Депресията алергична реакция в мозъка ли е?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Наскоро публикувано изследване показва, че депресията може да е по-тясно свързана с болест или алергична реакция, отколкото с психично заболяване.

depression-allergy

Научни доказателства за това, че депресията е алергична реакция

Множество учени посветиха последните няколко години на изучаването на причините за депресията. Джордж Славич, психолог в Университета на Калифорния, Лос Анжелис, е посветил по-голямата част от кариерата си на разгадаването на депресията. Според Славич и други мислещи като него учени, депресията не е само психично заболяване, а засяга цялото тяло като болест.

Депресията наистина включва психология, но тя включва също така и равни части биология и физическо здраве”, каза той в интервю за вестник The Guardian.

Тези учени откриха доказателства, които показват, че обичайните признаци на депресия са сходни с много от често срещаните симптоми на общо неразположение като синдром на хроничната умора. По време на лек до умерен депресивен епизод човек се чувства уморен, неспокоен, раздразнителен, изпитва общи болки и болежки и няма желание да стане от канапето. Много други болести също имат сходни симптоми.

Как депресията прилича на алергична реакция?

Изследователите откриха, че при депресия хората често страдат от хронично възпаление. Възпалението е оздравителна реакция, която сигнализира на тялото да активира имунната система и да лекува рани. Протеини, познати като цитокини активират имунната система по време на болест.

Обаче, изследванията също така показват, че както възпалението, така и нивата на цитокините драматично се повишават когато човек преминава през депресивен епизод. Други, свързани с възпалението заболявания също често се проявяват заедно с депресията. Когато на онкоболни се дава лекарството интерферон алфа за подсилване на имунния отговор (а оттам и на възпалението), депресията често пъти е обичаен срещан страничен ефект.

Какво предизвиква възпаление?

Освен травмиращи събития, рани и болести, хроничното възпаление се причинява и от вредната храна. Начин на хранене с високо съдържание на транс-мазнини и захар се свързва с повишена вероятност за хронично възпаление. Прекомерните тлъстини в тялото също складират в себе си цитокини, задействайки имунна реакция, водеща до появата на възпаление. Стресът и самотата също се знае, че водят до повишаване на възпалението.

Статия в списанието Nature Reviews Neuroscience отбелязва, „Възпалението е важно биологично събитие, което може да повиши риска от сериозен депресивен епизод”. Това е особено вярно за хората с хронични инфекции в организма, рак и автоимунни заболявания.

Хроничното възпаление, когато става дума за автоимунно заболяване, представлява изкривяване на защитния механизъм на тялото или поне екстремното му усилване. Белите кръвни телца реагират и увреждат тъканите на собственото си тяло при липса на външни нападатели.

Също така е ясно че депресията повишава възпалението. Възпалението е 30% по-високо при клинично депресирани пациенти. Изглежда депресията и възпалението се хранят взаимно в деструктивен цикъл, който всява хаос в тялото и ума.

Понеже толкова много от характеристиките на съвременния начин на живот причиняват прекомерно възпаление, някои изследователи наричат депресията „алергия към съвременния живот”.

Предпазете се от възпалението и снижете депресията

От друга страна, изследванията на депресията като странична последица от възпалението и от нездравословния начин на живот са още в ранни фази. Обаче, макар че връзката между депресията и възпалението не е напълно разбрана, логично е че подобряването на качеството на живот би снижило някои рискови фактори.

Според няколко клинични изпитания, публикувани в списанието Molecular Psychology през 2006 година когато изследователите добавили противовъзпалително лекарство към антидепресантите, симптомите на пациентите с депресия отшумявали по-бързо и това повишавало броя на хората, повлияни от лечението.

Ето някои храни, които спомагат за снижаването на възпалението, а следователно и на депресията:

  • Вишни – Значително снижават осреоартритните симптоми при атлетите.
  • Рибено масло – Свързва се със снижаването на възпалението и безпокойството.
  • Зелен чай – Много полифеноли, антиоксиданти които доказано снижават рисковете от и симптомите на хроничните заболявания.

Билки за снижаване на възпалението:

  • Куркума – Съдържа много куркумин, съединение с мощни противовъзпалителни свойства.
  • Джинджифил – Съдържа люти на вкус фенолни субстанции със силно изразени анти-оксидативни и противовъзпалителни действия.
  • Розмарин – В заключение, розмарина може да се приеме като билково противовъзпалително и противотуморно средство.

Не е изненадващо, че най-често срещаните и вредни храни, причиняващи възпаление са силно обработените, които съдържат много захар и нездравословни мазнини. Обаче, всеки може да е чувствителен към по-конкретни алергени като пшеница, глутен, фъстъци, яйца и т.н.

Редовните упражнения, здравословната храна, избягването на захар, зърнени храни и транс-мазнини действат заедно за снижаването на общото възпаление. Съчетайте тези стъпки с редовна социална дейност и може да откриете, че имате далеч по-малко неща, от които да се чувствате депресирани.

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.thealternativedaily.com/depression-allergic-reaction/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150909

http://www.lifehack.org/313463/research-finds-depression-linked-allergic-reaction-inflammation

Снимка: www.g4physio.co.uk

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *