Облекчение при псориазис с избягване на храни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Nightshades4-540x406

Псориазис е хронично възпалително заболяване на кожата, от което само в САЩ страдат около седем и половина милиона души.

Заболяването се проявява при реакция на имунната система, причиняваща възпалителна каскада в тялото, която впоследствие избива върху кожата. Причинители в околната среда, емоционални и свързани с храната могат да влошат тази имунна реакция.

Ако страдате от псориазис, може би вече някои от тези причинители са ви познати. Но що се отнася до начина на хранене, около 37 процента от хората нямат никаква представа кои именно са причинителите за тях самите.

Скорошна анкета, проведена с 1206 пациенти с псориазис на средна възраст 50 години, 73 процента от които жени, разкри конкретните хранителни елементи, които спомагат появата на пристъпи или облекчават заболяването.

Резултатите от предприемането на няколко промени в начина на хранене са много впечатляващи…

 • 27 процента твърдят, че кожното им заболяване е напълно контролирано чрез храната
 • 7 процента казват, че диетата, която спазват драматично подобрява кожата им
 • 4 процента казват, че от диетата им има известна полза

Разбира се, някои хора намират, че имат малко подобрение. А пък други не са сигурни как храненето въздейства върху кожата им, понеже те се стремят да въведат дългосрочни промени.

Понеже начинът на хранене в значителна степен влияе на кожата, добре е да знаете кои са някои от хранителните фактори, задействащи пристъпите на псориазис…

Природен лек номер 1 при псориазис? Прочистването

Често срещани причинители на псориазис

Опитайте се да елиминирате следните храни:

Захар. Консумацията на захар (която се съдържа в повечето готови и пакетирани храни) води до дисбаланс на стомашните и чревни бактерии, познат като дисбиоза. Повече от 70 процента от имунната система се намира в стомаха и червата, така че появата на дисбиоза повишава производството на възпалителни молекули и води до влошаването на псориазиса.

Алкохол. Подсилва бързото възпроизвеждане на клетките, повишава възпалението и препятства детоксикацията на черния дроб.

Растенията от рода Кучешко грозде. Доматите, патладжаните, тютюна (цигарите), чушките и белите картофи спадат към семейство Картофови или рода Кучешко грозде. Те се знае, че дразнят чревната лигавица при някои хора и следователно могат да подразнят и имунната система. Те също така произвеждат алкалоиди, които допълнително повишават възпалението при някои хора.

Трябва да споменем за опасностите от растенията от рода Кучешко грозде при хора, страдащи от автоимунни заболявания. В идеалния случай, те не трябва да ядат тези храни, поне по време на режима на лечението си. Но при някои хора е твърде много напълно да избягват тези храни. Все пак, те могат да ограничат консумацията си.

Вижте следните съвети как да снижите приема си на причиняващите проблеми химикали, съдържащи се в тези храни:

 • Никога не използвайте покълнали картофи, защото те съдържат много соланин (алкалоиди). Просто, ако картофът е зелен на цвят след като го обелите, това показва високо съдържание на соланин. Изхвърлете го или поне изрежете зелено оцветената част.
 • Варенето или пърженето снижават съдържанието на алкалоиди във всички растения от рода Кучешко грозде с 40-50%. Химикалите просто излизат от храната в мазнината или водата. Ето защо, ако ще ядете такива плодове или зеленчуци така или иначе, поне не ги яжте сурови. Обърнете внимание, че микровълновата фурна тук няма да помогне.
 • Винаги белете картофите, защото концентрацията на алкалоиди (соланин) е висока в кората.
 • Никога не яжте зелени домати. Вместо това използвайте напълно зрели домати. Те са с ниско съдържание на алкалоиди. По същия начин, яжте червени чушки вместо зелени.

 10 направи-си-сам домашни лека за псориазис 

Глутен. Глутен има в пшеницата, ръжта и ечемика. Тези зърнени храни са част от много често срещани храни като зърнените закуски, кракерите (солети), сладкишите, както и в много пакетирани храни. Глутенът съдържа протеин, наречен глиадин, който причинява пропускливост на червата и повишено възпаление.

Горните храни са преобладаващите причинители, но и посочените в това изречение също могат да са потенциални причинители за вас — месо, газирани напитки, хляб, бира, вино, яйца и пикантни храни.

Лектини. Лектините са протеини, които се свързват с въглехидратите и се съдържат във всички храни. Не всички лектини са вредни. Лектините в храни като млечните продукти, зърнените храни и растенията от рода Кучешко грозде дразнят стомаха и червата.

Вредните лектини:

 • могат да увредят чревните стени и да причинят заболяването пропускливи черва.
 • могат да стимулират имунната система допълнително да подсилва скоростта на растеж на кожните клетки, водейки до пристъп на псориазис.
 • са трудно смилаеми. Несмляната храна означава повишени нива на токсини.

Поради лепкавата си природа лектините се слепват с чревните стени и причиняват малки пролуки между клетките на тънките черва. Тези пролуки улесняват преминаването на несмлени частици храна в кръвотока и повишават нивото на токсините. Повишеното ниво на токсините води до автоимунно заболяване като псориазис.

Морска сол за здрава кожа и младост, 7 действия

Храни и хранителни добавки за облекчаване на заболяването псориазис

При псориазис има редица хранителни добавки, които е доказано, че помагат:

 • Витамин D
 • Рибено масло/омега-3 мазнини
 • Пробиотици
 • Витамин B
 • Витамин E
 • Витамин C
 • Витамин A
 • Куркума на капсули

Всички тези хранителни добавки имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които модулират имунната система за подобряване на кожата.

Зеленчуците и плодовете съдържат различни съединения като каротеноиди, флавоноиди, витамини и минерали, които всичките предоставят силни антиоксидантни, противовъзпалителни и имунорегулиращи свойства.

Псориазис & екзема – органично лечение с домашно приготвени хомеопатични лекове

След като 26 процента от хората твърдят, че лекарствата не успяват да въздействат по какъвто и да бил начин на кожата им, струва си да проучите начин на хранене като възможно лечение на псориазиса, макар че спазването му може да е трудно.

Започнете като елиминирате често срещаните причинители и е възможно да успеете да контролирате заболяването си с начина си на хранене, както са направили много други хора.

Накрая ще добавим само, че за облекчаването и лекуването на псориазис можете да разчитате на хранене с алкални храни. Очаквайте подробна статия специално по темата, а сега вижте какво представлява алкалната диета тук:

Алкалната диета: Основа за по-добро здраве

Още полезни статии за лечението на псориазис ще откриете в категория „Псориазис“ на сайта.

Източници:

https://easyhealthoptions.com/get-relief-avoid-psoriasis-food-triggers/

http://www.psoriasisselfmanagement.com/psoriasis-diet/nightshades-and-psoriasis/

Снимка: KeywordSuggest.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *