Животни и насекоми надушват рака и заболяванията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Susana_Soares_detecta-cancer-con-abejas

Вече знаем, че обонянието на кучетата е така мощно та право прилагащите органи разчитат на него за надушването на наркотици и експлозиви и за издирването на отвлечени деца. Домашните кучета се използват също така, за да откриват наличието на летливи органични съединения при всякакъв вид ракови заболявания и други болести понякога преди още лекарите да подозират за проблема.

Как го правят? Учените са установили, че обонянието на кучетата е най-малко 10000 пъти по-мощно от това на хората. Носовете на кучетата имат цели 300 милиона обонятелни рецептори, докато ние имаме едва около шест милиона и областта в мозъците им, предназначена за оценяване на миризмите е 40 пъти по-голяма отколкото при хората.

Но и други създания са доказали, че са също толкова умели в категорията „нос”. Невероятното е, че способността на чувствителния нос, притежавана от много животни  предоставя повече от просто колекция от интересни популярни факти; тяхното усещане на миризмите облагодетелства човечеството по впечатляващи, а понякога и изненадващи начини.

Мишки детективи

Макар че кучетата са полезни с това, че надушват злокачествени образувания в хората, мишките също могат да откриват заболявания в ближните си създания, които заплашват с опустошение такива сектори като земеделието и пчеларството.

Птичият грип е изключително заразно заболяване, което покосява домашните птици в някои райони на Азия и Близкия Изток. За справяне с него мишки биват обучавани успешно, подобно на кучетата как да различават между екскрементите на дивите и домашни птици, инфектирани със заболяването. Учени от Министерството на селското стопанство на САЩ обясниха как те възнаграждават мишките с вода всеки път когато те надушват изпражнения на заразена с птичи грип патица, докато в крайна сметка мишките могат да разграничават заразените от незаразените изпражнения.

Изследователите съобщават, че мишките могат да надушват и други патогени, което може да е значителен пробив за осигуряване на по-бързо реагиране спрямо потенциално смъртоносни вирусни епидемии.

Свеж полъх: мухичките винарки откриват не само фруктозата

Сякаш за броени мигове след срязването на диня, в кухнята ви се появяват облаци винарки. Но науката откри начин за превръщането на тази неприятност в предимство за здравеопазването, използвайки технология на изображение с калций.

Понеже метаболизмът им варира, раковите и неракови клетки освобождават различни летливи съединения, което позволява злокачествените клетки да бъдат откривани по миризмата. Насекомите и особено винарките притежават широк обхват от силно развити и чувствителни рецептори за миризми. Имайки това пред вид, учените проведоха експерименти и откриха, че раковите миризми предизвикват реакция при винарките дори и в ниски концентрации. В изпитанията, съединения прилагани пряко върху антените на винарките проблясвали с повишаването на калций, показвайки раковите клетки чрез флуоресцентен сензор. За пореден път технологията трансформира начина, по който медицинската общност подобрява откриването на рак.

Плъхове на помощ

Експертите предполагат, че цели 80 милиона живи мини са заровени в повече от 60 страни по света. Мрежата на оцелелите от мини (The Landmine Survivors Network) във Вашингтон, ОК съобщава, че до 50 души загиват всеки ден в света много от тях деца след стъпване върху експлозиви, които понякога остават скрити с години.

В раздирания десетилетия наред от гражданска война Мозамбик, властите се тревожат от многото мини навсякъде – ограждащи градове, в провинцията и по протежение на железопътните линии. В търсене на рентабилен начин за откриването им, както и на други подземни експлозиви, учени от белгийска компания прибягват към силно чувствителното обоняние на гигантския африкански торбест плъх.

Обучените да откриват миризмата на TNT и на други запалителни вещества, тежащите от 750 г до 1.5 кг плъхове, се водят на каишки от водачи и покриват 164.6 кв.м. за половин час. Драскайки или хапейки земята, двайсет плъха в един единствен ден показали къде са били заровени девет живи мини по протежението на много използваната железница Лимпопо.

Плъх, обучен за тази цел струва приблизително $2,000 – около $10,000 по-малко от куче със същите способности. Използването на плъхове за надушване на бомби не само спира употребата на кучета за откриването на бомби, плъховете са по-малки и по-лесно се транспортират, като също така са и достатъчно леки, за да не задействат експлозива. Те също така имат естествен имунитет спрямо тропическите заболявания.

Пчелите са сапьорският… взвод

Кучетата и мишките не са единствените представители на животинското царство, които учените обучават, за да ни предупреждават за възможни опасности. Британски учени в компанията Inscentinel Ltd. използват изкуството на технология, работеща с обонянието на насекоми, за да обучават медоносни пчели да надушват експлозиви. Невероятното е, че обучението трае само минути и използва „тренировъчни” методи. Пчелите оказва се притежават чувствителност да надушват следи от бомби в коефициентна част от трилион.

Първоначалното изследване включва взводове от по 36 пчели, привързани към индивидуални сензори. В същото време във въздуха се освобождават пари от микро химикали от експлозиви, на пчелите се дава храна за стимулиране на автоматичната им реакция да протягат хоботчета, за да се хранят. Това показа, че пчелите могат да бъдат обучени да реагират по същия начин когато се натъкнат на експлозивни субстанции, обясняват учените. На полето, когато достатъчно пчели реагират едновременно се задейства аларма, предупреждаваща изследователите.

Животните показват на роботи как се прави

Медицинските и правоналагащите общности вече предприемат стъпки да използват изкуствени и биологични сензори за разработването на подобни „електронни носове” за засичане на рак и бомби. Наречени също газови сензорни войници, химическите анализатори са проектирани така, че да откриват маркери на рак в дъха и в клетъчни култури на пациента и да засичат присъствието на материали за направата на бомби.

Учените казват, че крайната цел е да направят обонятелната чувствителност при роботите така точна,  както е тази на животните, и макар че хибридите от даден вид могат да интегрират в едно природа и машина, те признават, че естествената аромат-ология на животните е далеч по-висша от всяко направено от човека приспособление. Хубавото в случая е, че електронните сензори поне не се нуждаят от храна.

Д-р Бекер

mouse

Източник:

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2014/07/12/animals-insects-disease-detectives.aspx

Снимки:  arthurharsuvanakit.wordpress.com; pinsta.me

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *