Отказване от наркотиците, 6 лесни стъпки в трудна битка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

drugs

В Световния ден за борба с наркоманията:

„Най-болезненото нещо, свързано със смъртта на Ейми (Уйнхаус) е, че зная че има нещо, което можех да направя. Можех да й покажа решението, което ми бе предоставено безплатно. Не посягай към чашата или наркотика, ден след ден, всеки ден. Звучи просто; и наистина е просто, но не е лесно; изисква невероятна подкрепа и взискателно структуриране”.   
― Ръсел Бранд

1

Придържайте се към датата, която сте определили да спрете да взимате наркотици. Спазете този си ангажимент и спрете да взимате наркотици на деня, в който сте планирали да спрете. Няма да е лесно, но можете да го направите. Разчитайте на подкрепящите ви институции, ако имате нужда от какъвто и да било вид помощ – те затова съществуват.

Вършете много работа, така че да сте непрекъснато заети през първите дни и седмици. Ако имате твърде много свободно време, много по-вероятно е да вземете наркотик отново.

Прекарвайте време с хора, които не взимат наркотици и които ще ви помогнат да се придържате към целите си. Сближаването с нова група приятели ще ви помогне да не се докосвате до дрогата.

2

Напишете на лист хартия личните си причини, поради които искате да се откажете от наркотиците. Препрочитайте ги винаги когато се чувствате изкушени. Дръжте списъка в себе си и го изваждайте, за да ви помогне да се преборите в моментите когато желанието ви връхлети отново. Помнете че причините, които сте написали са много по-важни за вас, отколкото наркотиците някога ще бъдат. Взаимоотношенията ви с другите, здравето ви, животът ви са поставени на карта. Напомняйте си това всеки път когато ви налегне неистовото желание.

3

Облекчавайте стреса си чрез здравословни методи. Наркотиците повече не са вариант, така че ще трябва да намерите нови начини да облекчавате стреса и да си възвърнете здравето. Мерките, които използвате за облекчаване на стреса би следвало да успокояват, както тялото така и ума ви като ви помагат да преминете през най-тежката си депресия и безпокойство без да имате нужда да прибягвате към наркотици. Ето няколко идеи за облекчаване на стреса:

  • Излезте на свеж въздух. Станете и излезте навън и дишайте дълбоко известно време или си направете дълга разходка.
  • Правете упражнения. Много хора намират, че приливът на ендорфини от интензивна физическа дейност като тичане, плуване и скачане на въже им помага.
  • Пуснете си релаксираща музика.
  • Насладете се на дълга, гореща вана.
  • Използвайте ароматерапия, за да се успокоите. 

4

Опитайте да сърфирате по импулса. Когато ги налегнат най-силните и непреодолими подтици, които сякаш нищо не може да успокои и притъпи, някои хора намират, че им помага да „сърфират” по порива си към дрогата. Вместо да се опитвате да ги игнорирате, позволете си напълно да ги почувствате. Представяйте си, че тези импулси са вълна, по която се носите и продължете да се носите по нея, докато тя най-накрая се укроти!

5.

Съсредоточете се върху изграждането на новия си живот. След като най-лошото отмине, и отказването от наркотиците вече не изпепелява тялото и ума ви, прекарвайте времето си в изграждането на живота, който искате да живеете. Подхранвайте взаимоотношенията си с хората, които обичате, работете усилено в работата, отдайте се на хобита и прекарвайте времето си вършейки смислени за вас неща.

  • През това време трябва да продължавате да ходите на срещите на групата за подкрепа и да се срещате с терапевта си. Процесът на побеждаване на наркоманията не е кратък, така че не се обявявайте за излекувани когато нещата започнат да се развиват добре

6.

Не позволявайте на повторното отдаване на наркотиците да сложи край на усилията ви. Много често е лесно да се подхлъзнете, когато за първи път се борите да преодолеете наркомания.  Ако в крайна сметка пак започнете да взимате наркотици след датата, която сте определили за отказването си от тях, заемете се с проблема незабавно преди той да излезе неудържимо извън контрол. Опитайте се да разберете къде нещата са се объркали и започнете процеса отново. Независимо колко време ще ви отнеме да се преборите с наркотиците, битката напълно си струва. И знайте в сърцето си, че ще успеете!

 

Източници:

http://www.wikihow.com/Beat-Drug-Addiction

http://www.goodreads.com/quotes/tag/drug-addiction

Снимка: www.doc.state.nc.us

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *