Магическите одеала с тежести при безсъние, тревожност и какво ли още не

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаехте ли…

… че одеалата с тежести могат да ви помогнат да спите по-добре и облекчават безпокойството?

fluffy_adult_super_soft_blanket_weighted_blankets

Притеснявате се от загубата на съня и се борите с тревожността? Закупуването на одеало с тежести може да се окаже мъдра за здравето ви инвестиция. Одеалото с тежести заема формата на тялото ви като топла прегръдка и натискът спомага релаксирането на нервната система. То е напълно безопасна и ефикасна безлекарствена естествена терапия за сън и релаксация.

Лекарите го обожават

Лекарите и ерготерапевтите традиционно използват одеала с тежести за лечението на сетивни нарушения, безпокойство, стрес или поведенчески проблеми, свързани с аутизъм. Психиатричните, травматични, гериатрични и педиатрични болнични отделения използват одеала с тежести за успокояване на тревожността на пациентите и за стимулиране на дълбок, отморяващ сън.
Одеалата с тежести обикновено са „утежнени” с пластични поли пелети, които са зашити на равномерно разпределени места в цялото одеало, така че тежестта да е правилно разпределена. Тежестта на одеалото действа като дълбока терапия чрез допир. Докосването водещо до дълбок натиск от какъвто и да било вид—като това, изпитвано при масаж—действа върху рецепторите за дълбок натиск при допир, които се намират в цялото тяло. Когато тези рецептори бъдат стимулирани, тялото се отпуска и се чувства по-заземено и защитено. Клиничните изследвания показват, че когато се въздейства на точките на дълбок натиск, те всъщност карат мозъка да освобождава повече серотонин, невротрансмитер, който подобрява настроението и подсилва релаксацията и спокойствието.
Терапията с дълбок натиск също така помага за пренасочване на болката или на тревожните емоции, които човек може да изпитва. Централната ви нервна система може да изпраща само определено количество сетивна информация до мозъка във всяко определено време и чрез стимулирането на различни точки на дълбок натиск, към мозъка се насочва повече положителна сетивна информация за обработване. Представете си го по следния начин: удряте палеца на крака си и какво прави приятелят ви?  Удря ви по ръката… по този начин вие вече не усещате болка в палеца си, защото мозъкът ви обработва информацията за нанесения ви удар!

Направете си билкова яка за врата в 9 лесни стъпки

Облекчете безпокойството естествено

Кое е общото между депресията, безпокойството, агресията, обсесивно компулсивното разстройство, посттравматичното стресово разстройство и биполярното разстройство? Те са свързани с ниски нива на серотонин и като стимулират освобождаването на серотонин от мозъка одеалата с тежести спомагат за облекчаване на безпокойството и на свързаните с него разстройства.

Хората, борещи се с депресия, мании, тревожност, травма и параноя и преминаващите през детоксикация, съобщават за облекчение от симптомите когато използват одеала с тежести. Експертите казват, че одеалата с тежести предоставят терапевтични ползи при хора, страдащи от:

 • Болестта на Алцхаймер
 • Болестта на Паркинсон
 • Церебрална парализа
 • Синдром на Туре
 • Биполярно разстройство
 • Посттраваматично стресово разстройство
 • Разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност
 • Сетивни нарушения
 • Заболявания от спектъра на аутизма
 • Синдром на неспокойните крака
 • Нарушения на съня
 • Напрежение в зъбите
 • Симптоми на менопауза

Одеалата с тежести са особено ефикасни за облекчаване на тревожността. Изследване от 2008 година, публикувано в списанието Occupational Therapy in Mental Health  показва, че одеалата с тежести предлагат безопасна и ефикасна терапия за намаляване на тревожността на пациентите. Тези резултати са потвърдени от изследване от 2012 година, публикувано в списанието Australasian Psychiatry, което показва, че одеалата с тежести успешно снижават нещастието и видимите признаци на тревожност.

Ушийте одеало с тежести за успокояване на сетивата, при тревожност, аутизъм…

Използване на одеала с тежести

Тежестта на одеалото зависи от големината на човека и от личните му предпочитания, но обичайната тежест за възрастни е около 7 до 13.5 кг (15 до 30 фунта). Експертите препоръчват да потърсите указания от лекар или ерготерапевт ако страдате от някакво заболяване. Не използвайте одеала с тежести ако страдате от дихателни, на кръвообръщението или свързани с регулирането на температурата проблеми или ако се възстановявате след операция.

Даника Колинс

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/weighted-blankets-for-insomnia-and-anxiety/#axzz3nM876L3D

Снимка: www.alibaba.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *