участник бил своя собствена контрола. Изследователите измервали резултатите незабавно преди и след лечението в реално време, използвайки уреди за физиологически измервания. Те открили, че ментовото масло незабавно снижава напрежението в стомаха. То също така снижава контракциите. И последно, но не и по важност, то снижава апетита.

Джинджифилът също е растение, което помага за облекчаване на храносмилането. Той е също така много използван в печивата по това време от годината. 

Разбира се, в Китай мъжете и жените използват джинджифил, за да лекуват стомашно разстройство, диария и гадене от повече от 3000 години. Това е може би причината, поради която джинджифилът играе такава важна роля в азиатската кухня до ден днешен.

В западния свят, ние имаме наши си джинджифилови лекове. Всъщност, когато бяхте дете майка ви даваше ли ви чаша сладко газирано питие с джинджифил, за да облекчи разстроения ви стомах? По онова време това може да не е било лоша идея, защото тогава това питие се правеше с истински джинджифил. Но днес повечето джинджър ейл на пазара съдържа изкуствени овкусители с вкус на джинджифил.

Моето предложение?

Пропуснете газираното питие. И си направете чай от джинджифил вместо това.

По време на празниците и през цялата година дръжте суров корен от джинджифил в хладилника. Така ще го имате под ръка когато ви потрябва.

За чая трябва само да отрежете парче от корена и да го сложите в чаша с гореща вода. Оставете го да се запари няколко минути. И изпийте чая. Почти моментално ще усетите облекчаване на стомашните си проблеми. Джинджифилът е толкова ефикасен лек против гадене, че нови изследвания показват, че той облекчава гаденето и на пациенти на химиотерапия.

rooibos  teaЮжноафриканският червен храст е третото растение, което можете да използвате по празниците, за да облекчите стомашните си проблеми.

Както знаете, самият аз започнах да изучавам забележителното растение преди около 12 години. И научих много за това как червеният храст помага на калахарските бушмени в Южна Африка да оцеляват в едно от най-суровите и горещи места на Земята. Оказва се, че червеният храст хидратира тялото на клетъчно ниво.

През миналия век мъже и жени от Южна Африка ежедневно използват чая от червен храст за подобряване на храносмилането. Червеният храст помага за предпазване от и побеждаване на киселините. И също така помага при запек и регулира червата.

Не е трудно да попрекалите с пиенето по време на празниците. Можете да ядете и пиете повече от колкото трябва. Така че непременно се запасете с чай от червения храст или така наречения Ред Джо (в България се продава чая от червен храст ройбос). Непременно имайте пресен джинджифил в хладилника. И дръжте в шкафа чай от мента. Така ще сте готови за почти всички стомашни неразположения, които могат да заплашат доброто ви настроение.

Винаги на страната на науката,

д-р Марк Макоци.

Източник: Daily Dispatch, Tame holiday indigestion with three potent plant remedies, 9 December 2013

Снимка: www.gmtoday.comwww.mafamillezen.comwww.popscreen.com

Прочетете още статиите:

Проверете киселинността на тялото си

Имате киселини? 3 теста да определите защо

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *