Удължите ли теломерите си вие удължавате живота си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

telomers-b-vitamins

Чудите ли се понякога защо някои хора са благословени да живеят дълго, а други не са? Без да навлизаме в безброй философски, социологи чески и духовни теми, има много интересна част в човешкото тяло, която предоставя прозрение относно дълголетието. Нарича се теломер. Изследванията показват, че теломерите, които затварят краищата на ДНК-то ни влияят върху това колко бързо стареем.

Приемете теломерите като пластмасовите накрайници в краищата на връзките за обувки. И мислете за връзките за обувки като за поредиците ДНК, в които се съдържат всичките ви хромозоми. Всеки път когато дадена клетка в тялото се дели, капачето на съответният теломер изтънява.

Прочетете още за теломерите: ‘Нобелов’ начин за избягване на рака

С времето, теломерите се скъсяват. Приема се, че това е напълно нормално. Клетките в тялото се делят определен брой пъти преди да умрат. Ако теломерите са здрави и дълги от самото начало, поредицата хромозоми е защитена при всяко делене на клетките. Когато клетъчното делене изразходи максималния си брой на делене на клетките, а дължината на теломерите се изчерпи, клетъчното здраве се влошава и се появяват проблеми. Това е известно като Феномена Хейфлик, който се отнася до броя пъти на делене на клетката преди тя да умре. Този процес съответства на продължителността на живота и теломерите играят важна роля в него.

Изследователите изучават теломерите от известно време и знаят, че критично късите теломери причиняват хромозомна нестабилност. Последните изследвания хвърлят допълнителна светлина. Дългите, но увредени и нефункциониращи теломери също причиняват хромозомна нестабилност, която след време води до клетъчна смърт. Ако дадена клетка е болна и наистина трябва да си отиде, аз не съм за оздравяването на теломера с хранителни добавки.

И още за теломерите: Теломерите, мистериозни и незаменими, спират стареенето

Как два В витамина удължават теломерите

Впечатляваща практическа информация за вас и мен самата е че учените току-що откриха, че за да са здрави теломери ни, ние сенуждаем от особено важни хранителни вещества. В клетъчни изследвания учените откриха дисфункционални къси и дълги теломери по-често в клетки с недостатъчно фолат и следователно с намалена метилация (процес от регулиране развитието на клетките, често чрез изключване действието на нежеланите гени в тях). Конкретно в това изследване, липсата на фолат уврежда капачетата на теломерите, те били изтънели и „износени” и оставяли отворена врата за навлизането на хромозомален материал.

Важно е да помним, че без здрави теломери ДНК-то се уврежда. Преди да приключа с фолата и да продължа с витамин В12, искам да направя още един коментар. Фолат е естествената форма на В витамина, за който мислите, когато чуете „фолиева киселина”. Но фолат и „фолиева киселина” не са съвсем еднакви. Фолатната форма е особено важна за метилацията.

Изследвания с хора потвърждават че витамин В12 също е необходим за здравето на теломерите. Скорошно изследване, публикувано с списанието European Journal of Nutrition изследва теломери от 60 здрави стари хора. Учените сравняват приема на хранителни добавки, съдържащи витамин В6, В12, фолат, калций и витамин D съпоставен с приема само на витамин D и калций. След това те измерили нивата на хомоцистеина. След една година те откриват, че хората с повишен хомоцистеин и снижен прием на В витамини имат ограничена метилация и по-къси теломери. Тази група буквално стареела по-бързо.

Има много скъпи хранителни добавки, предназначени за поддържане здравето на теломерите, но аз препоръчвам горните два естествени В витамина за подобряване на детоксикацията. Можете да си ги набавяте като ядете салата всеки ден!

Сузи Коен, фармацевт

Източник:

http://healthiertalk.com/telomeres-anti-aging

Снимка: www.youtube.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *