Лайм и безбройните му ползи за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lime-benefits

Повечето от нас като чуем лайм веднага си представяме бира Corona или мариновани морски дарове. Учудващото е, че този дребен, ярко зелен плод има множество ползи за здравето и уелнеса ви. Сокът на два лайма предлага 50 процента от необходимата ви дневна стойност на витамин С и също така подсилва нивата ви на фолиева киселина, калий, магнезий, витамин В6 и фибри. Плодовете лайм често биват пренебрегвани що се отнася до здравословното хранене, но те със сигурност би следвало да се приемат като мощна добавка в дневния хранителен режим.

Зелените лимони, както също наричаме тези цитрусови плодове, са естествени лечители и лекуват по много начини. Освен че са богати на витамин С, лайм плодовете също така съдържат антиоксиданти, борещи се с свободните радикали, които да ви помагат да се поддържате по-здрави. Добавянето на малко лайм към храната или водата може да ви помогне да се борите със животозастрашаващи болести. Нека погледнем лайма по-отблизо. Този дребен цитрусов плод е повече от зелена украса на храни и напитки.

Лайм помага на храносмилането

Лайм има тайнствената способност да повишава отделянето на слюнка. Киселинността на киселия плод кара устата да слюнкоотделя и усилва слюнкоотделянето. След като бъде погълнат плода, флаваноидите в него повишават храносмилателните сокове като стомашната киселина и жлъчния сок.

Изследване, публикувано в списанието International Journal of Ayurvedic and Herbal Medicine (2013 г.) обсъжда многото чудесни преимущества за здравето, които притежава лаймът. Изследването заключава, „лайм има неустоимо ухание, което кара човек да отделя слюнка и по този начин спомага храносмилането… съединенията, съдържащи се в извличаните от лайм уханни масла, стимулират храносмилателната система и повишават секретирането на храносмилателни сокове”. Въздействието на лайм върху храносмилането се използва в диетите на много култури в целия свят.

Предпазвайте очите си с лайм

Плодовете лайм съдържат високи нива витамин С и този мощен антиоксидант може да помогне за защитата на очите от инфекции и макулна дегенерация. Включването на лайм в хранителния режим може да поддържа здравето и безопасността на очите дълго след навлизането ви в златната възраст.

Лайм съдържа много важни антиоксиданти и антибиотични фитонутриенти

Флавоноидите в лайм, наречени флавонол гликозиди биват хвалени за способността им да спират деленето на клетките при няколко вида рак. Те са изследвани също и заради антибиотичните им свойства. Изследване, проведено в Университета на Коста Рика в Сан Педро описва антибиотичната сила на лайма в битката с холерата.

Изследването, публикувано в списанието Revista de Biologia Tropical  (1994 г.) прави заключението: „Добавянето на сок от лайм в некиселинни храни, напитки и вода силно се препоръчва за предпазване от инфектиране с холера вибриос и с други чувствителни на киселини микроорганизми”. В много села в Западна Африка сокът от лайм е част от храната и тази практика доказано помага за предпазването от холера.

Лайм прави кожата по-здрава

Точно така, този дребен кисел плод ще придаде на кожата ви по-здрав вид. Включването на лайм в храната може да намали петната, бори се с инфекциите и придава на кожата свеж блясък. Сокът от лайм може дори да се използва като ексфолиант за премахването на мъртвите клетки. Изследванията показват, че сокът от лайм в топла вана е чудесен за премахването на пърхот, обриви и контузии.

Бори се със запека?

Лайм са отличен естествен начин за облекчаване на изхожданията. Изследванията показват, че високата киселинност на сока от лайм, особено, ако се смеси със сол, помага за облекчаване на запека и улеснява изхождането.

Лайм лекува пептични язви

В допълнение към витамин С, както вече споменахме лайм съдържа изключителните съединения флавоноиди (лимоноиди като лимонин глюкозид), а те с техните антиоксидантни, противоракови, антибиотични и детоксикиращи свойства стимулират лечебния процес при пептични и орални язви.

Зелените лимони лайм снижават риска от диабет

Лайм е включен в списъка на най-полезните „суперхрани при диабет” на Американската диабетична асоциация. Други цитрусови плодове, които спомагат предпазването от диабет са грейпфрутът, портокалите и лимоните заради съдържащите се в тях разтворими фибри и високо съдържание на витамин С.

В основни линии, високите нива на разтворими фибри в плодовете лайм ги правят идеални за регулирането на това как тялото усвоява захарта в кръвта, като те снижават рязките покачвания на кръвната захар, които са сериозен риск при диабетиците. Също така, лайм и другите цитръсови плодове имат нисък гликемичен индекс, което означава че те не предизвит неочаквани резки покачвания в нивата на глюкозата като допълнение към ползите предоставяни от действието на разтворимите фибри.

Лайм при дихателни заболявания

Богатото на флавоноиди масло извличано от лайм се използва много в лекарства против конгестия като балсами, изпарители и инхалатори заради наличието на каемферол. Само вдишването на аромата от кората на лайм незабавно облекчава конгестия и гадене.

Живейте живот без сърдечни заболявания

Атеросклерозата е номер едно убиецът в Съединените щати. Атеросклерозата убива повече от 600000 американци всяка година според Центъра за контрол и превенция на заболяванията и броят изглежда расте поради нездравословния начин на живот и лошо подбраната храна. Лайм могат да ви помогнат в битката ви срещу атеросклерозата като ви дават витамините, минералите и антиоксидантите от които се нуждаете, за да поддържате здравето на сърцето си.

Изследване, публикувано в списание Circulation (1996 г.) откри, че хранителните фибри са допринасящ фактор за по-здрава сърдечносъдова система. Изследването посочва, „Независимо от другите рискови фактори, по-високият прием на богати на фибри храни може значително да снижи риска от коронарна болест на сърцето и конкретно от коронарна смърт”. Комбинирането на лайм с други полезни за здравто на сърцето плодове и зеленчуци ще повиши също и способността ви да ограничите атеросклерозата. Изследване, публикувано в алманаха Annals of Internal Medicine (2001 г.), проведено в Харвардското училище за обществено здраве и Харвардския медицински факултет, Бостън, Масачузетс описва значението от повишената консумация на плодове и зеленчуци за снижаването на коронарна болест на сърцето.

Предпази се от подагра с лайм

Има две основни причини за подагра. Първата е натрупването на свободни радикали в тялото, а втората е натрупването на токсини в тялото, основно пикочна киселина. Зелените лимони помагат за предпазването и от двете. Лайм е чудесен източник на антиоксиданти & детоксикатори (витамин С & флавоноиди), които снижават броя на свободните радикали и пречистват тялото.

Лайм е напълно естествен избор за контролиране на теглото

Затлъстяването се увеличава в Америка и има много програми с диета и упражнения за бързо справяне с него, от които можете да изберете. Но защо да не предприемем здравословен подход към контролирането на теглото или сваляне на килограми чрез въвеждането на естествени храни като лайм вместо хапчета и други хранителни добавки за „отслабване”. Изследванията показват, че като пиете по чаша топла вода с прясно изстискан сок от лайм това ще ви помогне да отслабнете. Напитката също така невероятно ви зарежда с антиоксиданти и по този начин ви дава енергия и концентрация през целия дълъг работен ден. Правете това една седмица и почувствайте подобренията, те със сигурност ще ви изненадат.

Лайм за живот без хемороиди

Понеже лайм помага в лечението на язви и рани в храносмилателната система и в отделителната система, като предоставя облекчение при запек, тези плодове елиминират основната причина за появата на хемороиди. Това неприятно заболяване в аналната област може да доведе до кървене и болки както при изхождане, така и въобще, а консумацията на лайм помага за предпазване от формирането и появяването им отново и отново.

Лайм предоставя алтернативна форма на облекчаване на артрита

Тези зелени топчици цитрусова сила имат изключителни противовъзпалителни свойства и предоставят флавоноиди, разтворими витамини и други фитонутриентни свойства, които могат да облекчат артрита ви.

Изследване, проведено от Катедра Химия на Университета по селско стопанство  Майкъл Окпара, Нигерия описва невероятните лечебни свойства на цитрусовите плодове. Изследването, публикувано в списанието International Journal of Molecular Medicine and Advanced Studies (2006 г.) разкрива: „Тези фитонутриенти и витамини може да са отговорни за антиоксидантните, противоракови и противовъзпалителни свойства на цитрусовите видове”.

Алтернативен лек за висока температура

Лайм изглежда предоставят много ползи за здравето дългосрочно, но какво да кажем за лековете тук и сега, от които можете силно да се нуждаете на момента?

След като сезона на настинките и грипа приближава, отлична идея е да имаме на разположение някой и друг трик за естествено здраве и уелнес. Лайм е чудесна алтернатива за справяне с високата температура. Изследванията показват, че богатите на витамин С цитрусови сокове естествено снижават телесната температура. Пиенето на топла вода със сок от лайм е чудесен начин за справяне с или побеждаване на високата температура когато се чувствате омаломощени.

Предпазете се от рак с лайм!

Изследвания с цитрусови плодове разкриват борещите рака ползи, предоставяни от тях. Лайм не прави изключение понеже е зареден с антиоксиданти и противовъзпалителни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Изследване, проведено от Министерството на селското стопанство на САЩ и Катедрата по овощарство на Калифорнийския университет Дейвис, посочва че флаваноните в цитрусите са полезни за предпазване от рак и имат и други ползи за здравето като цяло. Конкретните флаванонови съединения в цитрусовите плодове (грейпфрути, лимони и лайм) са хесперетин, нарингенин и ериодиктиол. Богатите на антиоксиданти лайм са основни борещи рака плодове както е отбелязано в изследването. Включването всеки ден на лайм в хранителните си навици може да е допълнителната сила срещу свободните радикали, от която се нуждаете, за да сте здрави, щастливи и незасегнати от рак.

Лайм помага при заболявания на уринарния тракт

Високото съдържание на калий в плодовете лайм е много ефикасно в премахването на токсичните субстанции и на отлаганията в бъбреците и пикочния мехур. Дезинфектиращите свойства на лайм помагат и в лечението на инфекции на уринарния тракт. Освен това плодът спира растежа на простатата (много често срещан при мъжете над 40) и премахва блокажите по пътя на урината, които могат да се появят от наслагване на калций по пикочните пътища.

Още ползи от употребата на лайм

Малките зелени лимончета са полезни за предизвикване на апетита и като диджестив. Те помагат в лечението на венците, при ревматизъм, рак на простатата и на дебелото черво, скорбут, умора и дори при треска. И най-хубавото е че нямат никакви вредни странични ефекти!

Лайм вече не са пунтовите резенчета в рекламите на бирата Corona или тънките филийки цитрусова свежест в предястия и салати. Те би следвало да са част от ежедневната ви храна, за да подобрят здравето и уелнеса ви. Можете да изяждате по лайм на ден, за да държите лекаря надалеч! Любима напитка е студената лимонада, в която заменяте лимоните с лайм или използвате и двата плода, разбира се без захар. Разхлаждащата чаша вода с лайм е отличен начин за започване на деня!

Стивън Зайферт

Източници:

http://www.thealternativedaily.com/protect-eyes-heart-joints-with-limes/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N151005

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-lime.html

Снимка: vidaeestilo.terra.com.br

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *