Имате киселини? 3 теста да определите защо

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

baking soda

След статията Спасение: Заблудата за киселините изяснена представяме :

3 теста за определяне достатъчността на солната киселина в стомашния сок

Знаехте ли, че стомашната киселина е всъщност полезна за вас?  Д-р Джонатан Райт написа цяла книга по темата, защото смята, че тя е особено важна за цялостното здраве. Повечето хора, с които говоря и които смятат, че имат високи нива на стомашна киселина, всъщност имат ниски нива. Ето защо е толкова важно да се изследвате и да сте сигурни.

Правилната секреция на солна киселина в стомашния сок е жизнено важно за идеалното храносмилане.  Храносмилателният процес от стомаха надолу се контролира основно от промените в така наречения ‘потенциал на водорода’ или pH. Когато храната  (стомашната каша) в стомаха ви достигне pH от около 2-4, долната клапа на стомаха (пилорният сфинктер) започва бавно да процежда съдържанието на стомаха в дванадесетопръстника. Оттук pH на храната се покачва и спада, докато тя преминава през тънките черва и извън тялото.

Ако pH не е какъвто трябва да бъде от самото начало, всичко надолу по веригата, от тънките черва до дебелото черво, най-вероятно ще се обърка. Приемете го по следния начин: дъвченето на храната е първата особено важна стъпка към идеалното храносмилане, а солната киселина в стомашния сок е следващото най-важно нещо.

Малкото стомашна киселина може да причини диария точно толкова бързо, колкото и запек, така че не си мислете, че тя се отнася само до едното или другото състояние. Ако имате каквито и да било стомашни проблеми, това е проблем, който трябва да елиминирате или никога няма да постигнете пълно здраве.

Има три различни теста, които можете да направите, за да откриете дали солната киселина в стомашния ви сок не е малко.

Не забравяйте, всички тестове са различни. В този смисъл, колкото повече време и пари инвестирате, толкова по-добри ще бъдат резултатите.  Обаче, на повечето хора няма да им се наложи да оберат банка, за да го разберат.

Тест за изследване на солната киселина в стомашния сок ‘Хайделберг’

Медицинският тест по златния стандарт за ниско съдържание на солна киселина в стомашния сок, наличен в момента се нарича Тест за изследване на солната киселина в стомашния сок ‘Хайделберг’.  Този тест е най-скъпият от няколко подобни теста, но ще ви даде точните, неопорочени резултати, от които се нуждаете, за да анализирате стомашната си киселина. Обикновено той струва около 350 долара и за жалост повечето осигурителни планове не го покриват.

Тестът ‘Хайделберг’ се провежда с използването на малка капсула с радиотрансмитер, който отчита pH в стомаха докато пиете разтвор от сода бикарбонат. Резултатът от теста е графика, показваща нивата на pH през равни интервали от време.

Той не е по-подробен. Освен това, са направени повече от 140 научни изследвания, за да бъде той най-накрая признат.

Протокол за провеждане на теста за стомашна киселина ‘Хайделберг’

Не яжте нищо в продължение на 8-12 часа и не взимайте подтискащи киселините лекарства поне 4 дни преди провеждането на теста

Глътнете малката капсула с размер на хапче

Изпийте разтвор от сода бикарбонат и вода

Тестът непрекъснато отчита pH в стомаха ви колкото дълго е необходимо

След приключването на теста, графиката ще отрази конкретното реагиране на стомаха ви към разтвора. На база на този тест, лекарят ще определи дали имате хипохлорхидрия (недостиг на солна киселина в стомашния сок), хиперхлорхидрия (високо съдържание на солна киселина в стомашния сок), или ахлорхидрия (липса на солна киселина в стомашния сок). Това е най-добрият тест за всички проблеми, свързани със стомашната киселина.

Тест за стомашна киселина със сода за хляб

Този тест се провежда като човек пие сода бикарбонат, за да се предизвика химическа реакция в стомаха между содата за хляб (сода бикарбонат) и солната киселина (HCL). Резултатът е произвеждането на въглероден диоксид, който предизвиква уригване. Поглъщането на сода за хляб е естесвено домашно лекарство за разстроен стомах на старата школа. Този тест е на цената на опаковка сода бикарбонат, ако вече нямате у дома си от белия прах. Много хора избират да опитат този тест първо, защото е много безопасен, евтин и можете да го започнете още утре, стига да имате сода за хляб в шкафа в кухнята.

Но има и проблеми при този тест. Общо взето, има променливи, които трябва да контролирате. Можете да се научите да снижавате до минимум всички променливи и аз бих препоръчал да направите теста 3 поредни сутрини, за да определите средната стойност.  Като го правите, вие търсите по-скоро модел, а не еднократен тест с отговори ‘да’ или ‘не’. Също така, за да повишите точността на теста, трябва да го правите незабавно след събуждане сутрин и преди да хапнете нещо.

За протокола, не зная за научни изследвания, които доказват, че този метод за измерване на стомашната киселина е надежден или точен.  Резултатите от този тест може да се различават значително и интерпретацията си е ваша, като и двете не са идеални.

Ето и бърз домашен начин да определите дали имате недостиг на солна киселина с стомашния сок:

Разбъркайте 1/4 чаена лъжичка сода за хляб в 120-180 мл студена вода преди да сте яли или пили нещо сутринта след ставане.

Изпийте разтвора със содата.

Отбележете след колко време ще се уригнете. Изчакайте до пет минути.

Ако не се уригнете в рамките на пет минути, няма защо да засичате повече.

На теория, ако стомахът ви произвежда достатъчни количества стомашна киселина вероятно ще се уригнете след две до три минути. Ранното и повтарящо се уригване може да е поради прекомерното количество солна киселина в стомашния сок (но не бъркайте тези уригвания с малките леки уригвания от поглъщането на въздух докато пиете разтвора). Уригвания след 3 минути показват ниско ниво на солна киселина в стомашния сок.

Тъй като времето може да е различно при различните хора, както и начинът по който пият разтвора, този тест е единствено добър индикатор за това, че искате да направите още изследвания, за да определите количеството на солна киселина в стомашния си сок.

Този тест не е достатъчно акуратен, за да изключи ниското количество стомашна киселина. За да изключите недостиг на стомашна киселина ще трябва да опитате теста ‘Хайделберг’ или теста с Бетаин за солна киселина (HCL).

Тест с Бетаин HCL за ниско съдържание на солна киселина в стомашния сок

Най-надеждният тест, който можете да направите у дома е теста с Бетаин HCL. Всъщност, ако търсите достатъчно в интернет, ще откриете няколко здравни сайта, които ще се опитат да ви продадат комплект, за да извършите посочените по-долу стъпки (не се хващайте на тази въдица). Този тест може да се направи безопасно, ако следвате указанията по-долу.

Забележка: Нестероидните противовъзпалителни лекарства и кортикостероидите повишават риска от язви в стомаха, а заедно с Бетаин HCL повишават риска от гастрит. Консултирайте се с лекар преди са опитате този тест или преди вземането на такива хранителни добавки.

Всеки случай на ниско съдържание на солна киселина в стомашния сок е уникален и ще изисква съответстващата му доза солна киселина. Но един от начините, по които можете да откриете дали имате ниско съдържание на стомашна киселина е като използвате хранителни добавки с Бетаин HCL. Д-р Джонатан Райт предлага да се използват таблетка от 650 мг или по-малко, съдържаща пепсин.

За да направите теста:

Купете Бетаин HCL с пепсин

Нахранете се много добре като в храната включите протеини – поне 180 г месо

По средата на яденето изпийте таблетката Бетаин HCL

Довършете храната както обикновено и следете поведението на тялото си

Реално има само два резултата от този тест.

Първият е да не забележите нищо и животът да си продължи след като сте се нахранили и нищо да не се промени. Това означава, че е много вероятно нивата на солната киселина в стомашния ви сок да са ниски.

Ако при следването на обичайния си начин на живот започнете да усещате стомаха си разстроен, с усещане за тежест, парене или загряване– то това са признаци, че нивата на солна киселина в стомашния ви сок не са ниски.

Този тест също не е напълно меродавен и трябва да бъде повторен поне още един път в друг ден, за да се потвърди резултата от първия тест. Една от най-големите причини за погрешни резултати от теста е количеството протеин, изядено по време на храната, така че непременно изяжте парче месо по време на теста. Ако наистина усетите парене, не се притеснявайте, то ще премине след около час. Можете също да смесите до ½ чаена лъжичка сода за хляб с вода и да я изпиете, за да облекчите неразположението.

След 2 положителни теста е време да започнете да вземате хранителна добавка с Бетаин HCL, за да докарате нивата на солна киселина в стомашния си сок до необходимите нива за добро храносмилане.

Имам недостатъчно солна киселина в стомашния си сок, какво да правя?

Ако наистина откриете, че съдържанието на солна киселина в стомашния ви сок е ниско, рецептата е доста лесна. В краткосрочен план трябва да взимате хранителни добавки, за да подсилите нивата си на киселинност и да позволите останалата част от храносмилателния процес да протича както трябва.

Естествени варианти за хранителни добавки включват ябълков оцет и диджестивни напитки.  Но обикновено повечето хора се налага да взимат Бетаин HCL като хранителна добавка като заместител на ниската киселинност в стомаха. Смята се, че Бетаин HCL с времето ще приучи стомаха ви отново да достигне до здравословните pH  нива. Онова което се знае е, че междувременно той ще позволи на храносмилането ви да действа правилно.

В дългосрочен план ще трябва да работите върху откриването на основната причина за проблема и да намалите хранителните добавки.

Но дотогава вземането на хранителна добавка с Бетаин HCL е безопасен начин да постигнете чудесно храносмилане и да си осигурите усвояването на нужните ви хранителни вещества от храната.

Стивън Райт

Източник: 3 Tests for Low Stomach Acid; http://scdlifestyle.com/2012/03/3-tests-for-low-stomach-acid/

Снимка: http://bakingsoda1.blogspot.com/

Прочетете още: Спасение: Заблудата за киселините изяснена

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *