Самотата – изненадващ рисков фактор за деменция

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

loneliness-dementia

Последни изследвания разкриха, че самотата се свързва с по-висок риск от деменция. Изследването използва данни за повече от 12000 участника за период от 10 години. При изпитващите самота имало 40 процента по-висок риск от деменция. Този риск се запазвал за различните полове, етноси и нива на образование.

Това не е първото изследване от този вид, което свързва самотата с риск от деменция, но е най-големият анализ с последващо наблюдение на участниците.

Магическите одеала с тежести при безсъние, тревожност и какво ли още не

Изследването следи лица над 50 годишна възраст наред с половинките им. Участниците съобщават за самота и преминавали също така през множество тестове за когнитивната функция и за оценяване на интелигентността на всеки две години до края на 10 годишния период. През това време 1104 участника развили деменция, като онези които споделили че усещат самота, било по-вероятно да развият деменция.

Сред тези хора също така имало повече случаи на диабет, високо кръвно налягане, депресия и било по-малко вероятно да са физически активни и по-вероятно да пушат, които всичките са рискови фактори за деменция. Дори след взимането предвид на тези други рискови фактори, самотата все още се доказвало, че е голям рисков фактор за деменция.

Стареене на клетките, дехидратация, омега-3 мастни киселини

Терминът самота може да има много различни значения, но в това изследване учените й дават определението „субективно изпитване на социална изолация”. Авторите забелязали, че човек може да изживява самота дори и когато е заобиколен от хора, а онези, които живеят сами, могат да запълват необходимостта от социално общуване като се ангажират с други хора.

Що се отнася до това как самотата допринася за по-висок риск от деменция, авторите посочват, че има няколко причини двете – самотата и деменцията – да са свързани. Първо на първо, по-високи нива на възпаление в тялото, причинени от заболяване или инфекция. Хроничното възпаление може да е вредно за всички области на здравето, включително за паметта.

Депресията алергична реакция в мозъка ли е?

Второ, хората може да се справят със самотата по нездравословни начини като пиене на алкохол, повече пушене, лош начин на хранене и т.н. Трето, възприемането на хората на социалното общуване може да се различава от човек до човек, така че макар някой да има социални връзки, той може да не смята тези взаимоотношения за значими и запълващи самотата му.

Изследването подчертава важността не само на социалното общуване, но и на необходимостта за смислени връзки като средство за защитаване на мозъка.

Д-р Виктор Марчиони

Още по темата:

Здравите стомах и черва са равни на здрав мозък

Кои лекарства да спрем да пием, водят до деменция

Мъж яде по 2 с.л. кокосово масло два пъти на ден за 60 дни и ето какво се случва с мозъка му!

Изненадваща и лесно отстранима причина за Алцхаймер, Паркинсон и АЛС

Ашваганда – супербилка адаптоген, няколко важни причини да я пием

 

Източник:

https://www.belmarrahealth.com/surprising-risk-factor-for-dementia-revealed/
Снимка: weheartit.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *