Медицинските чудеса на бъдещето включват регенериране на откъснати части от тялото

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Статията е от 27 февруари 2019 година и от поредицата Медицина на бъдещето.

Тази свръх модерна терапия помогна на модния дизайнер Джа’Ния да възстанови откъснатия си пръст и да си възвърне самоувереността.

Джа’Ния Уокър е 40-годишна холивудска дизайнерка, изживяла медицинско чудо.

Стилистката на звездите живее напрегнат, свързан с модата живот. От преминаването по червения килим до това да е стилистка на звезди за събития и шоа с връчване на престижни награди, тя има престижна кариера в Холивуд, Калифорния.

След напрегнатия сезон на връчването на награди в редица церемонии през 2017 година, Джа’Ния решава да си вземе кратка почивка и заминава за слънчевите брегове на Хондурас, за да си почине и да релаксира. Без изобщо да подозира, че пътуването ще промени живота й завинаги.

Глухарчетата са нетоксична терапия против рака

След следобедно плуване в океана и печене на слънце на плажа, тя и приятелката й се качват на лодка, за да посетят резерват за животни.

Вече е късен следобед и паркът е почти безлюден. След като хранят маймунките, двете приятелки се разхождат сред клетките на дивите котки.

Джа’Ния е хипнотизирана от пума (планински лъв) със свиреп вид. Тя се накланя към оградата, за да го види по-отблизо и се подхлъзва. Мигновено подмамената голяма котка я захапва за ръката и отхапва върха на десния й показалец.

Джа’Ния се отдръпва от клетката, поглежда ръката си и вижда как мястото започва да кърви. Краят на пръста й е откъснат и все още виси на оградата на клетката.

Няма начин тя да си го вземе, защото планинският лъв зорко го пази. Както казва Джа’Ния, „бързо осъзнах, че ще трябва да се простя с пръста си”.

Пазете артериите си чисти с тези 10 храни

След като се връща в Калифорния тя ходи при множество лекари и специалисти. Те всички й казват просто да свиква с факта, че върхът на пръста й го няма.

Но Джа’Ния не се отказва… Както е обичайно при такива наранявания, Уокър започва да изпитва фантомна болка в ръката си.

Болката е достатъчно силна, за да накара стилистката да потърси специалист, който да й помогне. Тя попада на д-р Акаш Беджадж, който й препоръчва инжекции с богата на тромбоцити плазма. Пациентка и лекар потвърждават, че нараненият й пръст започва сам да се лекува почти веднага след започването на инжекциите. Крайният резултат е далеч по-голям, отколкото който и да било от тях двамата е очаквал.

Както й е казал лекарят, в рамките на само 2 дни тя изпитва невероятни резултати. Пръстът й започва да се възстановява, липсващата част се изгражда отново…

Терапията с богата на тромбоцити плазма включва изтеглянето на мъничко от кръвта на пациента, която след това се пуска в специална центрофуга за отделянето на тромбоцитите от нея. Богатата на тромбоцити плазма след това се инжектира в увреденото място на сухожилие или хрущял.

Тромбоцитите представляват безцветни клетъчни фрагменти, които позволяват на кръвта да се съсирва.

Инжектирането с богата на тромбоцити плазма е технология, която извлича „фактори на растежа” от тромбоцитите в кръвта — както и новооткрити стволови клетки, които досега бяха напълно непознати.

И това позволява на наранените тъкани да се саморегенерират.1

Инжекциите с богата на тромбоцити плазма регенерират тъкани и спират менопаузата

Доказателства за ефикасността на богатата на тромбоцити плазма

Д-р Беджадж е убеден, че случаят на Уокър е допълнително доказателство за ефикасността на тази терапия, която помага на тялото да регенерира определени видове тъкани. Той казва, че „човешкото тяло има способността да се самолекува”. Той също така обяснява, че макар че хората в основни линии сме забравили за вродените способности на тялото ни да се лекува само, регенеративната медицина ги връща обратно в предните редици.

И така как би следвало лекарите да приемат историята на Уокър? Първо и най-важно, разказът й не е недвусмислено доказателство, че инжекциите с богата на тромбоцити плазма са способни да регенерират големи по обем тъкани. Би било безотговорно да рекламираме тази терапия като чудодеен лек, способен да заменя наранени крайници и за повторното израстване на счупени кости. Обаче е разумно да приписваме оздравяването на Уокър частично на инжекциите, които са й направени.

Медицинската наука вече знае, че кръвната плазма съдържа редица фактори на растежа, които тялото използва, за да се самолекува. Знаем, че концентрирането на плазма и фактори на растежа може да подсили способността на тялото да се лекува. Така че е твърде вероятно инжекциите, направени на Уокър наистина да са изиграли роля във възстановяването на пръста й.

Край на изкуствените зъби, стволови клетки изграждат нови зъби за само 9 седмици

Необходими са още изследвания

Ако не друго, случаят на Уокър показва, че са необходими още изследвания. Ако инжекциите с богата на тромбоцити плазма наистина са улеснили повторното изграждане на нейния пръст, последиците от това ще са значителни. Тази терапия може да направи много повече, отколкото някога сме си представяли.

Терапията с богата на тромбоцити плазма в момента се ограничава до лечението на мускулно-скелетни травми, остеоартрит, косопад и стареене на кожата. Но приложенията могат да се окажат далеч по-значими. Ако приемем, че възстановяването на Уокър може да се припише на инжекциите, може да дойде ден, в който лекарите ще използват комбинация от богата на тромбоцити плазма и стволови клетки за да изграждат всякакви видове тъкани за разнообразни приложения над и отвъд предлаганите днес.

Междувременно Уокър и нейният лекар са просто щастливи, че инжекциите с богата на тромбоцити плазма помогнаха. Уокър е живото доказателство за това, че човешкото тяло е способно на невероятни неща. Именно това е истинската история в този случай.

Богатата на тромбоцити плазма се използва за лечението на пациенти от около пет години най-вече в сферата на подмладяването. Но към нея обикновено се включва още една стъпка в процеса и я комбинира със стволови клетки.

Домашна „терапия” със стволови клетки регенерира стареещите клетки в тялото

Впрегнете заместващите си клетки, за да лекувате почти всяко нараняване или болест

Както знаете стволовите клетки са „заместващите клетки”, с които се раждаме. Стволовите клетки са универсални блокчета, които могат да се използват за заменянето на всички видове клетки, които са увредени, стари или умиращи.

В по-млада възраст тялото е способно да се възстановява само от нараняванията. Това е така, защото в младостта тялото е изпълнено с множество стволови клетки. Стволовите клетки са главните клетки в тялото. Те са основните градивни блокчета, изграждащи цялото тяло.

И те са съвсем различни от всички останали човешки клетки. Стволовите клетки са „суровият материал”, който се трансформира във всякакъв вид човешки клетки — от хрущялни клетки до сърдечни клетки.

Постенето регенерира стволовите клетки, отпушва имуносупресията за три дни

Стволовите клетки помагат на тялото да се лекува само.

Епохални изследвания са доказали, че стволовите клетки могат да:

 • лекуват диабет2
 • премахват увреждане, причинено от инсулт3
 • лекуват наранявания на гръбначния стълб4
 • регенерират и подобряват паметта5
 • укрепват имунната система6
 • облекчават артрит7

Леченията са бързи и относително безболезнени. Не са необходими грижи по време на възстановяването. Човек не губи никакво време, в което да не ходи на работа или в ежедневието си.

Прочетете още:

Лекарите насърчават родителите по света да запазват млечните зъбки на децата си

Витамин В17: Убиецът на рак, който самосиндикално може да прекатури американската медицинска империя

Тайните на дълголетието разкрити в кръвта на столетница

Регенерирането на 6 телесни тъкани чрез храна възможно

Който пие куркумин, гони рака яко дим

Източници:

 1. Bennett NT and Schultz GS. “Growth factors and wound healing: Biochemical properties of growth factors and their receptors.” Am J Surg. 1993;165:728-737.
  2. Kusuma S, et al. “Self-organized vascular networks from human pluripotent stem cells in a synthetic matrix.” Proc Natl Acad Sci USA. 2013;110(31):12601-12606.
  3. Steinberg GK, et al. “Clinical outcomes of transplanted modified bone marrow–derived mesenchymal stem cells in stroke: A phase 1/2a study.” Stroke.2016;47(7):1817-1824.
  4. Aldrich M. “Experimental stem cell therapy helps paralyzed man regain use of arms and hands.” . USC News. September 8, 2016.
  5. Shetty AK and Hattiangady B. “Grafted subventricular zone neural stem cells display robust engraftment and similar differentiation properties and form new neurogenic niches in the young and aged hippocampus.” Stem Cells Transl Med. 2016;5(9):1204-1215.
  6. Akiyama K, et al. “Mesenchymal-stem-cell-induced immunoregulation involves FAS-ligand-/FAS-mediated T cell apoptosis.” Cell Stem Cell. 2012;10(5):544-555.
  7. Pers YM, et al. “Adipose mesenchymal stromal cell-based therapy for severe osteoarthritis of the knee: A phase i dose-escalation trial.” Stem Cells Transl Med.2016;5(7):847-856.

http://www.tn-medical.com/miracle-prp-treatment-helps-woman-regrow-finger/

Снимка: Oregon Regenerative Medicine

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *