Познавателни проблеми, свързани с популярни „пробиотични” хранителни добавки за здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Както винаги сме твърдели, нищо не е еднакво полезно за всички. Настоящата статия отново потвърждава това. И макар да ви се стори малко крайна, добре е да знаем още едно мнение относно употребата на пробиотични хранителни добавки. В следващата ни статия по въпроса за здравето на човешкия микробиом ще посочим с какво да заменяме или поне да редуваме пробиотичните хранителни добавки и какво още да правим, за да поддържаме здравето си. Ето и днешната статия:

Съвсем ново изследване (статията е от 6 декември 2018 г.) откри, че прекомерният прием на хранителни добавки с пробиотици може да причини сериозни странични ефекти в познавателната функция.

И не съм кой знае колко учуден.

Аз никога не препоръчвам приема на пробиотични хранителни добавки, които изкуствено внасят случайни, предполагаемо „здравословни” пробиотични бактерии в стомашно-чревния тракт. Да не споменаваме, че бактериите в стомашно-чревния тракт на всеки човек са различни. А използването на едно и също решение за всички не е приемливо когато става въпрос за здравето на човешкия микробиом, който е средата (микрофлората) в стомашно-чревния тракт, където живеят и се развиват милиарди пробиотични бактерии.

Вместо това, препоръчвам по-проста стратегия за поддържане здравето и разнообразието на микробиома. Ще ви разкажа всичко за нея след малко.

Здравите стомах и черва са равни на здрав мозък

Но първо нека погледнем по-отблизо защо пиенето на хранителни добавки с пробиотици представлява сериозна опасност за здравето…

Неочаквани последици от приема на пробиотични хранителни добавки

Не ме разбирайте погрешно. Вашият микробиом се нуждае от милиарди пробиотични бактерии, за да е здрав. И днес ние знаем, че здравият микробиом играе голяма роля в:

  • Защитата от смъртоносни инфекции и заболявания
  • Поддържането на редовни изхождания
  • Поддържането на здравето на имунната система
  • Поддържането на здравословно ниво на кръвната захар

Наистина, човешкият микробиом е далеч по-сложен, отколкото който и да било в научния свят е разгадал. И ние научаваме все повече и повече за важността му с минаването на времето.

Пет заредени с пробиотици ферментирали храни, рецепта за кимчи

Но пробиотичните хранителни добавки изкуствено внасят привидно случайни, единични щамове бактерии — като например acidophilus — в микробиома ви. И както традиционните лекари, така и „знаещите всичко натуропати” все ни „втълпяват” погрешната идея, че този подход може да помогне на хората със стомашно-чревни проблеми като синдром на дразнимото черво, например. Някои лекари дори препоръчват приема им след курс антибиотици.

Обаче, както наскоро посочих, пробиотиците всъщност не правят нищо, за да ни предпазват от свързаната с антибиотиците диария. Освен това, има нула доказателства, че пробиотиците действат срещу каквито и да било стомашно-чревни проблеми — или срещу каквото и да било!

Забележка на Здрави всеки ден: Тук разбира се не сме съгласни с д-р Марк Микоци, понеже ползата от пробиотиците е научно обоснована, и то не само след или по време на курс на антибиотици. (Три важни научни открития: Пробиотиците не са полезни единствено за храносмилането). Тук ви запознаваме с мнението на д-р Микоци, понеже то може да е полезно за някои хора, при които пробиотичните хранителни добавки могат да имат вредни странични ефекти, особено ако се прекалява с тях. И разбира се, трябва да подчертаем, че прекомерният прием на хранителни добавки, каквито и да са те, съвсем реално може да навреди, вместо да помогне.

По мое мнение, внасянето на само един или два щама случайни бактерии в сложната стомашно-чревна екосистема — която се състои от някъде между 300 и 1000 различни вида бактерии — е рецепта за катастрофа.

Пробиотиците премахват тежките метали

И това ново изследване демонстрира притесненията ми…

Вземането на пробиотични хранителни добавки води до опасни странични ефекти

В това ново изследване, учените в Университета Огуста в Джорджия изследват 30 души със стомашни симптоми като газове, екстремно подуване на корема и раздуване на стомаха. В тази група 22ма от участниците също така се оплакват от „замъгляване на мозъка” и познавателни трудности, както и от слаба краткосрочна памет и затруднения с концентрирането и от бактериален свръхрастеж в тънките черва, всички произтичащи от консумацията на пробиотици.

И се оказва, че всичките тези 22ма участника са пиели пробиотични хранителни добавки.

Освен това, когато изследователите се вглеждат по-обстойно, те откриват, че участниците имат колонии пробиотици в стомаха и червата си, които са далеч по-големи от нормалните. По-конкретно, те откриват големи колонии от бактериите lactobacillus, които са често срещани в пробиотичните хранителни добавки.

Освен това, тези бактерии lactobacillus произвеждали млечна киселина — в два до три пъти по-големи количества от нормално откриваните в човешкото тяло.

Разбира се, млечната киселина е токсин, който обикновено свързваме с мускулна умора и диабет тип 2. Но тя също така действа като временен токсин за мозъчните клетки, като разстройва познавателната функция и усещането за време. И бактериите lactobacillus произвеждали киселината обилно след разграждането на захарите, преминаващи през стомашно-чревния тракт.

Заболявания причинявани от нездравословните стомашни бактерии

Хубавото е, че „замъгляването на мозъка” изчезнало, когато участниците спрели да взимат пробиотични хранителни добавки. И аз продължавам да съветвам срещу взимането на пробиотични хранителни добавки.

Стотиците хиляди различни видове бактерии, които живеят в микробиома ви, работят в тандем — помагайки за регулирането на храносмилането, имунната система и метаболизма ви.

И през целия ви живот много фактори въздействат върху здравето на микробиома ви —като например условията на раждане, начина на хранене, санитарните условия на живот и физическите проблеми. Разбира се, антибиотиците, опиоидите и антиацидните лекарства също могат да променят микробиома.

И като изкуствено добавяте един или два конкретни щама пробиотици в микса на стомашната си флора, можете да разстроите това деликатно равновесие и да причините голяма вреда.

90% от заболяванията започват в дебелото черво. Ето как да ги избягвате и да защитавате тялото си

Доста иронично, нали?

Традиционните лекари обикновено заклеймяват употребата на естествени подходи за лечението на здравословни проблеми. А се оказва, че малкото естествени подходи и хранителни добавки, които те препоръчват — като пробиотиците — не действат. Или още по-лошо — причиняват вреда.

В следващата ни статия по въпроса отново на д-р Марк Микоци ще ви покажем пет лесни и ефикасни възможности за поддържане здравето на стомаха и червата без използването на пробиотични хранителни добавки. Здрави всеки ден

Накрая ще отбележа, че като много други важни новини, свързани със здравето, които противоречат на установеното статукво, това изследване за пробиотиците не бе отразено в основните медии. Но аз ще продължавам да ви информирам за откритията в последните научни изследвания.

Винаги на страната на науката,

Д-р Марк С. Микоци

Забележително ефикасен натурален лек срещу безброй здравословни проблеми

Изненадваща и лесно отстранима причина за Алцхаймер, Паркинсон и АЛС

8 неочаквани храни подсилват имунитета и здравето на стомаха и червата

9 начина да изхвърляме токсините с лимони

Как да убием Кандида и да балансираме стомашната флора за седмица

Източник:

https://drmicozzi.com/cognitive-problems-linked-to-popular-probiotic-health-supplements

Снимки: New Atlas

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *