Който пие куркумин, гони рака яко дим

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

turmeric-new

(NaturalNews) Оранжевата азиатска билка куркума се използва от векове в древната индийска система за грижа за здравето Аюрведа  и в китайската медицина. Куркуминът е най-силното активно противовъзпалително съединение в куркумата. Куркуминът се е доказал като мощно, потискащо средство за заболявания, причинени от процесите на хроничното възпаление.

Много азиатски култури използват куркума в почти всяко хранене. Те възторжено възхваляват нейните противодействащи на стареенето и лечебни свойства. Западната медицина едва наскоро започна да проучва компонентите на билката на много дълбоко ниво, за да разбере по-добре забележителните за здравето способности на куркумата. Над 240 изследвания се появиха в медицинските издания, демонстриращи способността на куркумина да предпазва от рак.

Куркуминът и стабилността на кръвната захар:

Куркуминоидните полифеноли са основните антиоксиданти в корена на куркумата. Куркуминът е основният куркуминоид и на него се дължат повечето от ползите за здравето, приписвани на куркумата. Другите куркуминоиди включват десметоксикуркумин и бис-десметоксикуркумин.

Играенето на кръвната захар и инсулиновата резистентност са огромни фактори, които допринасят за възпалителни заболявания в тялото. Повишената кръвна захар създава опасни връзки между глюкозата и протеините, причинявайки формирането на гликолитични ензими. Тези ензими увреждат мембраните на клетките, жизненоважните ензимни системи и правят възпалителните заболявания в цялото тяло вечни.

Куркуминът модулира кръвната захар и подобрява инсулин рецепторната функция като подобрява способността й да се свързва със захарта. Куркуминът активира PPAR (пероксизомения пролифератор-активирани рецептори), група основни нуклеарни протеини, които регулират генната експресия и модулират поемането и усвояването на захарта в кръвта.

Куркуминът също така снижава дейността на специфични чернодробни ензими, които освобождават захар в кръвта като в същото време активира ензими, които складират захар под формата на гликоген. Изследванията с плъхове диабетици доведоха до стабилизиране на кръвната захар и снижиха нивата на триглицеридите в групата, консумирала куркумин.

Куркуминът е антиоксидант:

Куркумата е четвъртата най-богата на антиоксиданти билка по скалата за способността за усвояване на радикалите от кислорода (ORAC), показваща стойност от of 159,277. Куркуминоидите стимулират нивата на най-мощните антиоксиданти в тялото като глутатион, супероксид дисмутаза и каталаза. Тези молекули са особено важни за тялото в ограничаването на уврежданията на жизненоважните органови системи, причинени от оксидативния стрес.

Куркуминът е доказал, че намалява посредничещите на възпалението простагландини, цитокини и други молекули, като например интерлевкин 6, ядрен фактор-капа бета (NF-kb) и тумор некрозен фактор-алфа (TNF-alpha). При достатъчно голяма доза, това има способността да спасява тялото от силна възпалителна каскада и да пренастройва противовъзпалителното поведение на клетъчно ниво.

Куркумин и рак:

Изследвания, проведени от фондацията Life Extension Foundation откриха, че куркуминоидите въздействат върху десет фактора, свързани с развитието на рак. Те включват хронично възпаление, увреждане на ДНК и разрушаване на клетъчните сигнализиращи пътеки. Вземането на хранителни добавки с куркумин доказано унищожават митохондриите на раковите клетки, разрушават цикъла на раковите клетки и спират развитието на стволови клетки, което улеснява формирането на още ракови клетки.

Има стотици други изследвания, които доказват, че куркуминът задейства апоптични (представляващи клетъчно самоубийство) механизми в раковите клетки. Те също така намаляват стимулиращите растежа на раковите клетки възпалителните простагландини. Изследване от Китай показва, че куркуминът е способен да причини апоптоза при тройно отрицателни ракови клетки при рак на гърдата (TNBC). TNBC е вид агресивен рак, който побеждава конвенционалните химиотерапия и лъчетерапия.

Най-добрите дози куркумин:

За най-добро усвояване е необходимо куркумата да се комбинира с полезни мазнини като кокосово масло, прясно мляко или зехтин. Можете да добавите и щипка черен пипер заради молекулата пиперин, която спомага приема на куркумин. Можете да намерите куркума,  ферментирала на база на органична киселина, която има изключително висока усвояемост.

За хора с хронични възпалителни заболявания като рак, се препоръчва да вземат хранителна добавка с висока доза куркумин. Намерете такава, която съдържа и пиперин с ентерично покритие, което предпазва хранителното вещество от стомашната киселина за най-добро усвояване.

Официална доза още не е определена в научната литература. Обаче, изследванията с болни от рак хора откриха, че дозите куркумин от 3.6 грама или повече на ден имат най-добър ефект.

Куркуминът регулира тумор-потискащите пътеки и задейства причинена от митохондриите смъртта в раковите тъкани. Куркуминът е анти-ангиогенен, което означава, че той спира способността на раковите клетки да формират нови кръвоносни съдове, които ги правят жизнени с доставянето на кръв и енергия. Това прави раковите клетки по-уязвими на фармакологични лечения като химиотерапията и на другите контролиращи рака лекарства.

д-р Дейвид Джоукърс

Източник: NaturalNews, The powerful health benefits of curcumin, 26 November 2013
http://www.naturalnews.com/043054_curcumin_antioxidant_cancer_treatment.html

Снимкз: mymoroccanfood.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

3 thoughts on “Който пие куркумин, гони рака яко дим

  1. Не ви трябват никакви добавки- ползвайте подправката на прах- струва двайсетина стотинки! :) Аз я пия като чай с джинджифил- помага за мускулни и ставни болки, диабет…Напишете КУРКУМА в Гугъл и ще ахнете- върши хиляди чудеса, стопява и мазнини! Самият кукркумин като лекарство струва над 45лв, не си струва- знам с какви боклуци го правят…Скоро се прекарах с трибестан за допинг- и той е безумно скъп а чаят от бабините зъби, от който го правят хем е с по- голям ефект, хем вкусен! Като този от куркума! :) http://www.standartnews.com/balgariya-zdraveopazvane/kurkuma_topi_mazninite_i_ni_pravi_pozdravi-229468.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *