Три важни научни открития: Пробиотиците не са полезни единствено за храносмилането

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

gut-microbiome-board

Общо взето аз се радвам че киселото мляко е толкова популярно. Та нали пробиотичните бактерии в качественото кисело мляко ни предоставят толкова много здравословни ползи. От друга страна, алармиран съм от това колко много продукти, наречени кисело мляко, съдържат твърде малко живи бактерии – и далеч твърде много захар.

Това е една причина, поради която често препоръчвам хранителни добавки с пробиотици. Много живи бактерии; никаква добавена захар. А сега три пробиотични открития правят пробиотиците дори още по-важни.

Може да сте чували за „пропускливите черва”. Заболяването, при което лигавицата на тънките черва – която е с дебелина от само една клетка – не е съвсем плътна. Това позволява на вредни бактерии и токсини да „проникнат” и да се ширят в тялото.

Поддържането на здрав стомах и черва – и особено на здрава лигавица – е една от най-важните защити на тялото срещу множество болести.

Екип в Медицинския колеж Алберт Айнщайн наскоро показа, че пробиотиците стимулират здравето на тази лигавица. Определени „полезни” бактерии произвеждат индол 3-пропионова киселина (IPA). IPA укрепва чревната лигавица и се бори с възпалението.

Друга изненадваща полза от пробиотиците е защитата на черния дроб. Изследователи в Университета на Гранада в Испания откриха, че 3 специфични вида бактерии имат силно въздействие върху здравето на черния дроб.

Типичната западна диета води до натрупване на тлъстини в черния дроб. Това може да доведе до затлъстяване, проблеми с кръвната захар и по-опасни неща.

В животински тестове тези 3 вида пробиотици снижават нивата на тлъстините в черния дроб само за 30 дни. Участниците също така показват по-ниски нива на прчиняващите възпаление молекули.

Всичките пробиотици, използвани в изследването са от семействата Lactobacillus и Bifidobacterium. И двата вида често се използват в хранителните добавки.

Още за пробиотиците: Пет заредени с пробиотици ферментирали храни, рецепта за кимчи

Накрая, Американската сърдечна асоциация (AHA) съобщава за още една различна полза от пробиотиците.

Лекари в AHA прегледаха няколко изследвания и откриха връзка с кръвното налягане. Хората, които пият хранителни добавки с пробитиотици – или ядат пробиотични храни като кисело мляко – имат по-здравословно кръвно налягане.

Прегледът на AHA откри, че хората с по-високо кръвно извличат по-голяма полза… че многощамови пробиотици действали по-добре от еднощамовите… и че са необходими около 8 седмици за забелязване на ползата от пиенето им.

При избиране на пробиотик търсете в съдържанието да има живи (активни) култури, колкото се може по-малко захари и разнообразни щамове. Органичното кисело мляко е добър избор.

Много хора намират натуралните кефир и кисело мляко твърде кисели. Ако и за вас това е така, то тогава е добре да си вземете пробиотична хранителна добавка. Търсете такава с няколко милиарда „колонии-формиращи единици” – CFUs. Тези „колонии-формиращи единици” са мерилото за това колко на брой жизненоспособни бактерии има в продукта.

Също така избирайте пробиотик съдържащ няколко различни щама полезни бактерии. Освен това, хранителна добавка с пребиотици – храните, които полезните бактерии ядат – би следвало да ви предостави още по-голяма полза.

Ваш във все така добро здраве,

Д-р Кенет Уолинър, M.D.

 

Източник:

https://bestlife-herbals.com/more-than-for-digestion-3-probiotic-breakthroughs/

Снимка: www.drdavidwilliams.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *