Лекуване на псориазис отвътре навън

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

psoriasis-within

Често сравнявам човешкото тяло с луксозно превозно средство. Това как работи то се променя в зависимост от използваното гориво.

Ако давате на тялото си гориво с високо качество, обикновено се случват хубави неща. А що се отнася до лечението на псориазис, поглеждането навътре може да е ключът за справяне с пристъпите на това неприятно автоимунно заболяване.

Защитата ви от псориазис може да започне дълго преди да мажете обилно кожата си с изписани с рецепти кремове или с домашно приготвени пасти на база алое вера, овесени ядни или капсаицин.

По-скоро фокусирането на енергия върху облекчаването на стреса и върху храната може да ви помогне да овладеете бурята, преди тя да изплува на повърхността.

Псориазис & екзема – органично лечение с домашно приготвени хомеопатични лекове

Външните симптоми на псориазиса лесно се забелязват—червени и лющещи се участъци по кожата, които сърбят и горят. Но под кожата се проявяват други маркери.

Възпалението може да доведе до ставни болки, свръхактивна имунна система и нарушена функционалност. Понякога това автоимунно заболяване е причинено от стрес както психичен, така и в тялото.

Природен лек номер 1 при псориазис? Прочистването

Телесният стрес е много тясно свързан с начина на хранене. Начинът на хранене, включващ храни с високо съдържание на рафинирана захар, изкуствени подсладители и мазни пържени храни и с малко съдържание на зеленчуци и други полезни храни може да доведе до възпаление и потенциални недостици на хранителни вещества.

По-важното е че този начин на хранене може да има неблагоприятно въздействие върху стомашно чревната флора.

Макар че липсват убедителни доказателства—защото е много трудно да се докаже—има много непотвърдени научно доказателства, че начинът на хранене е от най-съществено значение за контролирането на възпалението, свързвано с автоимунните заболявания.

Облекчение при псориазис с избягване на храни

Храните, които стимулират здравословна стомашно-чревна флора и ниско ниво на възпаление и са също така с висока хранителна стойност и могат да помогнат за ограничаването на пристъпите включват:

 • зеленчуци
 • мазни риби като сьомга, скумрия и сардини
 • авокадо
 • различни ядки
 • кисело мляко
 • овесени ядки
 • кефир и други богати на пробиотици храни

Псориазисът повишава риска от диабет

Изкуствените подсладители, добавената захар, бързите храни и алкохола са нещата, които трябва да ограничим или напълно да избягваме. Контролирането на храни, които водят до възпаление също е полезно за справяне с псориазиса.

Взимането на хранителни добавки също си струва, но попитайте лекаря си преди да започнете. Някои полезни хранителни добавки:

 • зелени листни зеленчуци
 • рибено масло
 • пробиотици
 • витамин D

Стресът е известно, че причинява появата на физически симптоми. Всъщност, неговото въздействие може да е двуяко: той не само води до пристъпи, но самите пристъпи могат да са стресиращ фактор.

Как да спрем да атакуваме себе си: 9 стъпки за излекуване на автоимунно заболяване

Хората, страдащи от псориазис, например страдат повече от депресия.

Фокусирането върху облекчаването на стреса можа да е още един начин за борба с псориазиса отвътре навън. Някои занимания, които доказано облекчават ума и упражняват силно въздействие върху пристъпите, включват:

 • медитация
 • осъзнатост/разсъдливост
 • подобряване на хигиената на съня
 • дълбоко дишане
 • ходене на психотерапевт/терапия
 • физически упражнения
 • йога
 • ароматерапия
 • водене на дневник

Здравето често започва отвътре и си пробива пътя навън. Вместо да разчитате на кремове за мазане или на лекарства по рецепта за лечението на пристъпите на псориазис, опитайте се да намалите честотата им чрез начина си на хранене и с промяна на начина си на живот.

от Ейдриън Нюмън

Още по темата:

10 стратегии за излекуване на автоимунно заболяване

Възпалението може да увреди здравето ви, 13 начина

Депресията алергична реакция в мозъка ли е?

Източник:

Treating Psoriasis from Within, Doctors Health Press e-Bulletin

Снимка: Hemptouch

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *