Най-опасната храна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

glad-480x384

Коя е най-вредната храна за човека, освен захарта? Растящ консенсус сочи към зърнените храни. Те застрашават талията, като в същото време заплашват сърцето и панкреаса повече от всяка друга храна, която ядете.

Помислете за следното: не се отказах от зърнените храни и не продължих с палео начина на хранене заради здравето на сърцето си. Направих го в усилие да подобря паметта си и да се справя с храносмилателни проблеми. Но това доведе до ползи за сърцето, които не очаквах.

Докато отслабвах, радвах на по-чиста кожа, усещах по-малко артритни болки в ръцете и свалих около 10 кг в рамките на две години, и не щеш ли високото ми кръвно изчезна.

Точно така. То просто изчезна — макар че бях имала високо кръвно още откакто за първи път ми го премериха в гимназията.

Проблеми с кръвното налягане

Сигурна съм, че отслабването помогна на кръвното ми налягане. Но преди години, когато тежах почти същите килограми като сега, кръвното ми остана упорито високо.

Сега обвинявам за дългосрочното си високо кръвно налягане зърнените храни. Не зная по какъв друг начин да обясня защо вече го няма.

Преди около 20 години, когато бях в трийсетте, бях пристрастена към тичането. Тичах по 80 км на седмица. Участвах в маратони, триатлони, дълги пробези и други състезания. Теглото ми изглежда не можеше да е по-ниско, но беше на здравословно ниво. (Сега тежа 1.5 кг по-малко.)

Но кръвното ми налягане си оставаше високо— без значение колко физически активна бях или се колко се опитвах да ям нещата, които считах за здравословни.

Моят лекар не-обясняващо обясняваше, че хипертонията ми се дължала на генетиката. Според него нищо не можеше да се направи по въпроса, освен да взимам лекарства, което и правех: ACE инхибитори, блокери на калциевите канали, бета блокери.

Изчезнал проблем

Е, последния път когато ходих на преглед при лекар, тя ми измери кръвното и после делово ми каза: „Май вече нямате високо кръвно”.

А аз взимах точно никакви лекарства.

И периодично меря кръвното си у дома. Тя е права. Няма го.

Все още бягам за здраве. Но наполовина от някога — може би по 3 или 5 километра на ден най-много. Вдигам тежести три пъти в седмицата, но не тежки, за да снижа вероятността от травми. И правя стречинг упражнения.

И следвам палео диета, в която няма зърнени храни.

Няма пшеница, ечемик, ръж, царевица, овес, киноа. Мъничко ориз понякога.

Ядете колкото искате

Винаги съм имала голям апетит и бърз метаболизъм. Но палео диетата ми позволява да ям колкото храна искам, когато искам.

И не качвам и грам. Консумирам плашещи за някои количества месо, риба, плодове и зеленчуци (наблягам на плодовете и зеленчуците). Между храненията обикновено хапвам ядки, плодове и черен шоколад с малко мед в добавка.

А зърнените храни са забранени.

Движението против зърнените храни

Не съм единствената отказала се от зърнени храни. Неохотата към зърнените храни набира сила сред много различни експерти и поддръжници на палео диетата.

Според Марк Сисон, който пише блога marksdailyapple.com, „Освен за поддържането на социалните обичаи в определени ситуации и че зарежда с празни захарни калории, в яденето на зърнени храни няма абсолютно никакъв смисъл”.

Както д-р Дейвид Пърлматър отбелязва: „Може да изглежда спартанско, но най-добрата препоръка, която мога да дам е пълното избягване на зърнените храни”.

Пърлматър, чиято книга Grain Brain предупреждава за отрицателното въздействие, което зърнените храни имат върху паметта и способностите за учене, казва: „Повечето зърнени храни, било то когато говорим за киноа и амарант, много модните зърнени храни днес, истината е, че и те се свързват с рязко покачване на въглехидратите. Те имат доста висок гликемичен индекс, което означава, че след 90 до 120 минути кръвната ви захар се вдига и това е вредно за мозъка”.

Корема или живота

Кардиологът Уилям Дейвис концентрира повечето от текстовете си против зърнените храни върху това да посочва проблемите с пшеницата в храните, които ядем.

Той отбелязва, „над 80% от хората, които срещам през деня са диабетици или в пред-диабетно състояние. Опитвайки се да снижа кръвната им захар аз искам от пациентите да премахнат всички пшенични продукти от храната си на база на простия факт, с малко изключения, че храните от пшенично брашно вдигат кръвната захар повече от почти всички останали храни”.

Той също така посочва, че пълнозърнестите храни причиняват също толкова проблеми със здравето, колкото и  рафинираните зърнени храни: „Да… дори пълнозърнестите храни повишават кръвната захар. Повече от захарта, повече от Snickers. Органични, кълнове, многозърнести–няма значение”.

Има много причини да се откажем от зърнените храни. За мен нормализирането на кръвното налягане ми дава постоянна увереност, че след като цял живот търсих правилния начин на хранене, най-накрая съм на прав път.

Маргарет Кантуел

Източник: Easy Health Options, The Most Dangerous Food, 8 March 2014

http://easyhealthoptions.com/easy-health-options-digest/the-most-dangerous-food/

Снимка: kurir.mk

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *