Нова дентална технология освобождава огромни дози радиация

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

ct scan

Звучи ли ви познато…

Новата преди няколко година технология, за която е настоящата статия, е приветствана като голям скок напред и се приема радушно от медицинското статукво. След няколко години, обаче, проблемите, свързани с нея са несъмнени. Мониторинг организациите изискват повече контрол. Но вече са инвестирани твърде много пари и време. Новата технология е тук и ще остане.

Ето как се оформя общественото мнение относно cone-beam CT скенерите–представя се като революционна техника за дентално изображение.

На уебсайт, който предоставя информация за cone beam технологията (conebeam.com), най-горе на началната страница ще откриете следния самонадеян надпис: „CBCT ЗА ВСЕКИ”.

Това се казва шокиращ лозунг. Защото той насажда НАИСТИНА лоша идея.

Опасно забавление

Зъболекарите харесват CBCT скенерите. Те предоставят ясни 3-D снимки на челюстта и зъбите, включително на корените – които са много полезни при сложни проблеми като сбити зъби и поставяне на бракети.

А и децата наистина харесват скенерите за компютърна томография (CT) заради нещо, което един ортодонт нарича „бомбастичен фактор”. На монитора децата виждат изображението на целия си скалп във вибриращи цветове.

Както каза споменатият ортодонт в статия във вестник New York Times: „Забавление за децата”.

(Дигитални зъбни снимки в София можете да си направите на ул. Найден Геров №2, MEDIX.bg, съвсем близо до бул. Гешов посока Била. Плюс че тези снимки са по-безопасни, лаборантката е много учтива. – ЗВД)

Забавление… ала опасно.

Разследване на вестник Times разкрива, че този гениален метод на сканиране излъчва масивна доза радиация–много по-висока радиация от конвенционалните рентгенови снимки. А това може да е огромен риск за децата, защото децата–особено тези в юношеска възраст, са много по-уязвими на радиацията от възрастните.

По-отчетливите детайли на изображенията, направени със CT скенер са благодатни за  ортодонтите. Но по време на курса на лечение с бракетите, пациентите обикновено биват снимани няколко пъти със скенери. И за съжаление, учените вярват, че последиците от тези мощни скенери се натрупват. Така че в дългосрочен план рискът от рак се удвоява след втория скенер, утроява при третия и т.н..

Но… ето кое е вбесяващото: Ортодонтите и зъболекарите могат да правят 3-D снимки и с дигитална камера, която не излъчва радиация. Но използването на дигитална камера отнема около половин час по-дълго от CT скенера. А тези отрязъци от по половин час се натрупват и не позволяват на ортодонтите да записват повече часове на пациенти всеки ден.

Cone Beam компютърната томография (CBCT) се основава на невярна информация

Но има още един детайл относно зъбните CT скенери, който всъщност е ДАЛЕЧ по-вбесяващ. (Моят зъболекар НЯМА да е щастлив, ако види как в този момент стискам зъби докато пиша това).

Рекламата на cone-beam CT технология е откровено непочтена.

В онлайн лекция по-рано през годината известен експерт по 3-D технологиите, който провежда чести професионални презентации каза на присъстващите, че CT скенерите произвеждат не повече радиация от летищните скенери за цялото тяло.

Мерки при пътуване със самолет:

Внимание: рак при чести пътувания

Пощадете тялото си с различен вид защита при пътуване

Още помощ по темата радиация: Дълъг полет със самолет? Пийте този сок, за да сте здрави

Но директорът на Центъра за радиологични изследвания в Медицинския център на Колумбийския университет казва пред вестник Times, че такива измервания са „много погрешни-и то в голяма степен”. Всъщност, той казва, че CT скенерите могат да са НЯКОЛКО СТОТИН ПЪТИ по-мощни от толкова спорните летищни скенери.

За жалост, прекомерно подвеждащата благосклонна „оценка” е доста популярна.

Според вестник Times, нов брой на списанието Journal of the American Dental Association пусна „благосклонна статия” от автор, който заявява, че радиацията от CT скенер е равна – да – на радиацията от летищен скенер на цялото тяло.

Странно обаче: Целият този брой на списанието JADA бе посветен на cone-beam технологията. Всъщност, броят бе в действителност финансиран от един от водещите производители на CT скенери.

Ааааа! Стоматологичното статукво е също толкова лошо, колкото е медицинското статукво!

Прочетете още по темата: Рентгеновите снимки на зъбите свързани с тумори в мозъка

Ето как беше обобщено това във вестник Times: „Популярността на cone beam скенерите се подхранва отчасти от невярната информация относно безопасността и ефикасността й”.

„Невярна информация”? Това е тактичен начин да се каже какво представлява тя всъщност: лъжи.

Моля предупредете приятелите и семейството си относно това изопачаване–особено хората с деца, които наскоро ще трябва да посетят ортодонт. Но предупреждението е за всички–не само за децата. Следващия път когато зъболекарят ви се нуждае от рентгенова снимка на зъбите ви, осведомете се каква е използваната технология.

Ако ви каже, „cone-beam”, кажете му, че нямате нищо против да почакате половин час повече за снимка с дигитална камера–или че сте готови изцяло да пропуснете специалните ефекти.

Джени Томсън, Директор на Института за здравни науки

Източник:

http://healthiertalk.com/new-dental-tech-delivers-enormous-doses-radiation-3811

Снимка: www.facialart.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *