Божественият люляк и многото му ползи за здравето, рецепта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Люлякът включва около 25 вида ухани и красиви градински храсти и дървета от семейство маслинови Oleaceae. Това растение е с родина Източна Европа и умерените региони на Азия е издръжливо, лесно растящо и неизискващо поддръжка.

Обикновеният люляк, S. vulgaris, е най-популярен и расте в умерените климатични региони в целия свят.

lilac-oil

Маслото от люляк обикновено е бледо лилаво със свеж флорален аромат.

Имайте предвид, че някои масла от люляк съдържат синтетични аромати, които имитират уханието на люляка, понеже самите цветове не могат всъщност да бъдат дестилирани за направата на етерично масло. (Виж рецептата по-долу)

И така ето някои от многото ползи за здравето на етеричното масло от люляк

Сваля високата температура

Етеричното масло от люляк има свойството да сваля температурата и затова ефикасно се използва за контролирането на треска, която вдига температурата на тялото. Освен че сваля високата температура, то облекчава и болката и дискомфорта, свързани с високата температура. Поради това му свойство, то се използва за контрол на видовете треска, които вдигат телесната температура до необичайни нива и по този начин спасява тялото от риска от увреждане на органите.

Лекува гъбични инфекции

Етеричното масло от люляк лекува всички видове гъбични инфекции понеже съдържа в себе си няколко химикали, които убиват гъбичките, и също така предотвратява появяването им отново в бъдеще. Можете да лекувате инфекции като растеж на гъбички по стъпалата, както и да го използвате срещу гъбична инфекция. Обикновено етеричното масло от люляк се нанася направо върху кожата.

Спомага стягането на кожата

Етеричното масло от люляк има много положителен ефект върху кожата, понеже я стяга осезателно. То действа като елиминира различните фактори, които забавят производството на определени ензими в кожата, от които зависи стягането на кожата. Етеричното масло от люляк не само премахва различни признаци на стареене, но по този начин то премахва и бръчките и отпусната кожа.

Облекчава стреса

Етеричното масло от люляк облекчава стреса и тревожността. Счита се, че етеричното масло от люляк упражнява облекчаващ ефект върху ума и го поставя в състояние на спокойствие. Много хора също така използват етеричното масло от люляк като го вдишат и откриват, че то действа чудесно за тях понеже усещат ума си много успокоен. Но преди да започнете да използвате етерично масло от люляк, непременно се консултирайте с лекаря си.

Предпазва от стомашни заболявания

Етеричното масло от люляк лекува много видове стомашни заболявания като запек. То е ефикасно, защото до която и част от тялото да се допре, това масло действа възбуждащо като стимулира тъканите и повишава кръвообръщението, което води до задействане на оздравителния процес.

Премахва глисти

Етеричното масло от люляк има свойството да прочиства червата от глисти, така че може да се дава на деца и възрастни, които страдат от опаразитяване на стомаха. Етеричното масло от люляк има способността на практика да убива глистите без да нанася каквото и да било увреждане на тялото. Единственото нещо, което трябва да се следи е дозата, като човек не трябва в никакъв случай да прекалява.

Предпазва от малария

Етеричното масло от люляк има свойството да спира развиването на едни и същи заболявания отново и отново. Ето защо то се използва ефикасно за лечението на заболявания като малария. В момента се провеждат изследвания, които да потвърдят това му действие.

Лекува кожни болести

Етеричното масло от люляк е полезно в лечението на кожни проблеми като контузии, изгаряния и обриви. Маслото също така спомага регенерирането на кожните клетки, така че кожата да е блестяща и здрава. Етеричното масло от люляк също е доказало, че ефикасно лекува изгаряне от слънце.

Бори се с бактериите

Етеричното масло от люляк може да се използва срещу бактериите и свързаните с тях инфекции. Много племенни народи го използват за почистване на домовете си понеже то не само убива вредните бактерии, но и придава прелестно ухание в дома, защото съдържа много силно ароматизиращи вещвства. Днес много почистващи продукти съдържат етерично масло от люляк заради ароматичните и антибактериалните му свойства.

Предпазва от депресия

Хора по целия свят прилагат ароматерапия, чрез която се лекуват от депресия. Арома терапевтите използват етеричното масло от люляк, за да помагат на пациентите си да се освобождават от депресия. Различните терапевти използват различни методи, някои предпочитат да използват етеричното масло от люляк за внасяне на приятно ухание в помещенията, докато други оставят пациентите си да го вдишат. Единственото нещо, за което трябва да внимаваме е никога да не се опитваме да поглъщаме етерично масло от люляк понеже то може наистина да навреди на тялото.

Възможни телепатични ефекти

В тази връзка етеричното масло от люляк има скрита полза за здравето. То може да стимулира психичните ви способности, включително по-дълбоко усещане за или възприемане на света на духовете. Това масло отваря очите и ума за неосезаемото.

Как да си направим масло от люляк

Етеричното масло от люляк се прави чрез дестилиране на пара на плодове и сушени листа на дървото люляк. Ако искате сами да си направите масло от люляк у дома, можете да си направите

Маслена настойка от люляк

Ето какво трябва да направите:

 1. Откъснете няколко клонки нацъфтял люляк.
 2. Покрийте купа с тензух и наредете цветовете отгоре.
 3. Долейте вода, така че люляковите цветове да са напълно покрити. Покрийте купата и оставете цветовете да престоят във водата една нощ.
 4. На следващия ден съберете краищата на тензуха и ги усучете плътно да формират торбичка, в която са цветовете. Завържете с конец.
 5. Прехвърлете водата от люляка в съд на огъня и я оставете да заври. Пуснете торбичката с люляка в къкрещата да ври един час. Оставете да изстине.
 6. Налейте в бутилка и добавете 5 капки глицерин. Разтръскайте добре.

Няколко предупреждения:

Етеричното масло от люляк е концентрирана есенция, извличана, както вече казахме, чрез дестилация на пара. То има много ползи за здравето, но е възможно да има и странични ефекти. Ето от какво трябва да се пазите, ако решите да започнете да използвате маслото:

 1. Никога не трябва да поглъщате чисто етерично масло от люляк. Винаги следвайте указанията на съответния продукт и търсете най-ефикасните за проблема ви форми.
 2. Ако сте бременни или кърмите, избягвайте контакт с етерично масло от люляк.
 3. Ако имате свръхчувствителна кожа, поставено върху нея етеричното масло от люляк може да предизвика инфекции на кожата.
 4. Смесете етеричното масло от люляк с масло – носител и нанесете няколко капки от разтвора върху малка част от кожата, за да сте сигурни, че маслото не дразни кожата ви, не причинява инфекция и следователно можете да го използвате безопасно.
 5. Понякога етеричното масло от люляк може да придобие червен цвят, може да предизвиква силен сърбеж и можете да развиете уртикария или обрив.
 6. Ако изпитате който и да било от горните симптоми, спрете да използвате етерично масло от люляк и потърсете медицинска помощ за намаляването на по-нататъшни усложнения.
 7. Не забравяйте да се консултирате с лекар преди да започнете да използвате етерично масло от люляк.

Как действа маслото от люляк?

Ползите от маслото от люляк може да се припишат на лечебните му свойства като споменатите по-горе, сред които седативно, антипирептично, антиибактериално, тонизиращо и антисептично. Можете да го използвате по различни начини, конкретно:

 • Разпръснато или вдишано. Добавянето на няколко капки в свещ или горяща лампа облекчава симптомите на депресия и тревожност.
 • Като мехлем. Смесете го с безопасно масло носител и го нанасяйте върху изгаряния от слънце, обриви и бръчки или го използвате леко масажно масло.
 • Добавяйте го във ваната или в продукти за красота. Добавете от него в любимия ви лосион или крем.

Наслаждавайте се на люляка, а за здравето си и за чистотата в дома си използвайте етерично масло от люляк. Божественият им аромат ще ви помагат в много аспекти, най-малкото винаги ще повдигат настроението ви.

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.searchhomeremedy.com/10-top-benefits-of-lilac-essential-oil/

http://articles.mercola.com/herbal-oils/lilac-oil.aspx

http://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-lilac-essential-oil/

Снимка: board.whatisfatmagulsfault.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *