Лечебната магия на музиката

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

healing-magic-music

Знаехте ли… че музиката може да ви помогне да… се излекувате от дегенеративно мозъчно заболяване… да възстановите загубата на речта… да се движите отново… и да се отърсите от депресия?

Всички сме изживявали силата на музиката—тя повдига духа, кара ни да скочим и да затанцуваме и съживява забравени спомени с една единствена нота. Когато се използва в лечебна насока, терапията с музика прониква дори по-дълбоко… като лекува депресия, дегенеративни мозъчни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, инсулт и други.

Движението за терапия с музика

Музиката е използвана да лекува още по времето на Аристотел и Платон, но в наши дни професията музикален терапевт се появи след двете световни войни, когато музикантите започнаха да свирят в болници за ветерани, за да помагат на войниците да се възстановят от физически и емоционални травми. Въздействието бе значително и колежите започнаха да включват специализирани часове в учебната си програма. Днес само в Съединените щати има повече от 5000 сертифицирани музикални терапевти. Музикалната терапия се използва в болници, старчески домове, класни стаи и центрове за рехабилитация, за да помога в лечението на болести или травми.

Магията скрита в музиката

Невролозите работят, за да открият как точно музиката успява във възстановяването на изгубени способности. Макар че точния механизъм е неизвестен, учените имат теория, че музиката има способността да прониква неусетно в мозъка и да възстановява засегнатите участъци в него, които са били инвалидизирани от заболяване или травма. Компонентите на музиката като тон, хармония, мелодия и ритъм всички се целят в конкретни области на мозъка отговорни за движенията, речта и социалните взаимоотношения.

Колкото повече учените могат да научат за това как музиката въздейства на мозъчните процеси, толкова по-добре музикалните терапевти ще могат да лекуват конкретни заболявания, използвайки комбинация от изпитани и проверени техники и импровизация.

Обаче, изследванията вече показват силата на музиката в лекуването и излекуването на редица често срещани и инвалидизиращи здравословни проблеми, включително следните:

Памет: Музиката доказано помага на пациенти с Алцхаймер да си възвръщат спомени когато всички останали познания за ежедневието са им се изплъзнали. Старческите домове използват терапия с музика, за да извеждат пациентите с деменция от изолзция и да им помагат да общуват с половинките си и с любимите хора, които са забравили.
Паркинсон: Музиката активира моторните участъци в мозъка, които взаимодействат с ритъма. Когато пациенти с Паркинсон следват даден ритъм, те успяват да ходят плавно в такт с него .
Проблеми с речта: Музиката има еднакво въздействие върху заекващите и върху получилите удар, страдащите от афазия (затруднение с речта). Пациентите, лекувани с мелодично интонационна терапия—терапия, която използва пеенето като средство за изразяване—показва драматично подобрение на плавността на речта в сравнение с пациентите, лекувани с конвенционални техники на речева терапия.
Депресия: Музиката стимулира освобождаването на хормона на удоволствието допамин. Твърде малкото допамин води до загуба на паметта, нелогично мислене и шизофрения, докато правилното количество допринася за изпитването на щастливи чувства и мисли. Преглед на пет рандомизирани изследвания откри, че четири от излседванията показват значителен спад в депресията и подобрение в настроението и умственото състояние сред пациентите, преминаващи през терапия с музика спрямо онези, подложени на стандартно лечение.

Ползи от раждането до дълбока старост

Мощните лечебни свойства на музиката доказано предоставят значителни ползи за здравето през целия живот включително при неизбежни травматични събития, които всички трябва да понасяме и преодоляваме. Музиката не само е показала, че значително подобрява патологично безпокойство и пост-травнатично стресово разстройство—но терапията с музика също така облекчава самия процес на стареене. Изследвания покзават, че музиката помага за подобряване на познавателното, емоционалното и физическото здраве, така че човек да може да се чувства добре в златната си възраст и най-пълно да се наслаждава на живота.

За да опитате какво може да направи терапията с музика за вас, насладете се на откъс от Звуковата система на чакрите на Дейвид Изън. Почувствайте лечебното спокойствие на музика, композирана да ви зареди с енергия на https://www.youtube.com/watch?v=BMuZnE-NQQw .

Даника Колинс

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/the-healing-magic-of-music/#axzz3nM876L3D

Снимка:  www.ehow.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *